Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Έρευνα των FT για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα με εμπλοκή Κοτζιά



Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόφαση έχει επικριθεί από ακαδημαϊκούς και άτομα της δημόσιας σφαίρας ως παραβίαση του νόμου της ΕΕ περί ελευθερίας της έκφρασης.

Νέα ανταπόκριση των Financial Times κάνει λόγο για φόβους χειραγώγησης της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, αυτή τη φορά με αφορμή τη δικαστική διαμάχη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους εκδότες του περιοδικού Athens Review of Books.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Δικαστική νίκη υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», σχολιάζει ότι η δικαστική απόφαση υπέρ του κ. Κοτζιά για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της εκδότριας του περιοδικού Μαρίας Βασιλάκη έγινε με αφορμή δημοσιευθείσα επιστολή αναγνώστη που χαρακτήριζε τον Υπουργό Εξωτερικών «φανατικό» σταλινιστή. 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόφαση έχει επικριθεί από ακαδημαϊκούς και άτομα της δημόσιας σφαίρας ως παραβίαση του νόμου της ΕΕ περί ελευθερίας της έκφρασης. «Υπογραμμίζει επίσης την ευρύτερη ανησυχία για αυτό που γίνεται αντιληπτό ως παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα από την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει το δημοσίευμα.

Γίνεται μία ακόμα αναφορά στις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου και συνδέεται η ανησυχία για την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης με την αντίστοιχη κατάσταση στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. 


Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα οι Μαρία και Μανώλης Βασιλάκης καταδικάστηκαν από τον Άρειο Πάγο για δυσφήμηση του υπουργού και κλήθηκαν να καταβάλλουν αποζημίωση περίπου 22.000 ευρώ. Στη συνέχεια δεσμεύθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του περιοδικού. 

Σχολιάζεται ότι η τελευταία κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις διότι είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στην Ελλάδα ο ενάγων για υπόθεση δυσφήμησης να προσπαθεί να κερδίσει αποζημίωση αφού το δικαστήριο έχει αποκαταστήσει τη φήμη του.

Ο κ. Βασιλάκης κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι «θέλει να κλείσει» το περιοδικό και προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι FT επισημαίνουν ότι η καταδικαστική απόφαση ήταν τελικά ομόφωνη, αφού όμως ένα από τα μέλη του Αρείου Πάγου άλλαξε γνώμη χωρίς αιτιολόγηση αφού αρχικά το 2016 είχε υποστηρίξει ότι η αγωγή του κ. Κοτζιά «παραβίαζε τα ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα και το ελληνικό σύνταγμα». Η εφημερίδα επικαλείται κορυφαίο Έλληνα δικαστή που σχολιάζει ότι «είναι πρωτοφανές για ένα μέλος του Αρείου Πάγου να αλλάζει στάση κατ’ αυτό τον τρόπο χωρίς ισχυρό νομικό επιχείρημα».

Ο ίδιος ο κ. Βασιλάκης δηλώνει ότι η υπόθεση αντανακλά την «προβληματική κατάσταση» του ελληνικού δικαστικού συστήματος ότι ξεφεύγει από τα όρια της προσωπικής διένεξης. «Ο πραγματικός εχθρός είναι αυτή η κυβέρνηση που δεν πιστεύει σε ένα δημοκρατικό σύστημα ελέγχων και εξισορρόπησης», δηλώνει ο εκδότης.




Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου