Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Γιατί Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ συντηρούν την ακραία σύγκρουση με τους δικαστές



Σκληρή ανακοίνωση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Σχέδιο χειραγώγησης από παρακράτος και έμμισθους κονδυλοφόρους - Απάντηση από Μαξίμου: Καλό θα ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ

«Λάδι στη φωτιά» της πρωτοφανούς κρίσης με τη Δικαιοσύνη επέλεξαν να ρίξουν Μαξίμου και Κουμουνδούρου, επιβεβαιώνοντας όσους εξ αρχής υποστήριζαν ότι η ακραία σύγκρουση με τους λειτουργούς της Θέμιδας συνιστά επίσημη κυβερνητική «γραμμή» που εντάσσεται, σύμφωνα και με όσα καταγγέλλονται από την αντιπολίτευση, σε οργανωμένη απαξίωση των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στις βαρύτατες μομφές που εξαπέλυσε η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας, η οποία με μια ανακοίνωση - «σταθμό» παρομοίασε τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές με τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και στην Πολωνία, η κυβερνητική ηγεσία αντί να επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποπειραθεί να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, συνέχισε τις προκλήσεις εις βάρος των δικαστικών λειτουργών.

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ», ήταν το σχόλιο με το οποίο θέλησε να απαντήσει το πρωθυπουργικό γραφείο στις βαρύτατες καταγγελίες για «απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης» στην οποία, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών, χρησιμοποιούνται βρώμικοι μηχανισμούς και «το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων "δημοσιογράφων" - έμμισθων κονδυλοφόρων».

Χωρίς να απαντήσει σε καμία από τις επισημάνσεις της δικαστικής ένωσης που έκανε λόγο γι «σκευωρούς», «αδηφάγο εκτελεστική εξουσία» όπως και στην επίκληση της χαμηλής εμπιστοσύνης (μόλις 13%) των πολιτών προς την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον ζητώντας με την ίδια ανακοίνωση εξηγήσεις από τη ΝΔ για δημοσίευμα που ενέπλεκε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου σε απόφαση αποφυλάκισης εμπόρου κοκαΐνης.

Στο ίδιο πνεύμα και με λίγη περισσότερη φλυαρία είχε αντιδράσεις νωρίτερα και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενο ότι «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μια πράγματι πρωτοφανή ανακοίνωση φαίνεται να αναλαμβάνει και επισήμως το ρόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση».

Και αφού έκανε αναφορά στο δημοσίευμα για τον κ. Αθανασίου, το κυβερνών κόμμα συνέχισε τη γενικευμένη επίθεση κατά των δικαστών χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις εναντίον τους Συγκεκριμένα ισχυρίζονταν τα εξής: «Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν: οι δικαστές και οι ενώσεις τους τι ρόλο θα παίξουν στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασύνταξη της χώρας; Θα αποδίδουν δικαιοσύνη ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας και του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος; Ας ξέρουν όμως αυτό: εκτός από παραδικαστικά κυκλώματα, αντιδραστικούς και συνοδοιπόρους της ΝΔ, το δικαστικό σώμα έχει και δικαστές που τιμούν το λειτούργημα και τους όρκους τους».

Και επιχειρώντας να δώσουν ιδεολογικό μανδύα στην επίθεση, κατέληγαν ως εξής: «Όσο για τα μαθήματα περί δημοκρατίας, η Ένωση θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή όταν απευθύνεται στην Αριστερά που μάτωσε για να μπορούν σήμερα οι εν λόγω κύριοι και κύριες να βρίσκονται πάνω στις έδρες τους».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεώρησαν την ανακοίνωση - καταπέλτη των δικαστών προειδοποίηση για τους κινδύνους που απειλούν τη θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα. Η Νέα Δημοκρατία, ειδικότερα, έκανε λόγο «ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης προς όλους τους Έλληνες πολίτες». Και πρόσθεσε: «Όταν οι Έλληνες δικαστές αισθάνονται διαρκείς παρεμβάσεις από την κυβερνητική εξουσία, η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο». Ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης».
«Με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας στον τόπο», υπογράμμισε από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας  «καθεστωτικές λογικές και πρακτικές» που δεν αφορούν μόνο τη Δικαιοσύνη αλλά κάθε ανεξάρτητη αρχή και εξουσία.

Και μόνο η σύγκριση της Ελλάδας με την Τουρκία του Ερντογάν και την Πολωνία συνιστά ένα ηχηρό σήμα για το οποίο δεν επιτρέπεται σε καμιά δημοκρατική δύναμη να αδιαφορήσει ανέφερε το Ποτάμι. Και απαίτησε «να ξηλωθούν οι παρακρατικοί μηχανισμοί» τους οποίους κατήγγειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. «Τα σχέδια που παραπέμπουν σε αυταρχικά καθεστώτα δεν πρέπει να περάσουν», κατέληξε η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως.

Οι σκελετοί του Βαρουφάκη και του Καμμένου


Στελέχη της αντιπολίτευσης, πάντως, εκτός από τη γενικότερη κριτική που κάνουν κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού στην οποία κεντρική θέση η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αποδίδουν την -εκ πρώτης όψεως ανεξήγητη- συμπεριφορά της κυβερνητικής ηγεσίας σε «επιχείρηση άσκησης πίεσης ώστε να αποφευχθούν τυχόν πρωτοβουλίες για διερεύνηση σημαντικών υποθέσεων που είναι στην επικαιρότητα», όπως τα όσα εξακολουθούν να έρχονται στο φως για τα όσα απίστευτα διημείφθησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 με πρωταγωνιστή τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η εισαγγελική έρευνα για το Noor 1. 

«Η προσπάθεια, άλλωστε, για συλλήβδην ταύτιση των δικαστικών ενώσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει άλλη λογική εξήγηση», σχολιάζουν τα ίδια στελέχη. Και μιλούν για «φόβο και τρόμο που επικρατεί στο Μαξίμου, επειδή αποδεικνύεται ότι στις ντουλάπες του υπάρχουν πολλοί σκελετοί». 



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου