Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΙΟΒΕ:Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται αλλά η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας επιδεινώνονται.



Προβλέπουν βελτίωση στις Κατασκευές και στη Βιομηχανία αλλά οι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες δεν μεταβάλλονται σημαντικά.

Στη Βιοµηχανία, όπως λένε οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες ανακάµπτουν, καθώς και οι παραγγελίες, η ζήτηση, ενώ και τα αποθέµατα αποκλιµακώνονται.

Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις και εκτιμήσεις λένε για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων αλλά και οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται, αν και από χαµηλό επίπεδο.
Στο Λιανικό Εµπόριο, οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά, αντίθετα µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιµήσεις για το ύψος των αποθεµάτων καταγράφεται αποκλιµάκωση του σχετικού δείκτη.  

Η Ελλάδα, είναι η χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρώπη και ακολουθούν η Βουλγαρία (-23 από -25,2 τον Ιούλιο), η Κροατία (-18 από -15,9 τον Ιούλιο), η Ρουμανία (-15 έναντι -17 τον Ιούλιο) και η Ουγγαρία (-13,6 κατόπιν -14,8 τον Ιούλιο).

Ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης σε επίπεδο ΕΕ αυξήθηκε, στις -1,6 μονάδες (-2,3 τον Ιούλιο), ενώ παρόμοια ήταν η τάση του σε επίπεδο Ευρωζώνης (-1,2 από -1,7 τον Ιούλιο).

Ανοδική τάση τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο σημειώθηκε σε 17 χώρες (από 13 τον Αύγουστο και 12 τον Ιούλιο), ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 13 χώρες: οι σκανδιναβικές (∆ανία, Σουηδία, Φινλανδία), το μΛουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Εσθονία και η Ιρλανδία.

 Έξι στους δέκα Έλληνες περιμένουν επιδείνωση των οικονομικών τους.

Οι  προβλέψεις  των  καταναλωτών  για  την  οικονομική  κατάσταση  του  νοικοκυριού  τους  τους προσεχείς   12   μήνες   βελτιώθηκαν   σημαντικά   τον   Σεπτέμβριο,   με   το   σχετικό   δείκτη   να διαμορφώνεται  στις  -44,6  (από  -55,8  τον  Ιούλιο)  μονάδες.  Το  60%  (από  62%)  των  νοικοκυριών αναμένει  ελαφρά  ή  αισθητή  επιδείνωση  της  οικονομικής  του  κατάστασης,  ενώ  το  3-4% προβλέπει και πάλι μικρή βελτίωση.

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις -48,5 (από -65,7 τον Ιούλιο) μονάδες.  Το  66%  των  καταναλωτών  προβλέπει  εκ  νέου  ελαφρά  ή  αισθητή  επιδείνωση  της οικονομικής  κατάστασης  της  χώρας,  έναντι  του  7%  (από  5%)  το  οποίο  αναμένει  ελαφρά βελτίωση.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου