Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Χημικά στην Eldorado όταν αφήνουν ελεύθερο τον Ρουβίκωνα -Δύο μέτρα και δύο σταθμά από ΣΥΡΙΖΑ




Με... χημικά και γκλομπ των ΜΑΤ αντιμετωπίστηκαν οι απειλούμενοι με απόλυση μεταλλωρύχοι της Eldorado, οι οποίοι το πρωί προσπάθησαν να μπουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και να επιδώσουν διαμαρτυρία στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, αιτούμενοι την οριστική αδειοδότηση της καναδικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.

Τελικά κάποιοι κατόρθωσαν να εισβάλουν στο υπουργείο, μετά από μάχη, και ο κ. Σταθάκης τούς δέχθηκε. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει με τάξη και ηρεμία εξαρχής, χωρίς χημικά και συγκρούσεις.

Φυσικά, αν ήταν μέλη του... Ρουβίκωνα (που καταλαμβάνουν Βουλή, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, κομματικά γραφεία και ό,τι άλλο τους κάνει κέφι), ή δεδηλωμένοι «αναρχικοί», αριστεριστές, γενικώς και αορίστως «διαμαρτυρόμενοι εναντίον του συστήματος», θα ολοκλήρωναν ανενόχλητοι την «αποστολή» τους, αν όχι με τις ευλογίες, τουλάχιστον με την (όχι και τόσο...) διακριτική ανοχή των δυνάμεων ασφαλείας.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την «πρώτη φορά αριστερά». Τα... «δικά της παιδιά» προφανώς αθλούνται στον κοινωνικό ακτιβισμό, ενώ οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας της ιδεοληψίας και του ερασιτεχνισμού της κυβέρνησης, προφανώς κρίθηκε ότι «παίζουν το χαρτί» της εταιρείας, του... αδηφάγου καπιταλισμού και προσπαθούν να χαλάσουν την εικόνα της κυβέρνησης...

Το χρονικό της έντασης και των χημικών στο υπουργείο

Ένταση επικράτησε το πρωί έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τις 08:30 από μεταλλωρύχους στα ορυχεία της Χαλκιδικής που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Λίγο πριν από τις 10:00, άνδρες των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένοι μπροστά στην είσοδο του υπουργείου έκαναν χρήση χημικών κατά όσων διαδηλωτών βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο, όταν αυτοί επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο. 




«Δεν φεύγουμε αν δεν πάρουμε τις άδειες»

Όλα ξεκίνησαν όταν μία ομάδα μεταλλωρύχων αιφνιδίασε τους αστυνομικούς γύρω στις 8:30 το πρωί και περίπου 10 άτομα κατάφεραν να μπουν στο κτίριο. Εκείνη τη στιγμή επικράτησε ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές και τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να αποκλείσουν την είσοδο.

Στην είσοδο του υπουργείου βρίσκονταν επί αρκετή ώρα εργαζόμενοι, με τα ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει την είσοδο στους υπόλοιπους διαδηλωτές. Μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στο κτίριο ακόμα και στους δημοσιογράφους.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία ζητούσαν συνάντηση με τους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Σωκράτη Φάμελλο και ξεκαθάριζαν πως δεν θα φύγουν από το υπουργείο αν δεν δοθούν οι άδειες, προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους. Τελικά ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δέχθηκε να έχει συνάντηση με μία 6μελή ομάδα των εργαζομένων.

Η συνάντηση με Σταθάκη

Σε «μια-δυο ημέρες θα δοθούν οι άδειες για την Ολυμπιάδα», σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, μετά τη συνάντηση που είχε με τους μεταλλωρύχους που κάνουν κατάληψη στο υπουργείο του. 

«Συζητήσαμε τις ξελίξεις γύρω από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το θέμα που τους αφορά», είπε στην αρχή της τοποθέτησής του, αναφερόμενος στη συνάντηση με τους μεταλλωρύχους, η οποία, όπως εξήγησε στη συνέχεια, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο πλευρές, κατά τον κ. Σταθάκη, κατέληξαν σε ένα κοινό πλαίσιο. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος στη συνέντευξη ανέφερε ότι «η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας είναι πλήρης και ολοκληρώνεται σήμερα και αύριο», προσθέτοντας ότι «άρα δίνονται τρεις άδειες που επιτρέπουν πλήρη λειτουργία». Μια κίνηση που κανείς δεν ξέρει αν αποτελεί «κωλοτούμπα», ελιγμό, προσπάθεια διευθέτησης ή blame game.

Ωστόσο, παρέπεμψε στη διαιτησία, η οποία θα έχει τρίμηνη διάρκεια, τα υπόλοιπα θέματα. Οπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, «το θέμα των Σκουριών όπως και το θέμα για το οποίο υπάρχει εκκρεμότητα της μεταλλουργίας, της καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα, το εργοστάσιο, πέρα από τα δύο ορυχεία, θα μπουν στη διαδικασία της διαιτησίας. Θα είναι τρίμηνης διάρκειας και όπως προβλέπει και η σύμβαση, φιλοδοξούμε ότι θα λύσει όλες τις εκκρεμότητες». 

Το ντου του Ρουβίκωνα στη Βουλή και η εντολή να αφεθούν ελεύθερα τα μέλη της ομάδας

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιουλίου μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας στη Βουλή και εισέβαλαν στον χώρο, όπου κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το περιστύλιο. Τα μέλη της αναρχικής ομάδας πέταξαν φέιγ βολάν, σήκωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα για την Ηριάννα Β.Λ. Ωστόσο, με εντολή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, και μετά από συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τα άτομα που παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας στον προαύλιο χώρο της Βουλής αφέθηκαν ελεύθερα. 



Πηγή: iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου