Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Διπλά ένοχος ο Βλαστός για Παναγόπουλο και Γούσιο


Ένοχοι για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο, σήμερα Τετάρτη, ο Παναγιώτης Βλαστός στον ρόλο του  ηθικού αυτουργού καθώς και 
οι Απόστολος Πετράκης και Χαράλαμπος Μουστάκας που έδρασαν ως φυσικοί αυτουργοί.

Το δικαστήριο κήρυξε αθώους για την απαγωγή  τρεις από τους πρωτόδικα καταδικασθέντες, τον Γιάννη Σκαφτούρα που είχε κριθεί ένοχος για ηθική αυτουργία, τον Αριστομένη Κλεφτόγιαννη και τον Γιώργο Κατσαγάννη.

Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008, καταδικάστηκε ο Παναγιώτης Βλαστός, ως ηθικός αυτουργός, ως φυσικός αυτουργός ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και για άμεση συνέργια ο Γιώργος Κατσαγάννης.

Αίσθηση προκάλεσε ότι ο Βλαστός, αμέσως μετά την εκφώνηση της εν λόγω απόφασης, δήλωσε: «Να ξέρετε, είμαι αθώος. Δεν σκότωσα τον Γούσιο. Δεν έβαψα τα χέρια μου με αίμα. Δεν περίμενα τέτοια απόφαση».

Ο ίδιος καταδικάστηκε, όπως και πρωτόδικα, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ απηλλάγη ως προς την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη λόγω παραγραφής.

Ο Γιάννης Σκαφτούρας  καταδικάστηκε για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης · για όλα τα υπόλοιπα αδικήματα αθωώθηκε ή έπαυσε η ποινική του δίωξη λόγω παραγραφής.

Ο Βασίλης Στεφανάκος, που έχει αφεθεί ελεύθερος εδώ και έναν χρόνο, καταδικάστηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών μετατράπηκαν από το δικαστήριο σε πλημμεληματικές και παραγράφηκαν.

Τέσσερις εκ των κατηγορουμένων αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες: η πρώην σύζυγος του Παναγιώτη  Βλαστού Ιωάννα Χήρα, ο Γιάννη Θεοδωράκης, ο Χριστόφορος Λασηθιωτάκης και ο Γιάννης Καλογερίδης.

Η μάχη για τα ελαφρυντικά

Ο μοναδικός κατηγορούμενος που δεν ζήτησε από το δικαστήριο αναγνώριση ελαφρυντικών ήταν τελικά ο Βασίλης Στεφανάκος, καθώς ανακάλεσε το αίτημα, δια του συνηγόρου του κ. Βασίλη Καπερνάρου.

Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο στον Χαράλαμπο Μουστάκα. συγκεκριμένα αυτό της μετεφηβικής ηλικίας.

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφασίσει για τα ελαφρυντικά και τις ποινές.

Δήλωση  Σάκη Κεχαγιόγλου - συνηγόρου Χαράλαμπου Μουστάκα:

«Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ρίχνει την αυλαία σε μία υπόθεση που απασχόλησε επί σειρά ετών τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη. Θεωρώ ότι η πρόταση του κ. Εισαγγελέως Εφετών για αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης στον εντολέα μου - και εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από το Δικαστήριο - είναι απόλυτα συμβατή και με την συμπεριφορά του Χαράλαμπου Μουστάκα, τόσο κατά τον χρόνο που διήρκεσε η απαγωγή, όσο και με τη συγχώρεση που γενναιόψυχα του παρείχαν ο κ. Περικλής Παναγόπουλος και η κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτή».

Δήλωση Φραγκίσκου Ραγκούση - συνηγόρου Βλαστού και Ιωάννας Χήρα:

«Η περιπέτεια για την Ιωάννα Χήρα έληξε, αφού κηρύχθηκε αθώα. Δυστυχώς, για τον Παναγιώτη Βλαστό το αποτέλεσμα  δεν ήταν αναμενόμενο όσον αφορά την ενοχή του  για τη δολοφονία του Γούσιου, λόγω και όσων προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Όλες οι ελπίδες μας τώρα είναι στην αναγνώριση ελαφρυντικών»

Δήλωση Ιωάννη Μαρκουλάκη - συνηγόρου Σκαφτούρου

«Πάντοτε είχα και έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία Γούσιου, την απαγωγή Παναγόπουλου και  τις εκρήξεις. Τον έκρινε ένοχο μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Όλη τη διαδικασία θα τη θυμάμαι έως την καλύτερη μέχρι τώρα. Ευχαριστώ το δικαστήριο»

Δήλωση Θεόδωρου Μαντά  - επίσης συνηγόρου υπεράσπισης 

«Η προσδοκία των κατηγορουμένων για μια διαφορετική απόφαση , αθωωτική, διαψεύστηκε. Το δικαστήριο κινήθηκε σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής. Η προσδοκία για ευνοϊκή ποινική μεταχείριση συνεχίζει να υφίσταται. Έχουμε αισιοδοξία ότι θα δοθούν ελαφρυντικά, ώστε να μειωθούν οι ποινές».



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου