Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Ξεκινά στα τέλη Νοεμβρίου η ηλεκτρονική διαδικασία πλειστηρίασης



Τέλη Νοεμβρίου και επίσημα πλέον αρχίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μετά και τις γκρίνιες των θεσμών για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί αναφορικά με τις αναδιαρθρώσεις των τραπεζών στα κόκκινα χαρτοφυλάκια τους. Την ίδια στιγμή, ο γνωστός «νόμος Κατσέλη» δίνει την δυνατότητα σε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά να «σώσουν» το σπίτι τους.  

Οι τράπεζες σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών είναι έτοιμες να δεχθούν τη λειτουργία της πλατφόρμας και να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πραγματοποιώντας πολλαπλές εντολές έναντι μιας παραδοσιακής δημοπρασίας.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ότι έφτασαν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ξεκίνησαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), καθώς το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν φαίνεται να υποχωρεί. Άλλωστε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας έκανε έκκληση για επίσπευση των διαδικασιών, ζητώντας από τις τράπεζες πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Πρώτιστος στόχος σε πρώτη φάση τουλάχιστον είναι τα μεγάλα ακίνητα και η κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών που ενώ έχουν, αδιαφορούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν. Εκτιμάται ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αφορούν το 20%-25% των κόκκινων δανείων οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκουν «καταφύγιο» στην καθυστέρηση της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στις ακυρώσεις πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία. 

Ο νόμος Κατσέλη 

«Καταφύγιο» για χιλιάδες δανειολήπτες αποτελεί ο νόμος Κατσέλη αφού όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτόν και πληρούν πραγματικά τα κριτήρια αδυναμίας εξυπηρέτησης η πρώτη κατοικία είναι προστατευμένη. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμη και πρώτη κατοικία μπορεί να μπει στη λίστα δημοπρασιών.

Έτσι, τα νοικοκυριά μπορούν να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους, από πλειστηριασμούς με την προϋπόθεση να προσφύγουν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, μέχρι στις 31-12-2018, εφόσον βέβαια πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Από την στιγμή, που καταθέσουν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο παύουν να ισχύουν τα ένδικα μέσα, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης μπορεί να ξεπερνά και τα δύο χρόνια, ενώ αν πρόκειται για παλαιές υποθέσεις ο χρόνος εκδίκασης μπορεί να περάσει και τα τρία χρόνια.

Ο χρόνος, όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι κύκλοι, εξαρτάται από το φόρτο εργασίας που έχουν τα Ειρηνοδικεία σε όλη την χώρα. 

Ετοιμάζουν και… βελτιώσεις 

Στην επανεξέταση του νόμου Κατσέλη ενόψει της τρίτης αξιολόγησης προχωρά η κυβέρνηση ώστε να πάψουν οι κακοπληρωτές να βρίσκουν καταφύγιο στο νόμο σε βάρος των πραγματικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και προστατεύεται από πλειστηριασμό η πρώτη τους κατοικία μέχρι τα τέλη του 2018.

Μεταξύ των βελτιώσεων που σχεδιάζονται είναι η ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων, η επανεξέταση περιπτώσεων δανείων όπου υπάρχουν εγγυητές και συνοφειλέτες και η επιδίωξη για ομαλή και μόνιμη εξυπηρέτηση των δανείων μετά από ρύθμιση που επιβάλλεται με δικαστική απόφαση, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί ένας στους δύο δανειολήπτες εγκαταλείπει τη ρύθμιση μετά την πληρωμή των πρώτων δόσεων.

Επιστολή στην κυβέρνηση 

Τη νομοθέτηση της πλήρης προστασίας της πρώτης κατοικίας ζητά με επιστολή από την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας Μιχάλης Ζορπίδης. Το θέμα ήλθε και πάλι στη δημοσιότητα με αφορμή την κίνηση του ΙΚΑ να βγάλει σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία γυναίκας επαγγελματία από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζορπίδης αρχικά επικοινώνησε με την συγκεκριμένη γυναίκα, στην οποία ανακοίνωσε ότι το Επιμελητήριο της παρέχει νομική και ασφαλιστική επιστημονονική υποστήριξη εντελώς δωρεάν. Επίσης, δημοσιοποίησε το θέμα με συνεντεύξεις του σε διάφορα ΜΜΕ. Τέλος, απέστειλε έγγραφο στους αρμοδίους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, στην οποία τονίζει ότι η πρώτη κατοικία είναι ιερή για τους Έλληνες και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει για την περίπτωση του Δημοσίου, αυτό που ζητά από τις Τράπεζες.



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου