Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Νέες μορφές εγκληματικότητας και τα χαρακτηριστικά της



του Κώστα Βουκελάτου

Το έγκλημα γίνεται σκληρότερο και διεθνοποιείται, η εγκληματικότητα,  λαμβάνει πιο επικίνδυνες διαστάσεις και προεκτάσεις, ως απόρροια της παγκοσμιοποίησης και της «σκλήρυνσης» του εγκλήματος. 

Αυτό που προβληματίζει τους εγκληματολόγους και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι όχι τόσο η αύξηση του εγκλήματος, όσο οι ποιοτικές αλλαγές στο έγκλημα και το φαινόμενο της εγκληματικότητας. 

Δηλαδή, το «άμετρο και άχρηστο» έγκλημα, το οποίο «δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή» αυτό προβληματίζει περισσότερο ως νέο ποιοτικό στοιχείο στην ελληνική κοινωνία καθώς και η χρήση περιττής και άμετρης βίας που εγείρει φλέγοντα ερωτήματα.

Είναι σαφές ότι στο πλαίσιο μιας εποχής που αλλάζει, αλλάζει μορφή και το έγκλημα. 

Τα αίτια για αυτές τις σοβαρές αλλαγές είναι αναμφίβολα πολλά και αναφέρουμε ενδεικτικά : 

•Ελεύθερη μετακίνηση των εγκληματιών στην Ευρώπη χωρίς σύνορα, χωρίς την υιοθέτηση πολιτικών που θα ανέκοπταν αυτό το φαινόμενο
•Περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, με ταυτόχρονους σοβαρούς τριγμούς στα θεμέλια των οικογενειακών δεσμών και του κοινωνικού ιστού
•Ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών και των πληροφοριακών συστημάτων, η οποία με τη σειρά της καλλιέργησε γόνιμο έδαφος ώστε να λάβει κι άλλες μορφές το έγκλημα.

Το έγκλημα έχει γίνει μέρος της διακυβέρνησης της παγκοσμιοποίησης, ακόμα και ο βιασμός χρησιμοποιείται ως όπλο στις εμφύλιες ιδίως συρράξεις. 

Τα εγκλήματα βίας, τελούνται, συχνά, με τρόπο θρασύ, αδίστακτο και καλοσχεδιασμένο.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα η εμπορία όπλων, ναρκωτικών, λευκής σαρκός, οι σπείρες που κλέβουν αυτοκίνητα, το κυβερνοέγκλημα κλπ., λόγω της διεθνοποίησής τους, είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν και, συνεπώς, πιο εύκολο να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

H έλλειψη οργανωμένης  αντεγκληματικής πολιτικής, η οποία, τουλάχιστον στη χώρα μας, αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα συμβάλει στο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παραβατικότητα, αλλά και να προλάβει τα σοβαρά φαινόμενα της εγκληματικότητας. 

Το οργανωμένο έγκλημα απειλεί σοβαρά την οικονομία, όσο και το σύνολο των κοινωνικών δομών. Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος οφείλει να είναι πολυεπίπεδη και απαιτεί συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. 

Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, διεθνείς οργανισμοί και φορείς, ακόμα και απλοί πολίτες, από κάθε γωνιά του πλανήτη, μπορούν να διαδραματίσουν τον δικό τους, σημαντικό, ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Κατ’ αρχάς, κρίνεται ζωτικής σημασίας, σε διεθνές επίπεδο, η συντονισμένη και ολοκληρωμένη δράση για τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και τη δίωξη των ατόμων και των ομάδων που εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο θεωρείται εξέχουσας σημασίας η εκπαίδευση και η ενημέρωση των πολιτών για το θέμα. 

Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι, επομένως χρειάζεται να μάθουν πολλά περισσότερα σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και το πώς αυτό επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή. 

Συνεπώς, στο σημείο αυτό καθίσταται εμφανές ότι ο ρόλος των ΜΜΕ δύναται να είναι σοβαρός και καταλυτικός. 

Οι δημοσιογράφοι έχουν το καθήκον να ενημερώσουν το ευρύ κοινό για ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, τις διαστάσεις του οποίου ο απλός πολίτης δεν μπορεί να κατανοήσει. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τις στρατηγικές που υιοθετούνται και την πολιτική λήψης αποφάσεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, έτσι ώστε αυτή η πραγματικά παγκόσμια απειλή να καταστεί μια κορυφαία προτεραιότητα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. 

Με αυτό τον τρόπο, μέσω της ενημέρωσης που θα παρέχουν τα ΜΜΕ, ο κόσμος θα προβληματιστεί και θα πιέσει προς την κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου. 
Η τεχνολογία και τα πληροφοριακά συστήματα διαδραματίζουν ένα σημαίνοντα ρόλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος και είναι αναγκαία η διεθνική συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα, καθώς και η συνεχής βελτίωση και εξέλιξη των συστημάτων και η εκπαίδευση των ατόμων που τα χειρίζονται. 

Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται βοήθεια για την οικοδόμηση της ικανότητάς τους για την αντιμετώπιση των απειλών αυτών. Ένα σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει σε αυτό είναι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος, το οποίο παρέχει ένα καθολικό νομικό πλαίσιο, με στόχο τον εντοπισμό, την αποτροπή και την εξάρθρωση των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. 

Σε πρακτικό επίπεδο, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα (UNODC) συμβάλλει στην ενίσχυση της ικανότητας των κρατών για την παρακολούθηση και την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου