Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Οικογενειακοί γιατροί- χωροφύλακες και όποιος …αντέξει



Στο παρά ένα 24ωρο, δηλαδή μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι, ψηφίστηκε τελικά ο νόμος για την νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που φέρνει στην ζωή μας τις ΤΟΜΥ και τους γιατρούς που θα μας κρατούν μακριά από εξειδικευμένους συναδέλφους τους και τα νοσοκομεία! Η νέα έκφραση δεν μπορεί παρά να είναι το gate keepers.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης,  χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «πρόχειρη, ανεδαφική και φαραωνική παρέμβαση που απογειώνει τον κρατισμό» την ώρα που η πιλοτική λειτουργία των νέων μονάδων αλλάζει χαρακτήρα με αποτέλεσμα η δημιουργία των πρώτων ΤΟΜΥ να μετατρέπεται στην δημιουργία 239 ΤΟΜΥ σε 65 σημεία της χώρας και για τις υπόλοιπες έχει ο ...Θεός.

Οι 3.000 προσλήψεις με συμβάσεις διετίας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και ανακοινώθηκαν προ ημερών, σχολιάζονται από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ως κομματικός στρατός, που ελάχιστη σχέση έχει με τις πραγματικές ανάγκες της Δημόσιας Υγείας.

Για φέτος πάντως έχει εγκριθεί κονδύλι ΕΣΠΑ ύψους 74 εκατ. ευρώ ενώ αντίχτοιχα ποσά πάντα μέσω ΕΣΠΑ θα υπάρξουν για 4 χρόνια. Τι θα γίνει μετά; Βουλευτές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός της ελλιπούς χρηματοδότησης και για το ότι δεν αποκλείεται οι ΤΟΜΥ να μετατραπούν, σε πρόγραμμα τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι» που ξεκίνησε με χρήματα ΕΣΠΑ και μετά αφέθηκε στη μοίρα τυ όπως τόσα άλλα στο παρελθόν.

Στον αέρα εξάλλου παραμένει το ζήτημα της κτιριακής υποδομής των ΤΟΜΥ με περίπου 70 κτίρια να έχουν εξασφαλιστεί μέσω συνεργασίας με τους Δήμους με την Κρήτη να βρίσκεται ήδη σε κρίση αφού προβλέφθηκε η μονάδα ΤΟΜΥ να λειτουργήσει μέσα στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων της πόλης!

Τεράστια αναμένονται εξάλλου τα προβλήματα και με τον περιορισμό στην ελεύθερη επιλογή γιατρού καθώς εισάγεται το αποκαλούμενο gatekeeping, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ορίζει εάν και ποιον ειδικευμένο γιατρό χρειάζεται να επισκεφτούν. Οι πολίτες, οι οποίοι δεν θα μπορούν να επισκεφθούν στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος υγείας εξειδικευμένο γιατρό και αυτό θα αποτελέσει σίγουρα δέλεαρ για α απευθυνθούν σε ιδιώτες έναντι αμοιβής.

Ήδη οι σύλλογοι ασθενών, όπως οι χρονίως πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα και οι οικολογικοί ασθενείς έχουν διαμαρτυρηθεί για τον «αποκλεισμό» τους ενώ και εξειδικευμένοι γιατροί έχουν διαμαρτυρηθεί για το μέτρο.

Πάντως, στις 239 ΤΟΜΥ θα παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα σε επίπεδο γειτονιάς και σε αυτές θα εδρεύει ο οικογενειακός γιατρός του καθενός, (παθολόγος, γενικός γιατρός ή παιδίατρος) που μαζί με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, θα καλύπτουν τον τοπικό πληθυσμό.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα έχουν ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ηµέρα και ανά εβδοµάδα. Θα αµείβονται κατά ασθενή και βάση συντελεστή ηλικιακής οµάδας. Όλοι οι πολίτες θα εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό της επιλογής τους, αλλά στην περιοχή τους.  Ο οικογενειακός γιατρός θα διατηρεί το ιστορικό κάθε πολίτη και θα είναι αυτός που θα τον παραπέμπει στη δευτεροβάθμια ή την τριτοβάθμια φροντίδα. Πάντως χωρίς παραπομπή από ΤΟΜΥ δεν θα μπορούμε να πάμε σε νοσοκομείο!



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου