Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Δύτης έγινε έτσι επειδή δεν ακολούθησε τους κανόνες κατάδυσης – Τι είναι η νόσος των δυτών [vid, pics]




Ένας δύτης στο Περού “γλίτωσε παρά τρίχα” την ζωή του και μερικές οδυνηρές για την υγεία του συνέπειες, μετά από μια λανθασμένη καταδυτική αποστολή στην πατρίδα του. Ο Alejandro Ramos Martínez, ένας πεπειραμένος δύτης από την επαρχία Pisco, έπεσε θύμα της ασθένειας αποσυμπίεσης (νόσος των δυτών) μετά από μια κατάδυση σε μεγάλο βάθος.

Η νόσος των δυτών εμφανίζεται όταν οι δύτες φτάνουν στην επιφάνεια πάρα πολύ γρήγορα μετά από καταδύσεις σε μεγάλα βάθη, προκαλώντας τον σχηματισμό φυσαλίδων αερίου μέσα στο σώμα τους, οι οποίες διογκώνονται και καταστρέφουν τα όργανα.


Ο Martínez, ένας έμπειρος δύτης θαλασσών, έκανε το σχεδόν θανατηφόρο λάθος να φτάσει στην επιφάνεια πολύ γρήγορα, προκαλώντας τη δημιουργία φυσαλίδων αζώτου στο σύστημά του. Αυτές διογκώθηκαν σε μέγεθος, αφήνοντάς τον με ένα πρόσθετο βάρος 30 κιλών με τη μορφή μεγάλων εξογκωμάτων, που μοιάζουν με μπαλόνια στο σώμα του και τα οποία δεν γίνεται να αφαιρεθούν χειρουργικά επειδή συνδέονται με τη σάρκα του. Επίσης, πάσχει από υπέρταση και πόνο στις αρθρώσεις, εξαιτίας αυτού που του συνέβη.


Δεν είναι σε θέση να εργαστεί και αναγκάζεται να παίρνει δυνατά παυσίπονα που του έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς, μόνο και μόνο για να αντέξει να βγάλει την ημέρα. Η περίπτωσή του ερευνάται από γιατρούς λόγω της μοναδικής φύσης του προβλήματος.

Οι γιατροί τον έβαλαν και σε θάλαμο υπερβαρικού οξυγόνου, για να μειωθούν οι φυσαλίδες του αζώτου στον οργανισμό του. Μέχρι στιγμής, έχουν καταφέρει να τις μειώσουν κατά περίπου 30%, αλλά πιστεύουν ότι θα χρειαστούν περίπου 100 περισσότερες συνεδρίες για να φύγουν ολοκληρωτικά, μια διαδικασία που θα κοστίσει περίπου $100.000, λεφτά που ο άτυχος δύτης δεν έχει.


Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, άλλα θηλαστικά, όπως φώκιες, δελφίνια και φάλαινες, η νόσος των δυτών δεν αποτελεί πρόβλημα για εκείνα. Ο κύριος λόγος είναι ότι τα θαλάσσια θηλαστικά ουσιαστικά κρατούν την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, ενώ εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να χρησιμοποιούμε πεπιεσμένο αέριο όταν καταδυόμαστε σε μεγάλα βάθη.


Δυστυχώς για τον Martínez, η νόσος των δυτών σημαίνει ότι, έως ότου οι φυσαλίδες αζώτου στο σύστημα του μειωθούν επαρκώς, δεν θα είναι εφικτό να υποβληθεί σε περίπλοκη (και δαπανηρή) επέμβαση για να αποκατασταθεί το σώμα του σε κάτι που να πλησιάζει τη φυσική του μορφή, ενώ φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακάνει κατάδυση στην ζωή του.


http://www.dailymail.co.uk
Μιχάλης Θερμόπουλος
iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου