Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Σε πύρινο κλοιό η Μάνη-Κάηκαν σπίτια σε Κότρωνα και Σκουτάρι



Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Μάνη. Η πύρινη λαίλαπα έκαψε οικισμούς στον Κότρωνα Λακωνίας. Μαίνονται επίσης οι εστίες σε Παρασύρο, Σκουτάρι, Δροσοπηγή.

Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Μάνη. Η πύρινη λαίλαπα έκαψε οικισμούς στον Κότρωνα Λακωνίας, ολοσχερώς κάηκε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην περιοχή Γονέας. Το Λιμεναρχείο έστειλε πλωτά, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τον οικισμό, μιας και οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί. Μαίνονται επίσης οι εστίες σε Παρασύρο,Σκουτάρι,Δροσοπηγή και την περιοχή της Αργυλιάς.Στο σημείο επιχειρούν από ξηράς ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν έρθεικαι από τη Θεσαλλονίκη, 40 οχήματα με 150 Πυροσβέστες, ενώ συνδράμουν και πολίτες με νεροφόρες.

Η φωτιά ξέσπασε το πρωϊ του Σαββάτου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από ένα μετασχηματιστή σε κολώνα της ΔΕΗ στην περιοχή Πυρριχο. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο προχθές το μεσημέρι και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποσύρθηκαν. Σε επιφυλακή έμεινε μόνο μια μικρή δύναμη, με τη φωτιά τελικά να αναζωπυρώνεται και να κατακαίει στο πέρασμά της μεγάλες δασικές εκτάσεις και αγροκτήματα. 

Σοβαρές καταγγελίες από τον δήμαρχο της περιοχής Π. Ανδρεάκο που μιλώντας στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για απουσία συντονισμού. 

Το πιο σοβαρό μέτωπο είναι στον οικισμό Κότρωνα όπου έχουν υποστεί ζημιές σπίτια ενώ η φωτιά έφτασε και στο Σκουτάρι με τουλάχιστον ένα σπίτι να έχει υποστεί ζημιές σύμφωνα με το lakonikos.gr. 

Σπίτια κάηκαν κστην περιοχή Αρέα ενώ αναζωπυρώθηκε και η φωτιά στη Χιμάρρα με μέτωπο προς την Αρεόπολη.

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Δεν είχαμε τα εναέρια μέσα όταν έπρεπε

Για πολύ δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών που δημιούργηκαν καύσιμη ύλη δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα. Η κυρία Τζανατέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό». Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Ακόμη, η κυρία Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε «κάηκε από την φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».

Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα πρόσθεσε ότι «έρχονται στην Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FLY από το σημείο της φωτιάς, τα μεγάλα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ καθυστέρησαν να έρθουν στην περιοχή διότι είχαν σταλεί σε φωτιά στην Κεφαλονιά. Η πρώτη ρίψη νερού συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε στις 7 χθες το απόγευμα, όταν ήδη η φωτιά είχε φτάσει σε οικισμούς.


Πυρκαγιά  ξέσπασε στις 3:30 τα ξημερώματα και στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι φλόγες καίνε δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος ενώ τις προσπάθειές τους θα βοηθήσει και ένα ελικόπτερο με ρίψεις νερού από αέρος.

Στη δυτική Φθιώτιδα στα χωριά Ροβολίαρι και Τσούκα η φωτιά έχει περιοριστεί. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και άλλους σταθμούς και κλιμάκια της Φθιώτιδας. Ειδικότερα, εκεί επιχειρούν 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρο.



Πηγή : flynews.gr/lakonikos.gr, thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου