Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Καλές οι αγορές μετά από 3 χρόνια ανικανότητας αλλά έχουμε και την γ' αξιολόγηση



Κώστας Βουκελάτος

Η επιτυχής επάνοδος στις αγορές χρήματος και για άλλα δανεικά, προκάλεσε ευφορία στην κυβέρνηση που την πανηγύρισε δεόντως, κάνοντας λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας» και για αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια.

Καλή η έξοδο στις αγορές, η κυβέρνηση Τσίπρα όμως ξεχνάει ότι η έξοδος στις αγορές είχε προηγηθεί από το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά και 3 χρόνια σχεδόν μετά, θα έπρεπε εάν δεν πειραματιζόταν η κυβέρνηση Τσίπρα χρεώνοντας μας δεκάδες νέα δισεκατομμύρια, να είχαμε βγεί από τα μνημόνια. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντί να είναι μετρημένος στις δηλώσεις του πανηγύριζε , on camera εμφανίζοντας την άντληση των 3 δισ. με επιτόκιο 4,375% ως και τη μέγιστη απόδειξη επιτυχούς διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και δεν ντρέπεται καθόλου που εξαπατά τον ελληνικό λαό έτσι χωρίς καμία ηθική.

Τα μέτρα που πήρε αυτά τα 3 χρόνια κ κυβέρνηση Τσίπρα κατά τις κοινωνίας και αυτά που έρχονται το 2018 που θα επιδεινώσουν το οικονομικό κλίμα, αυτό είναι η "επιτυχία" της κυβέρνησης σε βάρος της χώρας για να μπορέσει να βγεί σήμερα στις αγορές. Και όπως λένε οι σοβαροί άνθρωποι και όχι η κυβέρνηση Τσίπρα εάν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εμπεδωθεί στους επενδυτές το αίσθημα της αξιοπιστίας, τότε η σημερινή έξοδος στις αγορές θα έχει περιορισμένη αν όχι μηδαμινή σημασία.      
Ο Σόιμπλε χαιρετίζοντας την έξοδο στις αγορές και προσγειώνοντας της κυβέρνηση είπε μέσω της εκπροσώπου του ότι χρειάζεται διαρκή δοκιμασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Από αυτές θα κριθεί η εδραίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και η υλοποίηση τους θα κριθεί στην τρίτη αξιολόγηση που πρέπει να αρχίσει το Σεπτέμβρη.

Και ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην έξοδο στις αγορές λέγοντας «Αν η Ελλάδα κάνει παύση, και δεν εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν, θα είναι λάθος. Πρέπει να παραμείνει στο ποδήλατο και να συνεχίσει να προχωράει. Αν σταματήσει θα πέσει από το ποδήλατο. Αλλά με καθησυχάζουν οι εγγυήσεις που μου δίνει η ελληνική πλευρά».

Οπότε όποιος έχει λήγει σοβαρότητα στην κυβέρνηση Τσίπρα να προσπαθήσει να προσγειώσει τους υπόλοιπους μήπως και γίνει λίγη δουλειά μέχρι να φύγουν από την εξουσία και γλιτώσει η Ελλάδα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου