Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία τορπίλισε τη διάσκεψη για το Κυπριακό με στάση υποκρισίας



Το ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως το τελευταίο βράδυ της διάσκεψης στην Ελβετία, στις 6 Ιουλίου, η Τουρκία απέρριψε πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για καταγραφή των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί, μολονότι τις προηγούμενες ημέρες του είχε δώσει «υποσχέσεις» για να δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς.

Δριμύτατη επίθεση στην Τουρκία για το «ναυάγιο» στη διάσκεψη για το Κυπριακό εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι οδήγησε εσκεμμένα τη διαπραγμάτευση σε «αδιέξοδο», προσπαθώντας μάλιστα να εξαπατήσει ακόμα και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Το ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως το τελευταίο βράδυ της διάσκεψης στην Ελβετία, στις 6 Ιουλίου, ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως θα ήθελε να καταγράψει τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μετά από οκτώ ημέρες προσπαθειών. Στόχος του ΟΗΕ ήταν να διαμορφωθεί ένα κατ’ αρχήν πλαίσιο συμφωνίας που θα οδηγούσε σε καταληκτικές διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία, η τουρκική αποστολή αρνήθηκε τη γραπτή αποτύπωση των εν δυνάμει συμβιβασμών, μολονότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δώσει στον κ. Γκουτέρες «υποσχέσεις» που είχαν γεννήσει ελπίδες για συμφωνία.

Το ΥΠΕΞ κατηγορεί ανοιχτά την Άγκυρα ότι με τις υποσχέσεις που έδωσε στον κ. Γκουτέρες επιδίωξε να δημιουργήσει «εσφαλμένες εντυπώσεις ότι ήταν δήθεν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί», όμως όταν η διάσκεψη έφτασε στην τελική ευθεία αποκάλυψε με τη συμπεριφορά της πως «δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί».

«Αμέσως μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρονοτριβής, το τέλος της διασκέψεως. Η διάσκεψη, λοιπόν, τελείωσε με την αποκάλυψη/επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Αιχμή των διαφωνιών με την Τουρκία, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι η επιμονή της Άγκυρας να διατηρήσει τα επεμβατικά δικαιώματά της στη Μεγαλόνησο τουλάχιστον για 15 χρόνια ακόμα, αλλά και να διατηρήσει στρατεύματα στην τουρκική επικράτεια.

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ θυμίζει δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα χρειάζεται τα επεμβατικά δικαιώματα προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει στο νησί «όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η ελληνική διπλωματία δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση λύσης. Ο κ. Τσαβούσογλου πάντως άφησε να εννοηθεί μετά τη διάσκεψη πως δεν υπάρχει πλέον νόημα στο να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μέσω των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργώντας ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι.




Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου