Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Εγκαίνια ΔΕΘ από Τσίπρα με υποσχέσεις και αφήγημα την ανάπτυξη



Στην αρένα της ΔΕΘ ρίχνεται ο Αλέξης Τσίπρας, με την επίσκεψη Μακρόν να αποτελεί ήδη παρελθόν. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εγκαινιάσει ουσιαστικά τη νέα πολιτική σεζόν με μπαράζ υποσχέσεων και στο... βάθος την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Αρκεί να δώσουν γι' αυτό το πράσινο φως οι θεσμοί, καθώς πριν καλά-καλά ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση, τα εμπόδια δείχνουν να είναι πιο ψηλά απ' ό,τι είχε υπολογίσει αρχικά η κυβέρνηση.

Αχτίδα φωτός σε αυτό το σκηνικό υπήρξε για το Μαξίμου η επίσκεψη Μακρόν. Τα θερμά λόγια του Γάλλου προέδρου δεν είχαν μόνο τυπικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, στην κυβέρνηση δεν μπορούν παρά να είναι ικανοποιημένοι από την αποστροφή Μακρόν για το ΔΝΤ και το ρόλο του. Αντίστοιχης σημασίας ήταν και τα μηνύματα που έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος για τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και τις επενδύσεις, αφού οι συμφωνίες που ζυμώθηκαν δίνουν - θεωρητικά τουλάχιστον - νέα ώθηση και εξωστρέφεια στην ελληνική οικονομία.

Το μήνυμα Τσίπρα από τη ΔΕΘ θα είναι ένα μήνυμα ελπίδας για «καλύτερες μέρες» και επιστροφής στην κανονικότητα, μακριά από τη μνημονιακή πραγματικότητα. Όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «θα είναι η τελευταία μνημονιακή ΔΕΘ». Αλλά οι υποσχέσεις που θα δώσει ο κ. Τσίπρας θα αφορούν μέλλοντα χρόνο, καθώς ο ενεστώς δεσμεύεται από τις... ορέξεις των δανειστών και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, πλην στοχευμένων παρεμβάσεων για ευπαθείς ομάδες, με μικρό έως μηδενικό δημοσιονομικό κόστος (π.χ. το νομοσχέδιο για τα άτομα με αναπηρία).

Επίσης, το πακέτο εξαγγελιών περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές - με κορυφαία τη συνταγματική αναθεώρηση - ενώ σπουδαία θέση στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού καταλαμβάνει η νέα γενιά: από το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέχρι τις δράσεις για την ανάσχεση του brain drain και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μαζί βεβαίως έρχονται και οι εξαγγελίες για προσλήψεις στο Δημόσιο.


Πηγή: in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου