Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

«Φρένο» από την Τρόικα στο κοινωνικό μέρισμα των 1.000 € για 1.000.000 πολίτες



Νέα παρέμβαση των θεσμών βάζει φρένο στα σχέδια που έκανε το ελληνικό επιτελείο. Αυτή τη φορά, οι δανειστές δε συμφωνούν με το οικονομικό βοήθημα των 1.000 ευρώ που σκόπευε να δώσει η κυβέρνηση πριν τα Χριστούγεννα, σε 1.000.000 πολίτες.

Το βοήθημα είχε προαναγγείλει μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Αλλά και χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», απαντώντας στο ερώτημα πού θα κατευθυνθεί η υπεραπόδοση των εσόδων, τόνισε ότι «θα δοθεί, ως κοινωνικό μέρισμα, σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

Οι δανειστές όμως δεν δίνουν το πράσινο φως, και σημειώνουν ότι αν υπάρξει υπεραπόδοση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%, τότε το επιπλέον ποσό που μάζεψε το κράτος, θα πρέπει να δοθεί σε άλλες υποχρεώσεις.

Το ένα μέρος να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία φτάνουν τα 6,2 δισ. ευρώ (στοιχεία Αυγούστου) και να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν.

Το υπόλοιπο ποσό από την όποια υπεραπόδοση, επιθυμούν να μπει στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να υποβοηθήσει την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο (clean exit) τον Αύγουστο του 2018 και τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές σε συνθήκες σταθερότητας.

Τι μέλλει γενέσθαι θα κριθεί από Δευτέρα, στο ΧΙΛΤΟΝ, στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείο Οικονομικών, λένε ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού έστω για ένα μικρότερο πακέτο.


Πηγή : politisonline.com


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου