Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Μητσοτάκης: To νομοσχέδιο για τη δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία, είναι πρόχειρο, ανεδαφικό και δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τις ανάγκες της κοινωνίας.




Η ομιλία του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην βουλή στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή την αίθουσα ο οποίος να διαφωνεί με την παρατήρηση ότι η χώρα χρειάζεται ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και Περίθαλψης. Το μεγάλο ερώτημα το οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα είναι ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να παράσχουμε στους πολίτες καθολική δωρεάν Πρωτοβάθμια Υγεία. Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο στο οποίο καθρεφτίζεται πλήρως ο τρόπος λειτουργίας της Κυβέρνησης, αλλά και ο ιδεολογικός πυρήνας ο οποίος διέπει όλες τις πρόσφατες πολιτικές σας επιλογές. Αυτές, δηλαδή, που κινούνται έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο των Μνημονίων που εσείς οι ίδιοι σπεύσατε να υπογράψετε.

Είναι ένα νομοσχέδιο για τη δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία, το οποίο είναι πρόχειρο, ανεδαφικό και δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τις ανάγκες της κοινωνίας. Πρόσεξα από την ομιλία του κ. Τσίπρα - η οποία κράτησε παραπάνω από τριάντα λεπτά - ότι αφιέρωσε ελάχιστα λεπτά από την τοποθέτησή του στον πυρήνα του νομοσχεδίου, στο τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο πάτε να φτιάξετε. Κυρίως είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο, για άλλη μια φορά, εκφράζει την εμμονή σας να διχάζετε την κοινωνία, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα. Το είδαμε και στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την Παιδεία, το βλέπουμε και σήμερα στην παρέμβαση που νομοθετείτε για την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Τι ακριβώς, κύριε Υπουργέ, είναι αυτό το οποίο βαφτίζετε μεταρρύθμιση; Θα σας πω τι είναι: Η αλόγιστη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών μέσα από ένα σύστημα το οποίο στην πραγματικότητα περιορίζει τις ελεύθερες επιλογές τους στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Είναι ένα νομοθέτημα, το οποίο - για λόγους που αντιλαμβάνομαι απόλυτα - δεν πατάει πάνω σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας από προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Θα αναφέρω ενδεικτικά τον ν. 4238 του Φεβρουαρίου του 2014, στον οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Τσίπρας και ο οποίος καθόριζε τη δική μας αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.  Θα κάνω, όμως και μια ειδική μνεία στο άρθρο 5. Το άρθρο 5 του νόμου, κύριε Υπουργέ, καθιέρωνε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Είχατε πλήρη νομοθετική εξουσιοδότηση να προχωρήσετε σε αυτήν τη σημαντική καινοτομία. Γιατί δεν το κάνατε; Πιστεύω ότι δεν το κάνατε διότι στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 ορίζεται ότι ο οικογενειακός γιατρός είναι συμβεβλημένος γιατρός, εκτός αν εργάζεται ήδη σε δομή του ΠΕΔΥ. Με άλλα λόγια, το σύστημα το οποίο εμείς είχαμε οικοδομήσει ήταν ένα σύστημα το οποίο προέβλεπε την αρμονική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο επί της αρχής, σας ενοχλεί βαθιά. Και με τι το αντικαθιστάτε, λοιπόν; Με μια μεγάλη, βαριά, φαραωνική - τολμώ να πω - δομή, η οποία - κατά την άποψή μας - είναι περιττή. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, για άλλη μια φορά, σε αυτήν την αίθουσα ενεργείτε χωρίς καμία απολύτως αίσθηση δημοσιονομικής ευθύνης, χωρίς κοστολόγηση και χωρίς αίσθηση των πραγματικών αντοχών της οικονομίας μας. Είναι κάτι το οποίο αποδεικνύει, για άλλη μια φορά τη δεινή πολιτική θέση στην οποία έχετε περιέλθει.

Προσθέτετε, κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, πρόσθετα βάρη τα οποία σήμερα η χώρα μας δεν μπορεί να τα σηκώσει, με μοναδική σκοπιμότητα να δημιουργήσετε πολιτικές πελατείες. Αν έπρεπε να συνοψίσω το νομοσχέδιο σε μια φράση, θα έλεγα «πολλές νέες προσλήψεις σε αχρείαστες δομές». Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα. Σας το έχω ξαναπεί πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Ο διχασμός δεν αποτελεί λύση, οι δε πελατειακές πολιτικές έχουν πεθάνει, κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες ξέρουν ότι τελικά έχουμε όλοι κοινό συμφέρον να βγούμε από την κρίση και αυτό θα γίνει μόνο αν είμαστε ενωμένοι.

Θα σας πω, επίσης, ότι η λογική την οποία εισάγετε στο νομοσχέδιό σας είναι μια λογική τελείως ξεπερασμένη από τις ίδιες τις εξελίξεις. Σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου, οι δημόσιες υπηρεσίες - προσέξτε, οι δημόσιες υπηρεσίες - δεν παρέχονται υποχρεωτικά από δημόσιους υπαλλήλους. Είναι άλλο το κρατικό και άλλο το Δημόσιο. Και όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι δημόσιες υπηρεσίες - μπορεί και επιβάλλεται - να προσφέρει και ο ιδιωτικός τομέας. Πάντα, όμως, υπό μια βασική προϋπόθεση: Να έχουμε εξοικονόμηση δαπανών και να υπάρχει διαρκής και αποτελεσματικός έλεγχος και του παραγόμενου αποτελέσματος, αλλά και του κόστους. Θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό, για να δούμε πώς αντιλαμβάνεστε εσείς και πώς εμείς το ζήτημα του ελέγχου του κόστους, όταν αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Όλοι, λοιπόν, το αντιλαμβάνονται αυτό. Όλοι εκτός από εσάς. Δημιουργείτε, χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο, πολλές νέες δομές στην Πρωτοβάθμια Υγεία, για τις οποίες έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι θα βελτιώσουν τελικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες. Ξέρετε, στη χώρα μας σήμερα έχουμε αρκετές δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αναλογικά μάλιστα -έβλεπα μια ανάλυση - έχουμε περισσότερες από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να σας πω, επίσης, ότι κάποιες από αυτές τις δομές λειτουργούν πραγματικά εξαιρετικά.

Επιτρέψτε μου μια σύντομη παρένθεση από μια πρόσφατη εμπειρία που είχα κατά την επίσκεψη την οποία έκανα στη Μάνη και συγκεκριμένα στην Αρεόπολη. Επισκέφθηκα ένα Κέντρο Υγείας στην Αρεόπολη του οποίου προΐσταται - και θέλω να αναφέρω το όνομά του γιατί είναι ένας άξιος και σπουδαίος δημόσιος υπάλληλος - ο κ. Μαργιώλης. Είναι ένα Κέντρο Υγείας το οποίο λειτουργούσε υποδειγματικά, με πολύ λιγότερο προσωπικό από αυτό το οποίο εσείς κρίνετε ότι χρειάζονται τα Κέντρα Υγείας, με αφοσιωμένους υπαλλήλους, με αίσθηση καθήκοντος, με στοιχεία απολογιστικά, τα οποία είχα τη δυνατότητα να δω, με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό διακομιδών από το Πρωτοβάθμιο Κέντρο Υγείας στα νοσοκομεία, κάτω του 2%. Άρα, το Κέντρο Υγείας επιτέλεσε το βασικό του καθήκον, που είναι να παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να μην χρησιμοποιείται απλώς ως ένα κέντρο, στο οποίο θα μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο.

Το μέλημά σας, κύριε Υπουργέ, θα έπρεπε να είναι το πώς θα αναπαράγετε τέτοιες επιτυχημένες δομές σε ολόκληρη τη χώρα. Όχι πώς θα προσθέστε καινούργιες. 239 Τoπικές Ομάδες Υγείας (ΤοΜΥ), νέες δομές, σε 65 αστικά κέντρα, καλύπτοντας όμως μόλις το 30% του πληθυσμού και χωρίς να λαμβάνετε υπόψιν συγκεκριμένες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Πόσοι εργαζόμενοι θα χρειαστούν, λοιπόν, κύριε Υπουργέ; Ερωτώ εσάς γιατί ο πρωθυπουργός δεν μας τιμά με την παρουσία του στη σημερινή συζήτηση. Φαντάζομαι ότι δεν τα ξέρει τα θέματα με μεγάλη λεπτομέρεια, γι’ αυτό ρωτάω εσάς. Και επειδή και τα μαθηματικά του είναι και λίγο στρεβλά. Με τα δικά σας μαθηματικά ότι 3.000 εργαζόμενοι χρειάζονται μόνο για τα ΤοΜΥ, εκ των οποίων 1.800 γιατροί, το κόστος είναι περίπου 80.000.000 ευρώ.

Εδώ, όμως, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: Πόσοι Δήμοι δεν έχουν Κέντρα Υγείας, κύριε Υπουργέ, τα οποία θα φτιάξετε; Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, γύρω στους 90. Πολλαπλασιάστε 90 επί 45 εργαζόμενους σε κάθε Κέντρο Υγείας το οποίο θα φτιάξετε και μας προκύπτουν άλλες 4.000 προσλήψεις για τα Κέντρα Υγείας σε εκείνους τους Δήμους οι οποίοι δεν έχουν. Μας λέτε ότι θα ολοκληρώσετε την πρώτη φάση με 3.000 προσλήψεις. Ούτε εσείς ξέρετε πόσες προσλήψεις απαιτούνται για την υλοποίηση της πρότασής σας. Ο κ. Τσίπρας, αν και μηχανικός, με τους αριθμούς. Δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά. Και φυσικά δεν μιλώ για τη συνολική δαπάνη της πρότασής σας, αν εκτιμήσει κανείς ότι για να υλοποιηθεί πλήρως αυτό το φαραωνικό δίκτυο των ΤοΜΥ το οποίο θέλετε να υλοποιήσετε, θα χρειαστούν περί τις 700 μονάδες. Αυτό σημαίνει ετήσιο κόστος 300.000.000 με 400.000.000 ευρώ. Κάντε την πρόσθεση και καταλάβετε και για πόσες προσλήψεις μιλάμε. Διότι εκεί είναι τελικά η ταμπακιέρα.

Φυσικά, όμως, έχουμε τη μαγική λύση! Τα χρήματα θα βρεθούν από ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι βέβαια και αυτοί πεπερασμένοι είναι. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς ή για δράσεις στον τομέα της υγείας με σημαντικότερη προστιθέμενη αξία. Αντ’ αυτού, ευρωπαϊκοί πόροι εξαντλούνται, για άλλη μία φορά, σε μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων. Και βέβαια γνωρίζουμε - και το γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, αλλά δεν έχετε δώσει καμία απάντηση και δεν έδωσε ούτε ο κ. Τσίπρας - ότι αυτοί οι πόροι έχουν ημερομηνία λήξης. Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι αναπτυξιακοί πόροι και όχι για να χρηματοδοτούν επ’ άπειρον το πελατειακό Κράτος που πάει να φτιάξει άρον - άρον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσο καιρό, λοιπόν, μπορούμε να συντηρήσουμε ένα τόσο κοστοβόρο και ανορθολογικό σύστημα; Και το ερώτημα είναι καίριο. Διότι σε λίγο, όταν θα εξαντληθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι, ο πολίτης θα χρειαστεί να επωμιστεί το κόστος αυτών των αχρείαστων δομών με τους φόρους, τους πολλούς φόρους, τους οποίους ήδη πληρώνει. Και μάλιστα ενώ δεν θα έχει την ελευθερία να επιλέξει τον γιατρό που εμπιστεύεται,  ο οποίος τώρα είναι συνεργαζόμενος γιατρός του ΕΟΠΥΥ. Και βέβαια το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με πλήθος υπαλλήλων και αμφισβητείται ο τρόπος με τον οποίο θα προσληφθούν και εάν τα κριτήρια θα είναι πραγματικά αξιοκρατικά. Γνωστή η φάμπρικα την οποία στήνετε: Υπάλληλοι τους οποίους θέλετε να μετατρέψετε σε όμηρους του ΣΥΡΙΖΑ για να εκβιάσετε την ψήφο τους.

Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, να αναφέρεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία αντικαθιστά - έχει ήδη αντικαταστήσει κατά τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα - τα τηλεφωνικά κέντρα για να κλείνονται ραντεβού στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας. Όταν γράφετε αυτά τα πράγματα στον κ. Τσίπρα, επειδή δεν τα γνωρίζει, φροντίστε τουλάχιστον να του δίνετε τα ακριβή στοιχεία. Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι, σήμερα το πρωί, ανοίγοντας την τηλεόραση, είδα μια διαφήμιση για το 14884. Φανταζόμουν ότι θα τα είχατε ήδη καταργήσει. Αναζήτησα από περιέργεια τα στοιχεία. Πόσα ραντεβού, κύριε Υπουργέ, κλείστηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2017 συνολικά στο υφιστάμενο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας, στο ΠΕΔΥ; Γνωρίζετε τον αριθμό; Να σας τον πω εγώ: 3.584.143 ραντεβού. Τόσα κλείστηκαν. Πόσα κλείστηκαν με την ηλεκτρονική πλατφόρμα; Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, πόσα κλείστηκαν; Να σας το πω εγώ λοιπόν: 106.688. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τους πολίτες! Και μετά στενοχωριέστε όταν σας λέμε ψεύτες! Ή ψεύτες είστε ή άσχετοι. Ένα από τα δύο.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στα ζητήματα του νομοσχεδίου. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη συνολική μας πρόταση για τη δημόσια υγεία το Φθινόπωρο και να καλύψουμε φυσικά και σε μεγάλη λεπτομέρεια τον νευραλγικό τομέα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία: Σε μία απάντηση σε αυτά που μας είπε ο κ. Τσίπρας, ότι εσείς πολεμάτε «το πάρτι διαπλοκής το οποίο κάποιοι άλλοι είχαν στήσει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», ο οποίος υπερκοστολογούσε υπηρεσίες υγείας, τις οποίες αγόραζε ο ΕΟΠΥΥ χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Έχω εδώ μία Υπουργική Απόφαση, με Φ.Ε.Κ. 28 Ιουλίου 2017, την οποία υπογράφει ο κ. Πολάκης. Θα ήθελα την απάντηση του Υπουργού επ’ αυτού.

Είναι μία ύποπτη Υπουργική Απόφαση, η οποία προκαλεί τους ασφαλισμένους και ζημιώνει τον ΕΟΠΥΥ. Και τελικά είναι μία απόφαση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εσείς αντιλαμβάνεστε στην πράξη την άσκηση δημόσιας εξουσίας. Πολλές κορόνες υπέρ της διαφάνειας, αλλά στην πράξη κλείνετε τα μάτια σε κάθε είδους διαφθορά και προωθείτε επιχειρηματίες που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του. Εξηγούμαι: Οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας επί των προηγούμενων Κυβερνήσεων είχαν σπεύσει να προστατεύσουν τον ΕΟΠΥΥ ακριβώς από αυτό το φαινόμενο το οποίο εσείς περιγράψατε, τις υπερτιμολογήσεις, τις κλινικές οι οποίες δέχονταν πολύ περισσότερους ασθενείς από αυτούς που μπορούσαν να φιλοξενήσουν, με άλλα λόγια από αυτούς που στην ουσία έκλεβαν το Κράτος μέσω του ΕΟΠΥΥ. Πράγματι, ήταν πολλοί αυτοί. Επιβλήθηκαν ποινές. Αυτές τις ποινές τις είχαν αποδεχθεί και οι προηγούμενοι Υπουργοί, ο κ. Δημόπουλος, ο κ. Κουρουμπλής. Και ξαφνικά, στις 28 Ιουλίου, ο κ. Πολάκης, με απόφασή του, καταργεί αυτές τις ποινές. Γιατί; Γιατί τους αθωώνετε; Ποιοι ωφελούνται; Τι γραμμάτια ξεπληρώνετε και σε ποιους;

Εμείς επιχειρήσαμε να βάλουμε τάξη και επιλέξαμε πιλοτικά πέντε καταξιωμένες διεθνώς ελεγκτικές εταιρείες για να κάνουν ελέγχους. Πράγματι, αυτοί οι έλεγχοι πέτυχαν σημαντικές εξοικονομήσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εμείς βάλαμε φρένο μ’ αυτόν τον τρόπο σε αλόγιστες υπερβάσεις μέσω αυστηρών κυρώσεων και ελέγχων που κάναμε, επιβραβεύοντας αυτούς που είναι συνεπείς και τιμωρώντας αυτούς οι οποίοι πλούτιζαν εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου και του ΕΟΠΥΥ. Αντί να συνεχίσετε αυτήν την αποτελεσματική δράση και να γλυτώσετε δεκάδες εκατομμύρια για τον ΕΟΠΥΥ, απαξιώσατε τη διαδικασία. Ευεργετήσατε επί της ουσίας τους παραβάτες και ανοίξατε το δρόμο σε νέες απαράδεκτες υπερβάσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των φορολογούμενων. Θα ήθελα πολύ να είναι εδώ ο κ. Τσίπρας και να απαντήσει αυτός σ’ αυτά τα οποία του λέω.

Βέβαια, το ίδιο επιχειρήσατε να κάνετε και με την περιβόητη τροπολογία, η οποία αφορούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, με την οποία θέλατε να νομιμοποιήσετε δαπάνες που είχαν καταγγελθεί και ελέγχονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Μάλιστα, είστε τόσο ερασιτέχνες που αποκαλυφθήκατε, διότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ούτε το «κόπι πάστε» δεν μπορέσατε να κάνετε καλά. Το διορθώσατε βέβαια. Προσπαθήσατε με άλλα λόγια να νομιμοποιήσετε μία σειρά από δαπάνες.  Όταν, όμως, σας πιάσαμε «με τη γίδα στην πλάτη», φέρατε διορθωτική τροπολογία ώστε να απαλείψετε τον όρο «Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου» από τη σχετική ρύθμιση και να μην καταλαμβάνει αυτή η ρύθμιση συνολικά το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όμως, εδώ υπάρχουν μία σειρά από ερωτήματα: Ποιες είναι οι αναθέσεις οι οποίες έγιναν; Πόσες είναι τελικά; Πόσα χρήματα δόθηκαν με απευθείας ανάθεση; Πόσες εταιρείες πήραν αυτές τις αναθέσεις; Ποιος έβαλε την υπογραφή του και με ποια εξουσιοδότηση; Αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα σχετικά στοιχεία.

Κλείνω, κυρίες και κύριοι βουλευτές, με την εξής παρατήρηση: Η Κυβέρνηση του απόντος από τη σημερινή συζήτηση κ. Τσίπρα συνεχίζει να ασχημονεί και να προσβάλλει την ελληνική κοινωνία. Είχαμε προχθές μια μεγάλη συζήτηση για την Παιδεία, για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τίποτα δεν μάθατε. Δεν πάτε τη χώρα μόνο πίσω, αλλά την πάτε στο πουθενά. Την πάτε, για την ακρίβεια, εκεί που δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει κανείς καλύτερος. Εκεί που η προσπάθεια για πρόοδο δεν αναγνωρίζεται, αλλά απαξιώνεται και μάλιστα στο πιο κρίσιμο περιβάλλον, στα σχολεία. Δεν θα είναι πια σημαιοφόροι οι αριστούχοι, λοιπόν, σύμφωνα με την εκπαιδευτική παράδοση αυτής της χώρας. Ο σημαιοφόρος, κατά τη δική σας Κυβέρνηση, θα επιλέγεται με κλήρωση, δηλαδή θα είναι θέμα τύχης η επιλογή του. Κοιτάξτε, το ότι σας ενοχλούν οι καλοί μαθητές το ξέραμε από το ξεκίνημα της Κυβέρνησής σας, όταν ο τότε εκλεκτός σας Υπουργός Παιδείας είχε ανοίξει ιδεολογικό μέτωπο με την αριστεία. Έχετε βάλει απέναντί σας την Ελλάδα που προσπαθεί για το καλύτερο; Γιατί; Διότι σας ενοχλούν, τελικά, αυτοί που τα καταφέρνουν; Διότι σας ενοχλεί το γεγονός ότι υπάρχουν νέα παιδιά με όνειρα και με στόχους; Αυτός που κρατά τη σημαία δεν το κάνει από κίνητρο, αλλά του προσφέρεται η σημαία ως επιβράβευση για την προσπάθεια την οποία έχει κάνει. Αλήθεια, οι ΑΝΕΛ τι λένε για όλα αυτά; Βάζετε την καρέκλα πάνω από το φιλότιμο; Αλήθεια, πού είναι ο κ. Καμμένος όλη αυτήν την εβδομάδα της πυκνής νομοθετικής εργασίας να μας πει τη γνώμη του και αν συμφωνεί με όλα αυτά τα ωραία τα οποία κάνετε; Δεν έχετε όραμα για τη χώρα. Δεν έχετε και αναστολές. Δεν έχετε το στοιχειώδες αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης στην άσκηση εξουσίας. Αυτό εκδηλώνεται, δυστυχώς, σε κάθε κατεύθυνση.

Με την ευκαιρία αυτή, γιατί δεν καταδικάζετε, κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όλα όσα γίνονται στη Βενεζουέλα αυτές τις μέρες; Πραξικόπημα δεν λέγεται αυτό το οποίο κάνει ο κ. Μαδούρο; Όμως, βέβαια, ο κ. Μαδούρο, κύριε Ξανθέ και κύριε Πολάκη, είναι το ίδιο πρόσωπο με το οποίο θέλατε να κάνετε συνάντηση προκειμένου να σας υποστηρίξει στο σχέδιό σας να βγούμε από την Ευρωζώνη. Μήπως αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που φέρνετε αντιρρήσεις στην επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Υπάρχει μήπως κάτι που φοβάστε; Μήπως φοβάστε να πάτε κόντρα στο καθεστώς του κ. Μαδούρο, γιατί φοβάστε αυτά που ξέρουν και δημόσια μπορούν να πουν για τις συνεννοήσεις που επιχειρήσατε να κάνετε μαζί τους; Μη φοβάστε, όμως. Θα τα μάθουμε όλα αυτά στην Εξεταστική Επιτροπή, που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία μαζί με τα άλλα Κόμματα, για να μάθουμε τι έγινε όχι μόνο το 2015, αλλά και το 2013 και το 2014. Θα είμαστε όλοι εδώ να σας ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου