Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Στη Βουλή και το ναυτοδικείο ο φάκελος με τις καταγγελίες για το NOOR1

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Στη Βουλή και το Ναυτοδικείο διαβιβάστηκε ο φάκελος με τις καταγγελίες του ισοβίτη Ευθύμιου Γιαννουσάκη περί πιέσεων που δέχθηκε για να εμπλέξει τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση του Noor1.

Στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο εισαγγελέας καταδεικνύει πως στήθηκε η σκευωρία και πως έγινε η απόπειρα εμπλοκής του κ. Μαρινάκη.

Ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος επί σχεδόν δύο μήνες διενήργησε πολυεπίπεδη προκαταρκτική εξέταση, διαβίβασε - όπως προβλέπει ο νόμος - τις δικογραφίες με τις καταγγελίες Γιαννουσάκη στη Βουλή για τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και στο Ναυτοδικείο για τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η σκυτάλη των ερευνών για τις σοβαρές αυτές καταγγελίες περνά πλέον στα μέλη του Κοινοβουλίου και στον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου, που με βάση τις οριοθετημένες εκ του Συντάγματος και του Νόμου αρμοδιότητές τους θα ερευνήσουν αν έχει διαπραχθεί ή όχι η αξιόποινη πράξη της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας.

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός διαβιβάζει αρμοδίως τη δικογραφία για τον έλεγχο πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να διερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες ο ισοβίτης Ευθύμιος Γιαννουσάκης κατείχε τηλεφωνική συσκευή εντός των φυλακών , παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Στο δια ταύτα του πολυσέλιδου πορίσματός του ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος θέτει στο αρχείο την έρευνα του τόσο για την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς Ειρήνη Τζήβα, η οποία είχε επισκεφθεί στις φυλακές τον Γιαννουσάκη, όσο και για τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων στο πόρισμά του ότι : «Δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης οποιασδήποτε συμμετοχής πράξης των Ειρήνης Τζήβα και Ευθύμιου Τριανταφυλλόπουλου και άλλων καταμηνυομένων ιδιωτών. Η υπόθεση πρέπει να χωριστεί και να διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά ως προς τον ανθυπασπιστή του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, προκειμένου να κριθεί αρμοδίως αν τέλεσε η όχι τα εγκλήματα της απόπειρας της κατάχρησης εξουσίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και λοιπά». 

Ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνει ο εισαγγελικός λειτουργός ως προς την αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των σωφρονιστικών υπαλλήλων διαβιβάζοντας τις συνομιλίες του Γιαννουσάκη προκειμένου να ελεγχθεί αν υπάρχει πειθαρχική ή ποινική ευθύνη σωφρονιστικών υπαλλήλων για τη χρήση κινητού τηλεφώνου όπως επίσης και για το μέσο που χρησιμοποίησε ο Γιαννουσάκης για να καταγράψει στις φυλακές Αυλώνας τη συνομιλία του με τον λιμενικό Π. Χριστοφορίδη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανοιχτό παραμένει το πειθαρχικό σκέλος της υπόθεσης για όλα τα καταγγελλόμενα πρόσωπα για τα οποία η σχετική έρευνα θα διενεργηθεί από τα αρμόδια όργανα. 



Μίνα Μουστάκα
in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου