Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Δίωξη εναντίον Μάναφορτ



Αντιμέτωπος με την αμερικανική Δικαιοσύνη βρίσκεται από χθες ο Πολ Μάναφορτ, για κάποιο διάστημα στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ. Ο 68χρονος επιχειρηματίας και ο συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις περυσινές αμερικανικές εκλογές. Και οι δύο παραδόθηκαν χθες το πρωί στο FBI και αργότερα αναμενόταν να παρουσιαστούν σε δικαστήριο για την επίσημη απαγγελία των κατηγοριών.

Το κατηγορητήριο εναντίον του Μάναφορτ εκτείνεται σε 31 σελίδες και περιλαμβάνει 12 αδικήματα, μεταξύ των οποίων η συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, η συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η μη δήλωση στις αρμόδιες κρατικές αρχές ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένου εντολέα.

Η τελευταία κατηγορία αφορά τη δραστηριότητα του Μάναφορτ ως λομπίστα του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Επιπλέον, ο μεγαλοεπιχειρηματίας κατηγορείται για ξέπλυμα άνω των 18 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο, στις Σεϋχέλλες, στον Αγιο Βικέντιο και στις Γρεναδίνες.

Πάντως, το κατηγορητήριο δεν περιλαμβάνει την παραμικρή αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία Τραμπ – της οποίας ο Μάναφορτ ήταν επικεφαλής από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2016.

Στο μεταξύ, έγινε χθες γνωστό ότι ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Παπαδόπουλος, μέλος της ομάδας συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική περίοδο, ομολόγησε ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI γύρω από τις προσπάθειές του να φέρει σε επαφή Ρώσους αξιωματούχους με μέλη του επιτελείου Τραμπ. Μεταξύ άλλων, ο Παπαδόπουλος ισχυρίζεται ότι πανεπιστημιακός, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση, του εκμυστηρεύθηκε πως η Μόσχα διαθέτει σωρεία emails τα οποία θα μπορούσαν να «λερώσουν» τη Χίλαρι Κλίντον στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα. Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είναι δικηγόρος από το Σικάγο και ειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα.

Με σειρά μηνυμάτων του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσφορία του για τις συνεχιζόμενες εικασίες περί διασυνδέσεών του με τη Μόσχα και ζήτησε να διερευνηθούν οι δραστηριότητες της Χίλαρι Κλίντον και του επιτελείου της. Ο Λευκός Οίκος έχει υπονοήσει ότι η πραγματική «διασύνδεση» με το Κρεμλίνο έγινε όταν η Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών και συμφώνησε για την πώληση ουρανίου στη Ρωσία.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου