Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης»



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε, σήμερα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, τα δικαστήρια της Ευελπίδων, προκειμένου να διαπιστώσει τις πραγματικές συνθήκες της δικαστικής λειτουργίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε αρχικά το γραφείο πολιτικών ένδικων μέσων, εκεί όπου πραγματοποιούνται οι καταθέσεις εφέσεων. Ενημερώθηκε από τον προϊστάμενο για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τον τρόπο που εξυπηρετείται σε καθημερινή βάση το κοινό. 


Όπως μετέφερε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο προϊστάμενος του τμήματος, οι αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας, αντί να επιταχύνουν το χρόνο εξυπηρέτησης πολιτών και δικηγόρων, κατέστησαν τη διαδικασία πιο χρονοβόρα. Ανέφερε, συγκεκριμένα ότι, με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, απαιτείται τριπλάσιος χρόνος για να «περαστεί» ο ίδιος αριθμός δικογράφων. 

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις υπόλοιπες υπηρεσίες εξυπηρέτησης δικηγόρων και κοινού, όπου, ενημερώθηκε για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Συζήτησε με αρκετούς δικηγόρους, οι οποίοι του εξήγησαν αναλυτικά ότι περνούν πολλές ώρες στις ουρές αναμονής και έρχονται αντιμέτωποι με σωρεία γραφειοκρατικών προβλημάτων στην άσκηση του έργου τους. Διαπίστωσε τον πολύ μεγάλο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων που είναι αναρτημένες στα πινάκια, αλλά και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις δικαστικές αίθουσες με ουσιώδεις ελλείψεις όπως η απουσία κλιματισμού. 


Στο κτίριο όπου λειτουργεί η Εισαγγελία Άσκησης Ποινικών Διώξεων, τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλίας Ζαγοραίος. Τον ενημέρωσε για τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε προσωπικό, ενώ επεσήμανε την ανάγκη επίσπευση στην απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς «βαλτώνουν» πολλές χιλιάδες υποθέσεις. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα δικαστήρια λειτουργούν στηριζόμενα στο φιλότιμο των υπαλλήλων, που δουλεύουν υπερωρίες τα απογεύματα και δεν πληρώνονται. 

Στο κτίριο όπου λειτουργεί η διοίκηση του Πρωτοδικείου, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης κ. Ελευθέριο Γεωργίλη, καθώς και με εκπροσώπους των επιμελητών στην Εισαγγελία. 


Στο προαύλιο χώρο των δικαστηρίων, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με πολίτες για το επίπεδο των υπηρεσιών, ενώ ένας νέος δικηγόρος του είπε ότι «κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει έρθει ποτέ να δει από κοντά πως λειτουργούν τα δικαστήρια».  


Αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκέφθηκα, σήμερα το πρωί, το Πρωτοδικείο Αθηνών στην Ευελπίδων, το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας. 

Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται πολίτες - δικηγόροι, αλλά και το προσωπικό των δικαστηρίων - μέσα από μια διαδικασία, η οποία οδηγεί νομοτελειακά στην μεγάλη καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης. 

Είναι πολλά τα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Δεν θα σταθώ μόνο στην ανάγκη να στηριχθούν οι δομές με κάποιες επιπρόσθετες προσλήψεις. Θα σταθώ ιδιαίτερα στην υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει, επιτέλους, συνολικά στο έργο της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να περιορίζεται η φυσική πρόσβαση στα δικαστήρια. Να μπορούν οι πολίτες και οι δικηγόροι να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους είτε από το σπίτι, είτε από ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.  Εκεί πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερή μας έμφαση. Και οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης. 

Δεν ήταν, δυστυχώς, ωραία εικόνα η οποία αντίκρυσα, παρά τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες  των δικαστών, αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων εδώ στην  Ευελπίδων. 

Θα ήταν καλό και ο Υπουργός Δικαιοσύνης να έρθει μια βόλτα εδώ να δει την κατάσταση του μεγαλύτερου δικαστηρίου, αντί να αρκείται στο να επιτρέπει στο Ρουβίκωνα να εισβάλλει στο Υπουργείο του».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου