Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Σοκ με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς



Δεν θα υπάρχει περιθώριο αντίδρασης.

Τι λέει η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης με την οποία θα βγαίνουν ηλεκτρονικά στο «σφυρί» τα σπίτια - Αναλυτικά η όλη διαδικασία 

Την κορδέλα έκοψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, για την έναρξη της διαδικασίας με την οποία θα βγαίνουν πλέον στο «ηλεκτρονικό σφυρί» τα σπίτια των υπερχρεωμένων πολιτών.  

Η διεξαγωγή των πλειστηριασμών θα γίνεται σύντομα πλέον με ηλεκτρονική διαδικασία, έξω από τον καθηρημένο μέχρι σήμερα τρόπο μέσω των Ειρηνοδικείων.

Μία μέρα πριν ανέβει στο αεροπλάνο για το Στρασβούργο προκειμένου να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης για να συζητήσει θέματα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δημοσίευσε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» την απόφασή του η οποία καθορίζει τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που θα βγαίνουν ηλεκτρονικά τα ακίνητα, κ.λπ. σε πλειστηριασμό.

Με τον ηλεκτρονικό αυτό τρόπο παρακάμπτονται κατά πρώτον τα προβλήματα που δημιουργούνται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία κατά τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών από διαμαρτυρόμενους καταληψίες που δεν επέτρεπαν τη διεξαγωγή τους και κατά δεύτερον η αποχή των συμβολαιογράφων.

Έτσι, μετά την απόφαση των 12 άρθρων του κ. Κοντονή οι πολίτες θα χάνουν πλέον την περιουσία τους ηλεκτρονικά, χωρίς να αγωνιούν κάθε εβδομάδα εάν θα πραγματοποιηθούν ή όχι πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο.  

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Β΄, φύλλο 1884, της 30ής Μαΐου 2017) την υπ' αριθμ. 41756 οικ./2017 απόφασή του για «τη διενέργεια πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων».

Στην απόφαση του κ. Κοντονή, καταγράφονται βήμα-βήμα οι προϋποθέσεις, οι όροι συμμετοχής, ο ρόλος των συμβολαιογράφων και γενικά η όλη διαδικασία διεξαγωγής των πλειστηριασμών με το «ηλεκτρονικό σφυρί».   

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μπορούν να συμμετέχουν (ιδιώτες και νομικά πρόσωπα) όσοι είναι εγγεγραμμένοι ως υποψήφιοι πλειοδότες στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ).

Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση του κ. Κοντονή ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με την επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ακινήτου, κ.λπ.

Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.

Ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού. 

Η εν λόγω αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία: «ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης». 

Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του κινητού, κ.λπ.  που θα βγει σε πλειστηριασμό και κάθε σχετικό έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του συμβολαιογράφου.

Ο υποψήφιος πλειοδότης που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και είναι προηγουμένως εγγεγραμμένος  στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.,  επιλέγει στην σχετική  ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει και αποδεχόμενος τους «Όρους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του  ακινήτου ή του κινητού που πλειστηριάζεται, δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προηγουμένως έχει καταβάλει την εγγύηση και το τέλος χρήσης των συστημάτων, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.

Η κατάθεση της εγγύησης, του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και του πλειστηριάσματος γίνεται αποκλειστικά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που διατηρείται σε ελληνική Τράπεζα.  

Ακόμη, το τέλος χρήσης συστημάτων καθορίστηκε στα 50 ευρώ ανά υποψήφιο πλειοδότη και ανά πλειστηριασμό.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου και υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη έως τον χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών. Στα ηλεκτρονικά συστήματα καταγράφονται όλες οι προσφορές που υποβάλλονται.



Παναγιώτης Τσιμπούκης
Πηγή: protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου