Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Επιβαρύνουν την αγορά tablet με 2% λόγω δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας




Σύμφωνα με την Naftemporiki.gr η νέα διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας φέρνει επιβάρυνση 2% στις τιμές των συσκευών tablet.

Η διάταξη ψηφίσθηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής με επείγουσες διαδικασίες και με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, προσδιορίστηκε στο 2% (έναντι 1% που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση) το τέλος που θα καταβάλλεται στην αγορά κάθε tablet με μνήμη RAM άνω των 4 GB.

Με τις νέες διατάξεις αναπροσαρμόζονται και οι επιβαρύνσεις για ηλεκτρονικές συσκευές. Πιο συγκεκριμένα, η επιβάρυνση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παραμένει στο 2% ενώ προσδιορίζεται στο 4% η επιβάρυνση σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές, χαρτί φωτοτυπίας καθώς και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους μέχρι 1 TB. Επιπλέον ορίζεται επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω του 1 TB.

Οι επιβαρύνσεις αποτελούν αμοιβή η οποία θα κατανέμεται στους πνευματικούς δημιουργούς (καλλιτέχνες, παραγωγούς, εκδότες εντύπων κλπ) μέσω των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με ανακοίνωσή του, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο «νέο τέλος» σε υπολογιστές και tablets το οποίο θα κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές.

Ο ΣΕΠΕ ζητά «την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την άμεση κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων και παράλληλα την άμεση εκπόνηση ειδικής μελέτης για τον τρόπο καθορισμού της δίκαιης και εύλογης αμοιβής υπέρ των πνευματικών δημιουργών και την υλοποίηση ενός διαφανούς συστήματος καταβολής και απόδοσης του ψηφιακού τέλους».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου