Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Από ποια ηλικία και μετά ζουν με αναπηρία 1 στις 5 Ελληνίδες και 1 στους 6 Έλληνες!


Περίπου μία στις πέντε Ελληνίδες (ποσοστό 21%) και ένας στους έξι Έλληνες (17%) άνω των 65 ετών ζουν σήμερα με κάποια σωματική αναπηρία που περιορίζει τις καθημερινές κινήσεις και δραστηριότητές τους, όπως να μαγειρέψουν, να ντυθούν, να κάνουν μπάνιο ή να πάνε για ψώνια.

Τα ποσοστά αυτά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη, δεν προβλέπεται σε γενικές γραμμές να αλλάξουν τα επόμενα 30 χρόνια.

Η αναπηρία στον γενικό πληθυσμό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία, με επικεφαλής τη δρα Ντανιέλα Βέμπερ, που ανέλυσαν στοιχεία για 26 χώρες (για την περίοδο 2008-2014) και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Οpen", προβλέπουν ότι έως το 2047 μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους έξι άνδρες στην Ευρώπη άνω των 65 ετών θα έχει κάποια σωματική αναπηρία.

Παρά την αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής στο μέλλον, η κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με σήμερα και οι αναλογίες θα παραμείνουν περίπου ίδιες. Όμως, καθώς θα γερνάει ο πληθυσμός στις ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα), προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά ο απόλυτος αριθμός των ατόμων με αναπηρία, αφού οι αναλογίες θα είναι μεν περίπου στάσιμες, αλλά θα υπάρχουν πλέον περισσότεροι ηλικιωμένοι.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι και στο μέλλον περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες τόσο στην Ελλάδα, όσο και γενικότερα στην Ευρώπη, θα έχουν αναπηρίες και σοβαρές κινητικές δυσκολίες στην τρίτη ηλικία λόγω διαφόρων χρονίων παθήσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ για την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής έως το 2050, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να ζουν αρκετά περισσότερα χρόνια από τους άνδρες κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να αναπτυχθούν έγκαιρα οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα στο μέλλον οι ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες, καθώς επίσης να εκπαιδευθεί το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την μελέτη σοβαρές κινητικές δυσκολίες και αναπηρίες στην Ελλάδα προβλέπεται να έχουν:

Γυναίκες άνω των 65 ετών: 20,7% το 2027, 20,5% το 2037 και 21,06% το 2047 (έναντι 21,01% το 2017)
Άνδρες άνω των 65 ετών: 16,74% το 2027, 16,39% το 2037 και 16,58% το 2047 (έναντι 17,11% το 2017)
Ο παράγων φτώχεια στην αναπηρία

Μια άλλη επιστημονική μελέτη δείχνει ότι οι οικονομικές δυσκολίες στη μέση και τρίτη ηλικία αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα ένας άνθρωπος να εμφανίσει αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες ή να πεθάνει πρόωρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λένα Μακαρούν του Τμήματος Γεροντολογίας και Γηριατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 20.000 ανθρώπους από 54 έως 76 ετών στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι 54 έως 64 ετών που ήταν οι πιο φτωχοί, είχαν κατά μέσο όρο:

48% κίνδυνο ανάπτυξης αναπηρίας και κινητικής δυσκολίας, έναντι κινδύνου μόνο 15% για τους πιο πλούσιους
17% κίνδυνο πρόωρου θανάτου στην ηλικία των 65 έως 76 ετών, έναντι κινδύνου μόνο 5% για τους πιο πλούσιους


Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μιχάλης Θερμόπουλος
iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου