Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Νέα Δημοκρατία : Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας




«Λίγο αργά θυμήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα ψέματα και οι τσάμπα υποσχέσεις είναι ενοχλητικά.

Έχουν προηγουμένως φροντίσει να καταστήσουν οι ίδιοι τη Θεσσαλονίκη τόπο ανακοίνωσης ατελείωτων ψεμάτων.

Με το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το σκίσιμο των μνημονίων και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, το 2014, τα θεαματικότερα ίσως ψέματα στην πολιτική μας ιστορία.

Με τα ψέματα του 2015 (μετά το τρίτο μνημόνιο, όταν υποτίθεται είχαν τελειώσει με τις ''αυταπάτες'').

Όταν υποσχέθηκαν ότι θα μειώσουν τη φορολογία και δεν θα παραχωρήσουν τα κόκκινα δάνεια σε funds, για να κάνουν ακριβώς τα αντίθετα. Μέχρι τα περυσινά ψέματα, του 2016.

Αναδείξαμε 13 από αυτά και απάντηση δεν λάβαμε. Τους τα θυμίζουμε με την ελπίδα να λάβουμε κάποια πειστική απάντηση αντί για ένα ακόμα υβριστικό παραλήρημα.

Με το νέο ψέμα ότι δήθεν τελειώνουν τα μνημόνια, όταν έχουν δεσμεύσει τη χώρα σε βαριά λιτότητα με μειώσεις μισθών, συντάξεων και αφορολόγητου και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά ακόμα χρόνια.

Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν: υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας.

Αναμένουμε - με όχι και τόσο μεγάλο, είναι η αλήθεια - ενδιαφέρον, τι ψέματα θα σερβίρουν φέτος και σε ποιους θα επιρρίψουν τις ευθύνες για τις αποτυχίες τους. Ελπίζουμε να βρουν κάτι πρωτότυπο».

Στην περυσινή ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας έθεσε μια σειρά στόχων και έδωσε – ξανά – μια σειρά από υποσχέσεις. Ένα χρόνο μετά, όλοι οι πολίτες μπορούν να δουν τι υποσχέθηκε και τι πέτυχε. Και να διαπιστώσουν ότι η πορεία αυτής της Κυβέρνησης είναι ένα χρονικό αποτυχίας, ψεμάτων και εξαπάτησης. 

Αναφέρουμε ενδεικτικά 13σημεία, με υποσχέσεις διατυπωμένες δια στόματος Αλέξη Τσίπρα και τι ισχύει σήμερα:

1. «Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση». Η αξιολόγηση έκλεισε με μεγάλη καθυστέρηση και με πρόσθετα μέτρα ύψους 4,7 δις – τα οποία προηγουμένως κανένας δεν ζητούσε – και μεγάλο κόστος για την Ελληνική Οικονομία. Δεν το λες και θετικό πρόσημο...

2. «Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup». Η β’ αξιολόγηση έκλεισε με κόστος και με καθυστέρηση, αλλά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν παραπεμφθεί για το 2018.


3. «Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ». Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν έχει ακόμα επιτευχθεί με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, που τώρα λέει ότι δεν είναι και τόσο σημαντική. 
4. «Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017». Ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση ψαλίδισε τις προβλέψεις της για το 2017 και αντί για ανάπτυξη 2,7%, τώρα προβλέπει 1,8%. Το μισό δηλαδή από αυτό που μπορεί να τρέξει η Ελληνική οικονομία, σε ένα διεθνές περιβάλλον που όλη η ευρωζώνη αναπτύσσεται ταχύτερα από ότι αρχικά αναμενόταν.

5. «Αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης». Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Fund for Strategic Investment (EFSI), η Ελλάδα είναι ουραγός έχοντας δεσμεύσει λιγότερο από 1 δις ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου, ήδη από τον Αύγουστο 2015, γινόταν λόγος για αξιοποίηση πόρων ύψους 35 δις ευρώ. Όσο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πέρυσι μειώθηκε κατά 118 εκατ. ευρώ έναντι του 2015 και κατά 462 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του 2016.


6. «Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%». Και αντί να τα μειωθούν, ο κ. Τσίπρας υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, όχι μόνο για το 2019 και το 2020, αλλά και για το 2021 και για το 2022 και παράλληλα δέσμευσε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060!

7. «Με τα χαμηλότερα-εφικτά πλεονάσματα, λοιπόν, και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη». Αντί για αυτό είχαμε 2,7 δις επιπλέον μέτρων για το 2017. Αντί για μείωση φόρων μειώθηκε το αφορολόγητο όριο! 


8. «Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα». Καμία διεύρυνση των απαλλαγών δεν έγινε για τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού, παρά μόνο συρρίκνωσή τους.

9. «Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς». Από την υπόσχεση για προστασία από πλειστηριασμούς πήγαμε στους «άμεσους, με ένα κλικ, καλούς, αριστερούς, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».


10. «Διατήρηση των κύριων συντάξεων». Μόνο που όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου, ιδίως όσοι δούλεψαν περισσότερα χρόνια και με αυξημένες εισφορές, βλέπουν μειώσεις μέχρι 30%, ενώ οι παλιοί συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις 18-24% κατά μέσο όρο από την 1.1.2019.

11. «Για τους επιχειρηματίες, θεσπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης». Όχι μόνο ακατάσχετος λογαριασμός δεν έγινε, αλλά, αντίθετα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017 είχαν γίνει κατασχέσεις σε 954.114 φορολογουμένους, ενώ 1,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης.


12. «Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων  στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν». Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου που με την αλλαγή της βάσης υπολογισμού αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο από τη διάδοχό του. 

13. «Στο Ελληνικό, βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών». Όσο «γρήγορα» έκλεισε η β’ αξιολόγηση, άλλο τόσο «κοντά» είμαστε στην έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου