Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Κυριάκος Μητοστάκης : Όταν θα έρθει η ώρα να μειωθεί το αφορολόγητο κ. Τσίπρα..... ποιος θα πληρώσει τη νύφη; Οι πλούσιοι ή οι φτωχοί;



Δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή

Νομίζω κ. Τσίπρα χρειάζεστε επειγόντως διακοπές. Επειγόντως. Συν όλων των άλλων  είναι κακό ξέρετε στην πολιτική να χάνεται η αίσθηση του χιούμορ. Kαι  όταν απαξιώνεται και η ίδια η διαδικασία  της άσκησης εποικοδομητικής κριτικής μέσα  από την γελοιογραφία, τότε καταλαβαίνω απόλυτα  το πόσο έχετε χάσει δυστυχώς την επαφή  με την πραγματικότητα.

Κύριε Πρόεδρε, εδώ δεν μαζέψατε το Ρουβίκωνα, θα μαζέψετε τους βουλευτές;  

Για άλλη μία φορά, κ. Τσίπρα - και ξέρετε είναι κακό -  προσέρχεστε στην εθνική αντιπροσωπεία τόσο  αδιάβαστος. Πριν αναφερθείτε στα ζητήματα της κακής νομοθέτησης  θα ήταν χρήσιμο να ζητήσετε από τους συνεργάτες σας  να σας δώσουν και τα απαραίτητα στοιχεία. Κανείς δεν αμφισβήτησε από τα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι πράγματι και σε προηγούμενες εποχές έγινε κατάχρηση της διαδικασίας των εμπρόθεσμων  και εκπρόθεσμων τροπολογιών και  με αυτό τον τρόπο καταστρατηγήθηκε και το πνεύμα του Συντάγματος, αλλά και η καλή νομοθέτηση στη Βουλή. Εσείς, όμως, κ. Τσίπρα έχετε ξεπεράσει κάθε όριο. Αναφέρω ενδεικτικά δύο στοιχεία: Την περίοδο 2012 με 2015 - μιας και θέλετε να κάνετε και συγκρίσεις με την προηγούμενη Κυβέρνηση - σε 103 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων, κατεξοχήν μία νομοθετική διαδικασία στην οποία  δεν πρέπει να γίνετε συζήτηση  με άλλο αντικείμενο,  κατατέθηκαν πόσες τροπολογίες κ. Τσίπρα; Δεκατέσσερις. Στις 59 κυρώσεις  από τον Ιανουάριο του 2015 ως το Μάρτιο του 2017 πόσες  τροπολογίες κ. Τσίπρα  έχουν κατατεθεί; Ογδόντα.

Δεύτερον. Σας έχω ένα δεύτερο δώρο για τα γενέθλια σας. Από την 1η Ιουνίου 2017, δύο μήνες ακριβώς,  πόσες τροπολογίες έχετε καταθέσει; 159. Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να τις τυπώσουν κ. Πρόεδρε και να τις καταθέσω. Παρακαλώ στα πρακτικά ως την καλύτερη απόδειξη του τρόπου με τον οποίο έχετε επιλέξει να ευτελίζετε την νομοθετική διαδικασία. Σας θυμίζω ότι εσείς είστε αυτός  ο οποίος, ανάμεσα στα πολλά άλλα που είχατε πει προεκλογικά, ήρθατε  στην εξουσία καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο νομοθετούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση για να έρθετε τώρα να ξεπεράσετε κάθε όριο ως προς την κατάχρηση  του εργαλείου της τροπολογίας για να προωθήσετε  τη δική σας νομοθετική ατζέντα  και θυμίζω ότι οι πιο πολλές  από αυτές τις τροπολογίες, στις οποίες αναφερθήκατε, δεν είναι τροπολογίες που είχαν να κάνουν με μνημονιακές δεσμεύσεις. Είναι ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής, που περνάτε για να εξυπηρετήσετε τις δικές σας εκλογικές πελατείες. Και απλά δεν θέλετε να συζητηθούν. Και προφανώς, δεν θέλετε κιόλας να κοστολογηθούν.

 Έρχομαι τώρα στα ζητήματα της εκπαίδευσης και στο ζήτημα της αξιολόγησης στο οποίο αναφερθήκατε. Υπάρχει κ. Τσίπρα αξιολόγηση χωρίς δια ταύτα; Υπάρχει αξιολόγηση, χωρίς κάποια συνέπεια; Η αξιολόγηση γιατί γίνεται; Γιατί καταναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία, για να αξιολογήσουμε πρόσωπα και διαδικασίες; Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι για να επιβραβεύσουμε αυτούς οι οποίοι διακρίνονται. Στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων τους άξιους εκείνους δημόσιους υπάλληλους, που κρατάνε σήμερα όρθιες τις δημόσιες υπηρεσίες, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα σχολεία μας. Και υπάρχουν τρόποι να τους επιβραβεύσουμε. Κι αυτή ήταν και η δική μας εισήγηση, στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση το οποίο φυσικά σπεύσατε να καταργήσετε, μέχρι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μπορούν να προχωρούν, πιο γρήγορα μέσα στην επετηρίδα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο κάνουμε αξιολόγηση, κ. Τσίπρα, είναι για να μπορούμε να βρίσκουμε ένα τρόπο να συνετίζουμε αυτούς οι οποίοι δεν αποδίδουν.

Θεωρείτε λογικό, σήμερα, στη δημόσια διοίκηση, σε επίπεδο ατόμων ή σε επίπεδο δομών, να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι ή υπηρεσίες που δεν σέβονται τα χρήματα των φορολογούμενων; Κι όταν θα τους εντοπίζουμε, ποιες πρέπει να είναι οι συνέπειες; Για άλλη μια φορά, προσήλθατε στην εθνική αντιπροσωπεία λέγοντας ένα μεγάλο ψέμα: Ότι δήθεν το 15%  - δεν ήταν 25% γνωρίζετε καλά και τον σχετικό νόμο - των υπαλλήλων οι οποίοι θα κατατάσσονταν στη χαμηλότερη κατηγορία, θα ήταν υπάλληλοι με προδιαγεγραμμένο μέλλον. Λέτε ψέματα, για άλλη μια φορά. Και λέτε ψέματα γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά το σχετικό νόμο. Υπήρχε ρητή αναφορά ότι η διαδικασία της αξιολόγησης δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις. Αλλά σας βολεύει αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η εικόνα της προσπάθειας εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης, έτσι όπως εσείς θέλετε να την παρουσιάσετε. Το μόνο το οποίο κάνετε, κ. Τσίπρα,  δυστυχώς και στη δημόσια διοίκηση, είναι να αναβιώνετε τις κακές πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος και να επιστρέφετε στη δημόσια διοίκηση υπαλλήλους των οποίων οι υποθέσεις σήμερα δεν συζητιούνται στα πειθαρχικά συμβούλια  τα οποία σπεύσατε στην πράξη να ακυρώσετε, με τις νομοθετικές αλλαγές, τις οποίες φέρατε.

Μια σύντομη αναφορά στα ζητήματα, της Δυτικής Αθήνας, κ. Τσίπρα. Όπως ξέρετε εκλέγομαι στη Δυτική Αθήνα. Θα πρέπει να καταλάβετε,  να το αντιληφθείτε μια και καλή, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν έχετε σε αυτή την αίθουσα το προνόμιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Καταλάβετέ το πολύ καλά. Και δεν το έχετε, διότι κατεξοχήν σήμερα, κ. Τσίπρα, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και των υπόλοιπων υποβαθμισμένων συνοικιών της χώρας πληρώνουν τις επιπτώσεις της δική σας πολιτικής. Όταν θα έρθει η ώρα να μειωθεί το αφορολόγητο κ. Τσίπρα  - διότι θα μειωθεί  με  βάση τις διατάξεις που έχετε ψηφίσει - και θα κατέβει στις 5.700 ή 5.600 ευρώ, ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό κ Τσίπρα; Οι πλούσιοι ή οι φτωχοί; Όταν θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις με το τέταρτο Μνημόνιο το οποίο ήδη έχετε νομοθετήσει  - και θέλετε να μας κάνετε να το ξεχάσουμε - ποιος θα πληρώσει τη νύφη κ. Τσίπρα; Οι πλούσιοι ή οι φτωχοί; Όταν στη Δυτική Αθηνά  σήμερα - δεν ξέρω ποια είναι  τελευταία φορά που την επισκεφθήκατε θα σας συνιστούσα πραγματικά και το λέω με καλή διάθεση να κάνετε μία βόλτα να δείτε την κατάσταση που επικρατεί - επικρατούν σήμερα συνθήκες γενικευμένης ανομίας, στο Μενίδι, στα Άνω Λιόσια, στο Καματερό, ποιος πληρώνει τη νύφη κ. Τσίπρα; Οι φτωχοί ή οι πλούσιοι οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν για τη δική τους φροντίδα; Αρκετά, λοιπόν, με αυτήν την καραμέλα της ταξικής κοινωνικής ευαισθησίας. Οι πιο αδύναμοι δυστυχώς είναι τα θύματα της δικής σας πολιτικής.

Και μιας και για άλλη μια φορά αναφερθήκατε στο ζήτημα του κ. Βαρουφάκη και το τι είναι γνωστό και τι δεν είναι γνωστό, θα σας πω για άλλη μία φορά κ. Τσίπρα ότι όχι δεν είναι όλα γνωστά. Και το τι έγινε εκείνο το πρώτο επτάμηνο του 2015 δεν ξεπλένεται από το γεγονός ότι κερδίσατε ακόμα μια εκλογή το Σεπτέμβριο του 2015. Και δεν ξεπλένεται πρωτίστως, διότι οι συνέπειες οι οικονομικές από αυτό το καταστροφικό επτάμηνο εξακολουθούν να μας συνοδεύουν. Capital controls εξακολουθούμε να έχουμε. Η ζημιά η οποία έγινε στις τράπεζες ήταν τεράστια. Περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου εξαϋλώθηκαν. Η οικονομία βούλιαξε σε ύφεση. Το τρίτο Μνημόνιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών επιλογών. Το τέταρτο Μνημόνιο - δηλαδή οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, το οποίο δεσμεύει τη χώρα από
το 2019 και μετά - είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής σας ανικανότητας μετά το Σεπτέμβριο. Και αυτός ο λογαριασμός είναι όλος δικός σας κ. Τσίπρα.

Επομένως, μην προσπαθήσετε να μας πείσετε και να πείσετε την ελληνική κοινωνία ότι αυτή είναι μία περίοδος η οποία ενδιαφέρει μόνο τους ιστορικούς. Δεν ενδιαφέρει μόνο τους ιστορικούς. Οι επιπτώσεις της είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Και οι αποκαλύψεις είναι τέτοιες που αργά ή γρήγορα θα μάθουμε την αλήθεια. Εσείς θα έπρεπε να είστε ο πρώτος ο οποίος θα έχει το θάρρος, σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, να πει ναι να γίνει Εξεταστική Επιτροπή, να μάθουμε την αλήθεια. Να καταθέσετε και εσείς τις δικές σας απόψεις, να έρθει και ο κ. Βαρουφάκης. Επιμένετε να παρουσιάζετε τον κ. Βαρουφάκη ως περίπου σύμμαχο της Νέας Δημοκρατίας. Θα σας το πω ξεκάθαρα: Ο κ. Βαρουφάκης έχει τεράστια, τεράστια ευθύνη για το τι έγινε εκείνη την περίοδο. Μεγαλύτερη ευθύνη έχετε εσείς, όμως που τον διορίσατε, που συνεννοηθήκατε μαζί του και που τον ανεχθήκατε επτά μήνες. 

Δύο Εξεταστικές έχουμε ζητήσει κ. Τσίπρα εγγράφως. Μία Εξεταστική αφορά το τι έγινε το πρώτο επτάμηνο του 2015 και η δεύτερη Εξεταστική αφορά την περίπτωση του κ. Καμμένου. Η συζήτηση για την περίπτωση του κ. Καμμένου θα γίνει μετά τις θερινές διακοπές και εκεί θα πρέπει να εξηγήσετε στο Σώμα γιατί με τόσο πάθος υπερασπίζεστε έναν Υπουργό, ο οποίος δημόσια έχει ομολογήσει ότι συνομιλεί με έναν καταδικασμένο για ναρκωτικά στις φυλακές. Ξέρω ότι θα είναι μια δύσκολη συζήτηση για εσάς. Γι’ αυτό πάρτε δυνάμεις στις διακοπές να έρθετε φορτσάτος όταν ξανάρθετε. 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου