Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα





ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Φώφη,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Σε άλλες εποχές θα ήταν αδιανόητο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί την κεντρική δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Βρίσκομαι ενώπιον σας όχι για να αποδείξω ότι η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, αλλά για να τιμήσω τον προγραμματικό χαρακτήρα του Συνεδρίου σας. Βρίσκομαι εδώ για να δείξω  - να δείξουμε όλοι μας - ότι μπορούμε και πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Να αναζητούμε και να υποστηρίζουμε από κοινού τα εθνικά συμφέροντα και τις μεγάλες εθνικές στρατηγικές επιλογές που διατρέχουν το χρόνο. Βρίσκομαι εδώ, για να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι παρά το γεγονός πως μεγάλωσα θεωρώντας το Κόμμα σας το αντίπαλο πολιτικό δέος, τα τελευταία χρόνια με πολλούς από εσάς βρεθήκαμε στην ίδια μεριά του λόφου. Τουλάχιστον στα θεμελιώδη.

Παλέψαμε μαζί για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, μέσα στην Ευρώπη. Και τα καταφέραμε. Και με πολλούς από εσάς, δεν το κρύβω, είχα εξαιρετική συνεργασία ως Υπουργός στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Και θυμάμαι πάντα με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη έναν σπάνιο άνθρωπο και εξαιρετικό συνεργάτη, με τον οποίο πρόλαβα και συνδέθηκα πάρα πολύ στενά. Τον, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Στεφάνου που δυστυχώς δεν βρίσκεται πια στη ζωή. 



Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Τα Κόμματά μας σημάδεψαν τη Μεταπολίτευση. Για πάνω από 35 χρόνια αποτέλεσαν τους πυλώνες της Δημοκρατίας και στήριξαν το οικοδόμημά της. Η περίοδος αυτή, που με μεγάλη επιπολαιότητα και περίσσια δημαγωγική ανευθυνότητα πολλοί απαξιώνουν, ήταν μια καλή εποχή για τον τόπο μας. Διασφαλίστηκε η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ενισχύθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Τα Κόμματά μας υπήρξαν ιστορικοί πολιτικοί αντίπαλοι. Όμως τα χρόνια της κρίσης άλλαξαν την πολιτική γεωγραφία. Διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν.

Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια συνθλίφτηκε στις μυλόπετρες του λαϊκισμού και του μίσους. Κάποιοι επένδυσαν στην σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Έκαναν το ψέμα καριέρα και το διχασμό επάγγελμα. Η μέθοδος είναι πλέον γνωστή: Ο ακραίος λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συκοφαντεί το παρελθόν, διαστρεβλώνει το παρόν και παρέχει ψεύτικες υποσχέσεις για το μέλλον. Ο προφανής στόχος είναι η εξουσία. Μόνο που οι δυνάμεις του ακραίου λαϊκισμού δεν μπορούν ως Κυβέρνηση να υλοποιήσουν αυτά που υποσχέθηκαν. Λειτουργούν καταστροφικά. Οπότε μη έχοντας άλλη λύση επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία. Να εμφυσήσουν τη μισαλλοδοξία ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες για να στραφούν η μία εναντίον της άλλης. Αλλά και να συκοφαντήσουν τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, όπως και να αλλοιώσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, ιδίως όταν αυτοί αποτελούν εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Όσα όμως οι ακραίοι λαϊκιστές κερδίζουν με το ψέμα και τις αυταπάτες, τα χάνουν από την πραγματικότητα της οικονομίας για την οποία δεν έχουν κανένα ουσιαστικό σχέδιο. Μην ξέροντας πού θέλουν να πάνε, γιατί μόνο η εξουσία τους ενδιαφέρει, οδηγούν τα πράγματα στο πουθενά. Όμως οι Κυβερνήσεις που συγκροτούνται από τις ακραίες δυνάμεις του λαϊκισμού ηττώνται από τα γεγονότα που οι ίδιες δημιουργούν. Είναι η λιτότητα, η υπανάπτυξη και η φτώχεια που τις συντρίβουν. Αλλά και που διαλύουν την εφήμερη σχέση τους με την κοινωνία. Μια κοινωνία που αφήνει πια πίσω της το λαϊκισμό και ψάχνει άλλη πρόταση. Που αναζητά ελπίδα. Και που είναι πρόθυμη να ακούσει, αρκεί να της μιλήσει κανείς με ειλικρίνεια.  Το είδαμε στην Ολλανδία, το είδαμε στην Αυστρία, το είδαμε στη Γαλλία. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα, όπου το αδιέξοδο της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έγινε αδιέξοδο στο οποίο έχει παγιδευθεί η χώρα. 



Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μας χωρίζουν αρκετά. Αυτά όμως που μας χωρίζουν είναι, πιστεύω, λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. Κι αυτό που έχουμε κοινό είναι, κυρίως, η πίστη στους δημοκρατικούς κανόνες και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Δηλαδή, η προσήλωση στο εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό ο κύκλος των σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ πέρασε - περισσότερες από μία φορές - και από την πόλωση, αλλά και από τη συναίνεση. Παρά τις δυσκολίες επιτελέσαμε το εθνικό μας καθήκον.

Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Εξάλλου το δρόμο στην πολιτική μας το δείχνουν πάντα οι πολίτες. Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα. Σε αυτά που τα χρόνια της κρίσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολα. Στην αναδιάρθρωση του Κράτους, στην παιδεία, στην εξωτερική πολιτική. Και βέβαια στην ανάγκη για μία τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει με αυτοπεποίθηση τη χώρα στο μέλλον. Χρειάζεται να αντιληφθούμε όλοι ξανά την αξία του μέτρου και της μετριοπάθειας. Να αφουγκραστούμε με σεβασμό και ταπεινότητα τον βουβό πόνο μιας ταλαιπωρημένης κοινωνίας. Γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε τη συναίνεση ως επιλογή ευθύνης και όχι ως έκφραση αδυναμίας ή ως παγίδα για τον αντίπαλο.

Για να γίνουν όλα αυτά όμως υπάρχει μια προϋπόθεση. Να φύγει το συντομότερο δυνατόν η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά. Και, παρά τις διαφορές μας, πρέπει να αντισταθούμε στο δηλητήριο με το οποίο η Κυβέρνηση καθημερινά, συστηματικά προσπαθεί να ποτίσει τους απλούς πολίτες. Με κυνισμό και με αυτήν την πραγματικά ανατριχιαστική ευκολία με την οποία ψεύδεται και οπορτουνίζει καθημερινά, με τελικό στόχο, να αδιαφορήσουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας. Να εμπεδωθεί η ιδέα ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, ότι όλοι τους είναι ίδιοι.

Έχουμε κοινό χρέος να σταθούμε απέναντι σε αυτήν τη νοοτροπία. Να προστατέψουμε τους θεσμικούς αρμούς της Δημοκρατίας μας. Να προτάξουμε απέναντι στο διχασμό και τον ακραίο λόγο το διάλογο, το σεβασμό στον πολιτικό αντίπαλο. Να πείσουμε τους πολίτες ότι νοιαζόμαστε πραγματικά να βρούμε λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 



Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Ο καθένας έχει τις δικές του ιδεολογικές αφετηρίες και τις μνήμες του. Έχει την ιστορία του, τους ηγέτες που τον σημάδεψαν. Τις προτεραιότητες και τις παρακαταθήκες του. Αυτό δεν θα αλλάξει. Θεωρώ όμως κέρδος για τον τόπο, ότι έχει αποδειχθεί πως όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν τα ιστορικά Κόμματά μας μπορούν να κάνουν τις υπερβάσεις που το εθνικό συμφέρον απαιτεί. Και αυτό είναι κάτι που δεν μετριέται βραχυπρόθεσμα με το μέτρο μιας εκλογικής αναμέτρησης, αλλά από το πολύ σημαντικότερο ζύγι της ιστορίας.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας. Θα παρακολουθήσω προσωπικά τις εργασίες σας και εύχομαι ειλικρινά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να βγει από αυτήν τη διαδικασία πιο δυνατή. Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική Κεντροαριστερή έκφραση. Είναι στοιχείο ισορροπίας του πολιτικού συστήματος.

Σας ευχαριστώ πολύ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου