Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Σήμερα φωτίζουμε το γκέτο στο Πεδίον του Άρεως


Σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου,στις 19:00, στο Άγαλμα της Αθηνάς γίνεται η πρώτη διαμαρτυρία με ειρηνική βόλτα κατοίκων και συλλογικοτήτων με φακούς, κινητά τηλέφωνα και φαναράκια θα «φωτίσουν» το γκέτο στο Πεδίο του Άρεως. 

Σκοπός, όπως αναφέρουν, είναι να καταδείξουν ότι, νοιάζονται για τον χώρο και ότι, δεν είναι διατεθειμένοι πλέον να τον χαρίσουν στην εγκατάλειψη και την εξαθλίωση.

Η ανακοίνωση

Ένα ολόκληρο καλοκαίρι πέρασε με σβησμένο το Πεδίο του Άρεως από τον χάρτη της πόλης μας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των φωτιστικών δεν λειτουργούν παρά τις διαμαρτυρίες μας στην αρμόδια Περιφέρεια Αττικής.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι από την Κυψέλη μέχρι τα Εξάρχεια και από του Γκύζη μέχρι τη Βικτώρια στερηθήκαμε τη δροσιά αυτού του πνεύμονα πρασίνου από την αδιαφορία(;), ολιγωρία(;), ανικανότητα(;) της Περιφέρειας Αττικής να κρατήσει ζωντανό και φιλόξενο για τους πολίτες το μεγαλύτερο δημόσιο Πάρκο της Αθήνας.

Ο Σεπτέμβρης του 2017 το βρίσκει κατασκότεινο, απότιστο, με αφρόντιστο πράσινο, βρόμικο, με τις οσμές των ούρων να υπερκαλύπτουν εκείνες των φυτών.

Η εγκαταλελειμμένη εδώ και πάνω από έναν χρόνο από την Περιφέρεια μοναδική προσβάσιμη Παιδική Χαρά του Πεδίου του Άρεως έκλεισε πλέον για λόγους «επικινδυνότητας», ενώ οι γονείς που τώρα αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους στην άλλη, μικρή Παιδική Χαρά, το κάνουν με «ομάδες περιφρούρησης» από τον φόβο του κυκλώματος ναρκωτικών και πορνείας που λειτουργεί ακριβώς δίπλα.

Αγάλματα και μνημεία έχουν πέσει θύματα βανδαλισμών, πολλά παγκάκια είναι κατεστραμμένα, οι υδάτινες διαδρομές, τα σιντριβάνια και ο Ροδώνας δεν λειτουργούν, ενώ ακόμα και για να πιει κάποιος νερό, θα πρέπει να παραβιάσει τις βρύσες.

Το ανακαινισμένο κτήριο Οικονομίδη παραμένει σφραγισμένο από την Περιφέρεια ως… οξύμωρα ωραίο σκηνικό σε ένα ρημαγμένο Πάρκο, ενώ ακόμα τα δύο περίπτερα στο κέντρο του Πάρκου δεν λειτουργούν, διώχνοντας τους επισκέπτες που θα ήθελαν να πάρουν έστω μία πορτοκαλάδα στο χέρι.

Η κατάσταση του Πεδίου του Άρεως προς την πλευρά της Μαυρομματαίων αποτελεί πλέον γκέτο, ένα σκηνικό τρόμου. Βρίσκεται παραδομένη στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών ως η πιο φτηνή πιάτσα που προσελκύει εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένους νέους από όλο το λεκανοπέδιο. Στη διάρκεια της ημέρας κατασκηνώνουν μέσα στα παρτέρια του Πάρκου, ενώ τη νύχτα βγαίνουν στο Green Park, ανάβουν φωτιές, κραυγάζουν, μαχαιρώνονται και προβαίνουν σε πράξεις απελπισίας. Η ηρωίνη των φτωχών (sisa) μεταμορφώνει ήρεμους νέους σε θηρία. Για την βοήθεια αυτών των ατόμων δεν δραστηριοποιείται στον χώρο κάποια κοινωνική υπηρεσία. Αντίθετα ένα σύστημα σεξουαλικής εκμετάλλευσής τους διογκώνεται μέρα με τη μέρα. Σημειωτέον πως ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις και ευάλωτες ομάδες π.χ. άστεγοι, άνεργοι, αλλοδαποί, ανήλικοι κλπ.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα περίοικοι και φίλοι του Πεδίου του Άρεως αποφασίσαμε να αντιδράσουμε με μία σειρά δράσεων διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Βγαίνουμε από την αφάνεια και την απραξία και ως ενεργοί πολίτες, περιφέρουμε την απαίτησή μας για ένα Πάρκο πράσινο, καθαρό, λειτουργικό, φιλόξενο, ασφαλές για όλους.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου