Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Βολές δικαστικών κατά κυβέρνησης για συντάξεις και πόθεν έσχες




του Παναγιώτη Στάθη

Σε "σκληρό ροκ" κατά της κυβέρνησης και των επιλογών της, επιδίδονται πλέον οι δικαστές, οι οποίοι εστιάζουν πέραν των άλλων σε δυο θέματα που αφορούν αφενός τις μειώσεις των συντάξεων, οι οποίες με το νόμο Κατρούγκαλου φτάνουν στο 40% (74% συνολικά στα χρόνια της κρίσης), αλλά και το θέμα της στοχοποίησης του Συμβουλίου της Επικρατείας και όλου του κλάδου για το θέμα του πόθεν έσχες. Σε μια κατάμεστη αίθουσα από εκατοντάδες δικαστικούς λειτουργούς όλων των βαθμίδων τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν συνολικά τον κλάδο.

Ειδικότερα, ο Χριστόφορος Σεβαστίδης πρόεδρος της ΕΔΕ είπε, αναφερόμενος στο πόθεν έσχες ότι "τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν, και άλλα τέτοια αστεία. Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ".

Σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις, μίλησε για απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνταξιούχοι δικαστές καθώς "είδαν σε έναν μήνα την σύνταξή τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο και να φθάνει για τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου στα 1.450 ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς την επιστροφή σε δόσεις των διαφορών των συντάξεων, τότε η σύνταξη για τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου θα φθάσει στα 1.180 ευρώ". 

Σύμφωνα με τους δικαστές, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40%, με αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις από τις περικοπές να ανέρχονται στο 74%. 

"Οι περικοπές αφορούν όλους τους συνταξιούχους, ο νομικός αγώνας που θα δώσουν οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί με την στήριξη των δικαστικών ενώσεων, εδράζεται σε μία ειδική συνταγματική βάση".

Ο κ. Σεβαστίδης κατέληξε λέγοντας ότι στον αγώνα που ξεκινούν οι συνταξιούχοι, "θα έχουν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των παιδιών σας, των νέων γενεών, που αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει, την αδικία που βιώνετε, τις δικαιολογημένες προσδοκίες σας για αξιοπρεπείς συντάξεις που διαψεύστηκαν χωρίς καμία δική σας ευθύνη. Οι εν ενεργεία συνάδελφοί σας θα είμαστε στο πλευρό σας και θα βοηθήσουμε τον δίκαιο αγώνα σας".

Από την πλευρά της η Αγγελική Λαϊνιώτη, πρόεδρος διοικητικών δικαστών τόνισε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος γιατί πλήττεται ο πυρήνας του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει αξιοπρεπώς. Δυστυχώς όσες περισσότερες εισφορές πληρώνει κάποιος τόσο περισσότερο κόβεται η σύνταξη. Δηλαδή το ηθικό δίδαγμα θα είναι ότι μόνο όταν εισφοροδιαφύγεις θα βγεις κερδισμένος; Οι μειώσεις αποδοχών αφορούν όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, όχι μόνο τους δικαστές. 

Η Αρετή Σκαφίδα, γενική γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων, επισήμανε την συμπαράσταση της Ένωσης στους συνταξιούχους δικαστές ενώ ο Πρόεδρος των συνταξιούχων δικαστών Σταμάτης Γιακουμέλος, είπε πως "δυστυχώς έχουμε ακούσει ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι η μακροζωία!!!". 

"Η εφαρμογή αυτού του νόμου αποτελεί ευθεία επίθεση στο κράτος δικαίου", είπε ο πρόεδρος των μελών ΝΣΚ κ. Μυτακίδης και επισήμανε πως αν επιμείνει η κυβέρνηση την απάντηση θα δώσουν τα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια". 

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕ, πρώην αρεοπαγίτης και πρώην υπουργός, νυν βουλευτής της ΝΔ, Χαρ. Αθανασίου τόνισε ότι το θέμα των αποδοχών των δικαστών "δεν είναι οικονομικό αλλά θεσμικό, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα". Επίσης μετέφερε τον σεβασμό του προέδρου του Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για το δίκαιο των αιτημάτων τους και πρόσθεσε ότι "η σημερινή κυβέρνηση με τις ενέργειές της απαξιώνει γενικά τη δικαιοσύνη" και πρόσθεσε "ότι πολλοί υπουργοί επιτίθενται στη δικαιοσύνη".

Στο κοινό ψήφισμα τους οι δικαστικές ενώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πανδικαστικής συγκέντρωσης, τονίζεται ότι οι δικαστικοί:

"Ζητούν την ανάκληση της μείωσης που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις των δικαστικών, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων" και δηλώνουν ότι "από κοινού συνταξιούχοι και εν ενεργεία θα διεκδικήσουν την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους", επισημαίνοντας ότι "οι νέες περικοπές των συντάξεων προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές".


Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου