Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Οι διαβητικοί θα πληρώσουν την ανικανότητα της κυβέρνησης να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς τους φαρμακοποιούς




Καμία ευαισθησία από την κυβέρνηση στις ευπαθείς ομάδες

Aπό σήμερα 1η Αυγούστου θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι πάσχοντες με διαβήτη του ΕΟΠΥΥ τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα αναλώσιμα είδη του σακχαρώδους διαβήτη και τα προϊόντα ειδικής διατροφής στα φαρμακεία της Αττικής.

Ο ασφαλιστικός φορέας δεν έχει εξοφλήσει ακόμα τους επαγγελματίες του κλάδου και χρωστάει επτά μήνες στους φαρμακοποιούς. 

Παρά το τελεσίγραφο που έστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας (ΦΣΑ) στον ΕΟΠΠΥ ώστε να πληρωθούν τα οφειλόμενα, τους αγνόησαν αδιαφορώντας για τις ευπαθείς ομάδες που θα χρειαστεί να πληρώνουν εάν έχουν να πληρώσουν τα αναλώσιμα τους.

Η ανακοίνωση προς τον ΕΟΠΥΥ έλεγε : Ότι εάν έως τις 31 Ιουλίου δεν έχει εξοφλήσει τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τότε: «Από 1ης Αυγούστου 2017 θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να προβούμε σε άρση της πίστωσης για τα ανωτέρω προϊόντα, καθώς και σε άμεση δικαστική επιδίωξη επιδίκασης υπέρ μας των αναλογούντων τόκων υπερημερίας, αρχής γενομένης από τις εκκρεμείς γνωματεύσεις Ιανουαρίου 2017 και εξής».

Υπενθυμίζουμε ότι στις 2 Ιανουαρίου 2017 υπεγράφη μεταξύ των Ελλήνων φαρμακοποιών και του ΕΟΠΥΥ συλλογική σύμβαση χορήγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη και προϊόντων ειδικής διατροφής στους ασφαλισμένους του.

Η σύμβαση προβλέπει την εξόφληση των γνωματεύσεων εντός δύο μηνών από την κατάθεσή τους στον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, έως σήμερα οι φαρμακοποιοί της Αττικής του Πειραιά και των μεγάλων αστικών κέντρων δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον Ιανουάριο του 2017. 

«Η εξόφληση των συνταγών του Ιανουαρίου 2017 δεν ξεπερνά το 9% της συνολικής δύναμης των φαρμακείων του ΦΣΑ, ενώ καλά κρατούν οι παράλογες απορρίψεις συνταγών - γνωματεύσεων. Εν ολίγοις, εξαναγκαζόμαστε από τον Οργανισμό σε πεντάμηνη πίστωση και σε ακούσια δωρεά χρημάτων προς το κράτος» αναφέρει ο ΦΣΑ. 

Το οικονομικό αδιέξοδο των φαρμακοποιών που δημιούργησε η ανικανότητα της κυβέρνησης να είναι εντάξει σε αυτά που υπογράφει την πληρώνουν οι διαβητικοί και οι καρκινοπαθείς.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου