Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

«Τσουνάμι» τροπολογιών από την κυβέρνηση



Με τις αποχωρήσεις, διαδοχικά, του Ποταμιού και του ΚΚΕ από την αίθουσα της Ολομέλειας, γνώρισαν χθες στη Βουλή την κορύφωσή τους οι εντονότατες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για το νέο «τσουνάμι» τροπολογιών, που με όχημα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με αντικείμενο την «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις κοινοτικής οδηγίας» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση.

Εως και μετά την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, είχαν κατατεθεί 22 υπουργικές τροπολογίες, μέσω των οποίων ρυθμίζονται σειρά θεμάτων: από αποσπάσεις υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού σε γραφεία ΕΟΤ στο εξωτερικό και τη στάθμευση στο Ιδρυμα Στ. Νιάρχος έως και τον καθορισμό ημερομηνιών για την καταβολή ΕΝΦΙΑ και τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα του Μεγάρου Μουσικής και τη δημιουργία γραφείου του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.


Η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου επιχείρησε να δικαιολογήσει το φαινόμενο (που ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε με εντονότατο τρόπο), υποστηρίζοντας πως βρισκόμαστε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για ολιγοήμερες θερινές διακοπές και υπάρχουν ζητήματα τα οποία «έχουν κάπως χαρακτήρα επείγοντος». Μάλιστα, προανήγγειλε και άλλες τροπολογίες για την επόμενη εβδομάδα, όταν με ουσιαστικά συνοπτικές διαδικασίες θα τεθούν προς ψήφιση από την Ολομέλεια τρία νομοσχέδια – των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής.

«Το σώμα του νομοσχεδίου είναι ελαφρύ σαν πούπουλο, το σώμα των τροπολογιών βαρύ σαν κούτσουρο», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ. Αμυράς, κρατώντας στο ένα χέρι το σχέδιο νόμου και στο άλλο το εμφανέστατα μεγαλύτερου όγκου σώμα των τροπολογιών. Και δήλωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του Κοινοβουλίου.

Αμέσως μετά, εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος καυτηρίασε το φαινόμενο και προειδοποίησε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα αποχωρούσε αν στην πορεία κατετίθετο και άλλη τροπολογία. Λίγα λεπτά αργότερα, πράγματι κατατέθηκε νέα τροπολογία, με τον κ. Καραθανασόπουλο να ζητεί τον λόγο: «Η κυβέρνηση δεν νομοθετεί πρόχειρα. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Σας είχαμε προειδοποιήσει. Δεν θα συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία που προσβάλλει τη νοημοσύνη μας», είπε και δήλωσε ότι το ΚΚΕ αποχωρεί από τη διαδικασία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που χαρακτήρισε τη χθεσινή νομοθετική διαδικασία είναι πως ο εκ μέρους των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ εισηγητής επί του νομοσχεδίου Δημ. Καμμένος, λαμβάνοντας τον λόγο, δήλωσε από του βήματος ότι δεν ήταν ενήμερος για την τελευταία αυτή τροπολογία και το περιεχόμενό της.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Παυλίδης, χαρακτήρισε «ελάχιστο» το ζήτημα: «Εγώ θα υιοθετήσω τη λογική των έκτακτων τροπολογιών, με την έννοια ότι οι ημερολογιακές λήξεις ίσως καθορίζουν και μια ανάγκη κάποιων διοικητικών ή άλλων νομοθετικών λειτουργιών, οι οποίες αντικειμενικά, με τη θερινή λήξη της Βουλής, θα πρέπει να υιοθετηθούν αν υπάρχουν κάποιες καταληκτικές ημερομηνίες», είπε.

Πέραν των υπουργικών, από χθες κατατίθενται και βουλευτικές τροπολογίες, μέσω των οποίων επίσης επιχειρείται η διευθέτηση διαφόρων υποθέσεων. Μεταξύ αυτών, χθες ξεχώρισε η τροπολογία που συνυπογράφουν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ (Π. Σκουρολιάκος), ΑΝΕΛ (Γ. Λαζαρίδης) και Ενωσης Κεντρώων (Ι. Σαρίδης), και η οποία αφορά τα ακίνητα των ιερών μονών του Αγίου Ορους που βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός του Αγίου Ορους. Από τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η συγκεκριμένη τροπολογία, προκύπτει ότι οι βουλευτές ζητούν να «καθαρίσουν» παλαιές υποθέσεις φόρου ακίνητης περιουσίας και ενιαίου τέλους ακινήτων, που δεν είχαν φθάσει σε στάδιο καταλογισμού, για ακίνητα των μονών του Αγίου Ορους ανά την Ελλάδα.


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου