Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Πόσο επηρεάζεται η Αθήνα από το αποτέλεσμα στο Βερολίνο




Επηρεάζει το χθεσινό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών την Ελλάδα; Η απάντηση είναι «ναι». Πόσο; «Εξαρτάται». 

Προσέξτε: Κατ' αρχήν, είναι δεδομένο πως σε ό,τι αφορά στο βασικό ζητούμενο της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, που είναι η απομείωση του χρέους, όλα πάνε γι’ αργότερα. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζυμώσεις και οι διεργασίες θα διαρκέσουν έως το τέλος του έτους. Κατά συνέπεια, το πιθανότερο είναι πως οι Γερμανοί θα ασχοληθούν με το θέμα, το νωρίτερο, προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2018. Και αν… Κι αυτό γιατί δεν είναι προτεραιότητά τους, σε καμία περίπτωση. Εχουν άλλα θέματα, περισσότερο πιεστικά, για να λύσουν πρώτα.

Δεύτερον, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, επίσης, για τα ελληνικά συμφέροντα. Το πιθανότερο είναι ότι τo κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Αγκελα Μέρκελ θα συμμαχήσει, μεταξύ άλλων, και με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Μόνο που οι απόψεις των τελευταίων, αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις, μόνο ως θετικές δεν κρίνονται. Προεκλογικά, είχαν μιλήσει ακόμα και για Grexit. 

Αυτό, βεβαίως, δεν συνεπάγεται ότι αυτομάτως ότι το «φάντασμα» της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επιστρέφει. Ως γνωστόν, προεκλογικά, λέγονται και γράφονται πολλά, προς άγρα ψήφων. Κι άλλωστε, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι την οικονομική πολιτικής της Γερμανίας θα εξακολουθήσει να την χαράσσει η κ. Μέρκελ. Ωστόσο, ένας ενοχλητικός κυβερνητικός σύμμαχος πάντα θα λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων. Κι αυτό θα πρέπει να το έχει υπόψη της η Αθήνα.


Γιώργος Μαντέλας
Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου