Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Πρόσθεσαν τον «μποναμά» στο εισόδημα και πολλαπλασίασαν τον ΕΝΦΙΑ των συνταξιούχων!



Τρομερή γκάφα - Κατακέφαλα ήρθε ο ΕΝΦΙΑ σε όσους πήραν τον λεγόμενο «μποναμά Τσίπρα» - Τώρα λένε ότι ο ΕΦΚΑ θα στείλει διορθωμένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ και θα γίνει νέα εκκαθάριση

Σε νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του 2016, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. 


Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναγνωρίζει ότι o EΦKA της έστειλε λανθασμένα στοιχεία και έτσι κακώς υπολογίστηκε ο «μποναμάς» στα εισοδηματικά κριτήρια για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι να καλούνται να τον πληρώσουν στο ακέραιο, ενώ μέχρι το 2016 πλήρωναν τα μισά ή καθόλου.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ προκλήθηκε μετά την ερώτηση, την οποία κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μία μέρα πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. 

Εκεί καυτηρίαζαν το γεγονός ότι, ενώ το επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, συνυπολογίστηκε σαν εισόδημα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Παρότι ο νόμος 4445/2016 δεν λέει πουθενά ότι δεν συνυπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια, η ΑΑΔΕ σπεύδει με την ανακοίνωσή της να ξεκαθαρίσει ότι η παροχή δεν πρέπει να θεωρείται «εισόδημα», γιατί δεν δίδεται σε τακτική βάση. Η ΑΑΔΕ μάλιστα ζήτησε από τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ να στείλουν νέα στοιχεία για να γίνει νέα εκκαθάριση, εξαιρώντας τον «μποναμά» από τα εισοδήματα του 2017. Δεν διευκρινίζεται, όμως, αν θα επιστραφούν ή συμψηφιστούν τα ποσά που τυχόν ήδη πληρώθηκαν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ εν όψει της απάντησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε σχετικά με την αντιμετώπιση για σκοπούς ΕΝΦΙΑ της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του  ν. 4445/2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

- Με τις διατάξεις του ν. 4445/2016 ορίζεται ότι η η εν λόγω εφάπαξ οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα.

- Όπως έχει διευκρινιστεί (βλ. ΠΟΛ.1094/2015), χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως οικονομική ενίσχυση από το Δημόσιο, ή από άλλους δημόσιους φορείς, τα οποία δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, δηλαδή δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και ως εκ τούτου δεν συνιστούν εισόδημα.

- Περαιτέρω, σε περίπτωση διαπίστωσης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ  προβλέπεται η χορήγηση εκπτώσεων από το φόρο αυτό, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους. Στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα συμπεριλαμβάνονται και εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, δεν περιλαμβάνονται όμως ποσά που δεν συνιστούν εισόδημα (βλ. ΠΟΛ. 1212/2015).

- Δεδομένου ότι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση του ν. 4445/2016 δεν έχει  περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, δεν συνιστά εισόδημα. Συνεπώς, δεν συνυπολογίζεται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα για σκοπούς ΕΝ.Φ.Ι.Α.

- Κατά την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2016 (βλ. ΠΟΛ 1025/2017), τα ποσά της εν λόγω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης απεστάλησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταβολή τους, εντασσόμενα σε κωδικό που αφορά εισοδήματα και επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα τα πληρωτέα ποσά ανά δικαιούχο να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος κατά την εκκαθάριση  του ΕΝΦΙΑ που διενεργήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε.

- Για την άμεση επίλυση του ζητήματος, ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να μας αποσταλούν εκ νέου ηλεκτρονικά αρχεία, ύστερα από τις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να ακολουθήσει νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, για τους δικαιούχους της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.


Κωστής Πλάτζος
Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου