Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Συμφωνία για τη δόση στο Euroworking Group



Σίγουρη θεωρεί τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο Euroworking Group, που τελείωσε πριν λίγο, τονίστηκε ότι τα προαπαιτούμενα που αναμενόταν να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση θεωρούνται ολοκληρωμένα και οι εθνικές διαδικασίες ψήφισης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης μπορούν να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Συγχρόνως στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Eurogroup, που είδε η «Κ», τα περισσότερα σημεία έχουν συμφωνηθεί.

Αυτή τη στιγμή, ακόμα συζητείται ο τρόπος γραφής των συμπερασμάτων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμα συζητείται πώς θα περιλαμβάνει η δήλωση την επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για 15 χρόνια (αν θα έχει αναφορά «μεταξύ  0-15 χρόνια» ή «μέχρι 15 χρόνια»)  και, όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, συζητείται κατά πόσο θα αναφέρεται «τουλάχιστον 2%» ή «μέσος όρος 2%» για μετά το 2022 καθώς μέχρι τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει στο 3,5%. Η γερμανική πλευρά επιθυμεί και πιέζει να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για το πότε το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, άφησε αιχμές κατά της Αθήνας, τονίζοντας με νόημα ότι «είχαμε εδώ και τρείς εβδομάδες συμφωνία αλλά οι Ελληνες ζήτησαν άλλες τρεις, για επικοινωvιακούς λόγους». Γι αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία, πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση της κρίσης, για να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ. O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα». «Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.



Πηγή: kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου