Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Ο «Ιρμα» στοχεύει τη Φλόριντα



ΜΑΪΑΜΙ. Σε τροχιά σύγκρουσης με τη Φλόριντα παρέμενε χθες ο εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας «Ιρμα», με τους κατοίκους της πολιτείας να ελπίζουν σε ξαφνική αλλαγή πορείας για να αποτραπεί αυτό που ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών FEMA χαρακτήρισε «σαρωτική καταστροφή».

Παρ’ όλα αυτά, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ, αποφάσισε να μη δώσει επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας στο μποτιλιαρισμένο ρεύμα προς Βορρά, την ίδια ώρα που ζητούσε από τους κατοίκους να μεταβούν βόρεια.

Χθες το απόγευμα, ο «Ιρμα» βρισκόταν ανάμεσα στις Μπαχάμες και στην Κούβα, όπου οι Αρχές είχαν προχωρήσει σε υποχρεωτική εκκένωση όλων των παράκτιων ξενοδοχείων και οικισμών με λεωφορεία. Η Κούβα, η Ισπανιόλα (το νησί στο οποίο βρίσκονται η Αϊτή και ο Αγιος Δομίνικος) και το Πουέρτο Ρίκο επλήγησαν από ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, αλλά δεν βρέθηκαν απευθείας στο μάτι του κυκλώνα. Η ισχύς του «Ιρμα» χθες ήταν ελαφρώς ελαττωμένη, με τους ανέμους να φθάνουν σε ταχύτητα «μόνο» τα 240 χιλιόμετρα/ώρα (κατηγορία 4), αντί των 300 χιλιομέτρων/ώρα (κατηγορία 5), ταχύτητα με την οποία σάρωσε τις προηγούμενες ημέρες νησιά της Καραϊβικής όπως η Μπαρμπούντα, το Σεν Τόμας, το Σεν Μάρτιν και οι Παρθένοι Νήσοι.

Τα νησιά αυτά εξακολουθούν να μετρούν τους νεκρούς τους, ενώ στο Σεν Μάρτιν, το 95% των κτιρίων έχει υποστεί ζημιές. Η Μπαρμπούντα είναι προσωρινώς ακατάλληλη για ανθρώπινη κατοίκηση και το σύνολο των κατοίκων της μεταφέρθηκε στην Αντίγκουα. Ο απολογισμός του «Ιρμα» στην Καραϊβική ήταν συνολικά 19 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι, ενώ το δράμα των νησιών αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς ένας ακόμη τυφώνας κατηγορίας 4, ο «Χοσέ», αναμένεται να πλήξει τη βορειοανατολική Καραϊβική σήμερα το βράδυ.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι κανένας στην πολιτεία δεν έχει ζήσει ποτέ αυτό που πρόκειται να χτυπήσει τη νότια Φλόριντα», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της FEMA, Μπροκ Λονγκ, προειδοποιώντας ότι ο «Ιρμα» είναι ισχυρότερος ακόμη και από τον τυφώνα «Αντριου» που προξένησε τεράστιες ζημιές στην πολιτεία το 1992. Πολλά βενζινάδικα στη νότια Φλόριντα είχαν μείνει χωρίς καύσιμα, παρά την απόφαση του κυβερνήτη να διατηρήσει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας προς Νότο για να διευκολυνθεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα.

Το μέτωπο στις ακτές

Το μέτωπο της κακοκαιρίας είναι πιο πλατύ από την πολιτεία της Φλόριντα, με αποτέλεσμα να αναμένονται καταστροφικές πλημμύρες και στις δύο ακτές της χερσονήσου. Το πιο καταστροφικό σενάριο θα ήταν να παραμείνει ο «Ιρμα» στη θάλασσα, κινούμενος παράλληλα σε κάποια από τις ακτές, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να αντλεί ενέργεια από τα θερμά νερά, αντί να εξασθενήσει κινούμενος πάνω από στεριά.

Από σήμερα το πρωί, οι άνεμοι στη Φλόριντα επρόκειτο να γίνουν επικίνδυνοι, ενώ αύριο το πρωί αναμενόταν να φθάσει το μάτι του κυκλώνα στις πιο πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές. «Πρόκειται ένα μέτωπο κακοκαιρίας που μπορεί να προξενήσει καταστροφή ιστορικών διαστάσεων», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου