Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Μέτωπο με την Εκκλησία και εσωτερική κρίση στην κυβέρνηση για το φύλο



Διπλό μέτωπο με την Εκκλησία καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, παράλληλα με το πολιτικό μέτωπο που αφορά πλέον και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, μία ημέρα μετά από το ψήφισμά της, με το οποίο αρνείται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον προσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους. 

Οι ιεράρχες απευθύνουν «ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και να αποσύρει το νομοσχέδιο» για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, υποστηρίζοντας ότι αυτό «προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας και τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας». 

Την ίδια στιγμή, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, σε επιστολή προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης και όλους τους βουλευτές, διερωτάται αν είναι δυνατόν να «καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού». Ζητάει επίσης την απόσυρση του νομοσχεδίου ή τη δυνατότητα να αποφασίσει ο λαός μέσω δημοψηφίσματος, ενώ εγείρει ζήτημα και για το βιβλίο των Θρησκευτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τη ματαίωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος - μολονότι επισήμως από το Μαξίμου ειπώθηκε πως δεν είχε προγραμματιστεί ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Αθωνική Πολιτεία λόγω φόρτου εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, αρκετοί από τους αγιορείτες μοναχούς είχαν υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί το Άγιον Όρος με τιμές αρχηγού κράτους ένας άθεος πολιτικός.

Με την κυβέρνηση πάντως να μην εμφανίζεται διατεθειμένη να αποσύρει το νομοσχέδιο και να επιμένει στις διατάξεις του, το ερώτημα είναι ως πού μπορεί να φτάσει αυτή η διπλή αντιπαράθεση με την Εκκλησία. Την προηγούμενη φορά που υπήρξε κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών, η κυβέρνηση ουσιαστικά υποχώρησε και ο τότε υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης αντικαταστάθηκε, με τον Πάνο Καμμένο να παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. 

Σήμερα, ωστόσο, η Εκκλησία φαίνεται πως βρίσκεται απέναντι και στους ΑΝΕΛ, καθώς η επίσημη γραμμή του κυβερνητικού εταίρου είναι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου - παρά τις μεμονωμένες αντιδράσεις των βουλευτών Δημήτρη Καμμένου και Κωνσταντίνου Κατσίκη - προκειμένου να μη δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση μετά τη στάση της αντιπολίτευσης που δεν ψηφίζει στο εξής νομοσχέδια που απορρίπτονται από τους ΑΝΕΛ.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να διαχειριστεί εσωτερική κρίση με βουλευτές του που επίσης εμφανίζονται αντίθετοι στη διάταξη για την αλλαγή φύλου μέσω απλής υπεύθυνης δήλωσης στα 15 έτη, όπως η Νίνα Κασιμάτη και η Γεωργία Γεννιά. Η απάντηση, ωστόσο, είναι η αντεπίθεση κατά της ΝΔ, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να αποτινάξει το πολιτικό πρόβλημα και να το μεταφέρει στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επίσης διχάζεται από τη ρύθμιση του σχεδίου νόμου.



Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου