Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Τα έχουν κάνει μπάχαλο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο


Για ασυνέπεια, καθυστερήσεις, ακόμα και μεθόδους τρομοκρατίας σε όσους εκφράζουν αμφιβολίες για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καταγγέλλουν φοιτητές και καθηγητές.

Στο σκοτάδι βρίσκονται οι φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, που ακόμα δεν ξέρουν τους καθηγητές που θα έχουν στις θεματικές ενότητες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, καθηγητές που επιχείρησαν να εκφράσουν αμφιβολίες σχετικά με την ετοιμότητα της διοίκησης του Ιδρύματος για την έναρξη της πρώτης συνάντησης υποβαθμίστηκαν από συντονιστές θεματικής ενότητας σε απλούς καθηγητές από τον πρόεδρο του ΕΑΠ.

Ειδικότερα, το ερχόμενο Σάββατο πρόκειται να ξεκινήσουν οι συμβουλευτικές συναντήσεις, η πρώτη εκ των πέντε που έχουν οι φοιτητές με τους καθηγητές τους, κι ακόμα η τοποθέτηση του συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού (ΣΕΠ) βρίσκεται στο στάδιο ενστάσεων! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που καταγγέλλουν φοιτητές της θεματικής ενότητας 13 του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ), ένα από τα πιο πολυπληθή τμήματα του ΕΑΠ.

Ο πίνακας κατάταξης του συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού βγήκε μόλις τη Δευτέρα και δίνεται ένα πενθήμερο στους καθηγητές για ενστάσεις. Δηλαδή, οι ενστάσεις ολοκληρώνονται σήμερα και Κυριακή θα πρέπει να ξεκινήσει το μάθημα.

Μάλιστα, με επιστολή του ο κοσμήτορας του Ιδρύματος ζήτησε τη μετακίνηση της πρώτης συνάντησης, καθώς, όπως σημειώνει, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του ΣΕΠ και να δοθούν στους καθηγητές οι κατευθύνσεις των μαθημάτων.

Διαβεβαιώσεις

Ο πρόεδρος του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης μιλώντας στον «Ε.Τ.» αναφέρει ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κανονικά.

Η ανησυχία μεταξύ των φοιτητών είναι διάχυτη και όπως σημειώνουν στον «Ε.Τ.» οι φοιτητές του ΕΑΠ πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι καταβάλλουν δίδακτρα και οφείλει η διοίκηση να τους ενημερώνει έγκαιρα για καθυστερήσεις και τυχόν αλλαγές, κι όχι λίγες μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων να μη γνωρίζουν ούτε τον καθηγητή που θα τους διδάσκει. Παράλληλα, εκφράζουν φόβους για μετακινήσεις καθηγητών από τη μία θεματική ενότητα στην άλλη, απλά και μόνο για να ξεκινήσουν τα τμήματα, γεγονός που, όπως σημειώνουν, υποβιβάζει το ακαδημαϊκό επίπεδο των σπουδών τους. Ηδη οι σύλλογοι φοιτητών της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και του Ελληνικού Πολιτισμού έχουν αποστείλει επιστολές στον κ. Καρδάση, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ελλιπή ενημέρωση και ανησυχία για τις εξελίξεις στο Ιδρυμα.

Αλαλούμ με την κατανομή φοιτητών

Ανάμεσα στα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί στους φοιτητές είναι η λειτουργία της εξ αποστάσεως παρακολούθησης, αλλά και το μπάχαλο με την κατανομή φοιτητών στις θεματικές ενότητες. «Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους-φοιτητές ακριτικών περιοχών ή νησιών, έχουμε περιπτώσεις όπου φοιτητές, που για φέτος επέλεξαν δύο ενότητες, καλούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα από Λευκάδα να μεταβούν στα Γιάννενα για τη μία ενότητα και την επόμενη κιόλας ημέρα να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη! Σε άλλες περιπτώσεις, ο φοιτητής που, επίσης, έχει επιλέξει δύο ή τρεις ενότητες θα πρέπει να βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος την ίδια ώρα για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις ενότητες που επέλεξε», αναφέρει ο Σύλλογος Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Αντίστοιχα ο Σύλλογος φοιτητών ΔΕΟ καταγγέλλει την κατάργηση των τμημάτων Πειραιά, η οποία έγινε χωρίς ενημέρωση των φοιτητών.

Το ζήτημα του ΣΕΠ είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τους προηγούμενους μήνες, καθώς η διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει τα κριτήρια επιλογής και μάλιστα να μοριοδοτεί αρνητικά (!) την προϋπηρεσία στο ΕΑΠ. Κι ενώ εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις για τις προσφυγές εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης της διοίκησης, η δεύτερη καθυστερεί την τοποθέτηση των καθηγητών που ανήκουν στο Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

Ο κ. Καρδάσης έριξε την ευθύνη των καθυστερήσεων στον τεράστιο όγκο δουλειάς που είχαν οι επιτροπές επιλογής του ΣΕΠ, σημειώνοντας ότι είχαν να εξετάσουν 3.500 φακέλους, χωρίς βέβαια αυτό να δικαιολογεί την ελλιπή ενημέρωση και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι φοιτητές.



Ελπίδα Οικονομίδη
Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου