Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Προς νέο… αρχαιολογικό μπλόκο στο Ελληνικό!




Η επένδυση του Ελληνικού και η διαχείριση των αρχαιοτήτων, στην περίπτωση που αυτές εντοπιστούν, έχει χωρίσει στα δύο το υπουργείο Πολιτισμού.

Από τη μια ο Σύλλογος Αρχαιολόγων ζητάει επίμονα την κήρυξη του οικοπέδου σε αρχαιολογικό χώρο και απειλεί «με δικαστικές διαμάχες και πολύμηνες καθυστερήσεις στο έργο» και από την άλλη η υπουργός Πολιτισμού επιθυμεί τώρα το θέμα να λήξει με τους λιγότερους δυνατόν κραδασμούς για την επένδυση. Αύριο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεχίζει τη συζήτησή του επί των δύο μελετών του έργου.

Τρεις εβδομάδες από την άκαρπη συνεδρίαση του ΚΑΣ και δύο από την αναβολή της συνεδρίασης που είχε ως μοναδικό αντικείμενο συζήτησης το Ελληνικό, το θέμα ξαναπέφτει στο τραπέζι του Συμβουλίου. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, στην αυριανή συνεδρίαση θα συνεχιστεί η συζήτηση που διακόπηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου και αφορούσε την έγκριση δύο μελετών: το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά».

Το θέμα της κήρυξης ή μη του οικοπέδου ως αρχαιολογικού χώρου δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, δεν αποκλείεται ωστόσο να τεθεί από μέλη του Συμβουλίου. Επειδή όμως δεν περιλαμβάνεται στα προς συζήτηση, θεωρείται απίθανο πως θα ανοίξει. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να ταλανίζει το υπουργείο.

Υπέρμαχος της κήρυξης του χώρου είναι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ο οποίος κατέθεσε ανάλογο αίτημα προς την υπουργό Πολιτισμού. Πρόταση για την κήρυξη μεγάλου τμήματος της επένδυσης όπως και τμήματος των όμορων δήμων έχει διατυπώσει ήδη από το 2012 η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η πρόταση που κατέβασε η Εφορεία στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ χαρακτηρίστηκε ως μαξιμαλιστική, λέγεται όμως πως στη συνέχεια «μαζεύτηκε».

Δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι και το θέμα της κήρυξης ή μη του οικοπέδου ως αρχαιολογικού χώρου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από εκείνη τη συνεδρίαση το θέμα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων έγινε αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στο υπουργείο και τους επενδυτές αλλά και ζυμώσεων, λένε οι πληροφορίες, ανάμεσα στα μέλη του ΚΑΣ, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Μάλιστα, την προπερασμένη Τρίτη, δηλαδή μια ημέρα πριν από την αναβληθείσα συνεδρίαση, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο της, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι -διευθυντές του υπουργείου, ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτές- πλην της γενικής γραμματέως του υπουργείου, η οποία δεν εκλήθη. Γεγονός που αποτυπώνει τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην υπουργό και τη γενική γραμματέα με αφορμή και το θέμα του Ελληνικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές (υπουργείο, επενδυτές) προσπάθησαν να ρίξουν νερό στο κρασί τους. Στα αγκάθια που εξακολουθούν να υφίστανται περιλαμβάνεται η διαχείριση του Λόφου Χασάνι στα βόρεια του οικοπέδου, ο οποίος «κατοικήθηκε από την προϊστορική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο». Οι αρχαιολόγοι ζητούν τη διαχείριση του Λόφου ως χώρου πρασίνου, ενώ οι επενδυτές επιθυμούν, λένε οι ίδιες πληροφορίες, να προηγηθεί η πολεοδομική μελέτη του χώρου πριν από τον οποιοδήποτε χαρακτηρισμό. Στα προς συζήτηση και ο χαρακτηρισμός που θα πλαισιώσει τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου γύρω από τις αρχαιότητες, εφόσον η λύση αυτή προκριθεί.

Επιστολή των αρχαιολόγων στον Τσίπρα

Χθες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την οποία καταγγέλλει πως «στην περίπτωση των αρχαιοτήτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι ενέργειες που έχουν επιλεγεί από την πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, κάθε άλλο παρά προσήλωση στην κείμενη νομοθεσία συνιστούν». «Στην περίπτωση που συνεχιστούν οι ενέργειες αυτές» ο ΣΕΑ προειδοποιεί «με νέες εμπλοκές, δικαστικές διαμάχες και πολύμηνες καθυστερήσεις στο έργο» αφού -όπως σημειώνει- «έχει δεσμευτεί ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο για να διαφυλάξει την ισότιμη εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου».

Τέλος, οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν πως το Μνημόνιο Συναντίληψης ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ και την Ελληνικό Α.Ε. «παραβιάζει την ορθή διοικητική διαδικασία και το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου».



Aντώνης Καρατζαφέρης

 Ελεύθερος Τύπος 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου