Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Η συμπεριφορά του ανθρώπου στα ζώα δείχνει και την ποιότητα του, τον χαρακτήρα του 4 Οκτωβρίου παγκόσμια ημέρα των ζώων



Η συμπεριφορά του ανθρώπου στα ζώα δείχνει και την ποιότητα του, τον χαρακτήρα του.

Οι άνθρωποι που μπορούν να κακοποιήσουν, να βασανίσουν και να θανατώσουν ένα ζώο, μπορούν να είναι ή να γίνουν βίαιοι σε όλες τους τις σχέσεις ακόμα και επικίνδυνοι για την κοινωνία.

Οι ψυχολογικές και εγκληματολογικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της κακοποίησης ζώου και της οικογενειακής βίας ή της οικογενειακής αδιαφορίας ή άλλων χειρότερων εγκλημάτων. 



Οι ψυχολόγοι λένε ότι συχνά, η κακοποίηση ζώων συχνά αποτελεί το πρώτο βήμα για την εκδήλωση πιθανής βίας προς ανθρώπους στο μέλλον.

Οι κακοποιοί των ζώων είναι άτομα που παρουσιάζουν ιδιαιτέρως  χαμηλή εν συναίσθηση, δηλαδή πρόκειται για άτομα που έχουν χαμηλή ικανότητα συναισθηματικής κατανόησης, ενώ συγχρόνως δεν κάνουν καμία προσπάθεια κατανόησης των συνανθρώπων τους, πρόκειται για άτομα με ιδιαίτερα ψυχρά συναισθηματικά στοιχεία, για άτομα με χαμηλές επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες, για άτομα που χαρακτηρίζονται από χρόνια αντικοινωνική συμπεριφορά, που δεν ενδιαφέρονται για τους κοινωνικούς ή άλλους κανόνες συμπεριφοράς, εκδηλώνονται συχνά με βίαιο τρόπο, πχ καυγάδες, εμπρησμοί, διαπροσωπική βία, μπορούν να προβούν και σε άλλες παραβατικές πράξεις, πχ κλοπές, χωρίς να αισθάνονται ενοχές.



Εάν δεν συλληφθούν ή τιμωρηθούν, επαναλαμβάνουν την απεχθή πράξη, ενώ συχνά εμφανίζεται κλιμάκωση στη βίαιη συμπεριφορά τους. Δηλαδή, μπορεί να ξεκινήσουν με την κακοποίηση ενός ανήμπορου κι αδύναμου πλάσματος και να κλιμακώσουν την εκδήλωση της βίαιης συμπεριφοράς τους σε ανθρώπους, είτε σε άλλα ζώα αλλά με βασανιστικότερο τρόπο.



 Από το 1931 που ορίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτώβρη έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και σημαντικές αλλαγές τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αλλαγής συνείδησης των πολιτών. Η Διεθνής Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ζώων παραμένει επίκαιρη και έχει ως στόχο την διασφάλιση της υγείας και ευζωίας των ζώων, συντροφιάς και παραγωγικών. 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου