Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα σε Γιάννο Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου



Ύποπτοι φυγής κρίνονται από την ελληνική δικαιοσύνη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου  και τους απαγορεύεται η έξοδός τους από τη χώρα ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία τους στην ανάκριση που θα διενεργηθεί σε βάρος τους για σειρά υποθέσεων διαφθοράς. 

Συγκεκριμένα η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ήρθε μετά την ποινική δίωξη για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που ασκήθηκε από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου σχετικά με τον τρόπο απόκτησης των ακινήτων ιδιοκτησίας τους στην Κηφισιά και στο Κολωνάκι. 

Η νέα εισαγγελέας κατά της διαφθοράς εντόπισε προφανώς ίχνη διασύνδεσης μαύρου χρήματος με την απόκτηση των ακινήτων. Άλλωστε τα ποσά που φέρονται να διακινήθηκαν στις υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων στα οποία εμφανίζεται ως εμπλεκόμενος ο κ. Παπαντωνίου είναι τεράστια.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην άσκηση της δίωξης ενώ παράλληλα η εισαγγελέας ζήτησε από τον ανακριτή κατά της διαφθοράς να απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα του ζεύγους Παπαντωνίου. Το αίτημα της κας Τουλουπάκη θα κριθεί εντός 15ημέρου από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμά του. 

Γιατί τώρα 

Η δίωξη ασκείται μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας του κ. Παπαντωνίου. Εάν, δηλαδή, η περιουσία του πρώην υπουργού είναι "καθαρή" ή εάν πίσω από την απόκτησή της υπάρχει οσμή μαύρου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο εντοπισμός ενός νέου λογαριασμού (πέραν αυτού της συζύγου του στη λίστα Λαγκάρντ για την τράπεζα USBC) του κ. Παπαντωνίου στη λίστα Μπόργιανς που αφορά την τράπεζα UBS και φέρεται το 2006 να ήταν στα 3 εκατομμύρια ευρώ.  Πρόκειται για έναν από τους 3 λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται στοιχεία από τις ελβετικές αρχές μετά απο αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχει υποβληθεί απο τις 22 Μαρτίου. 

"Απόκλιση"

Σύμφωνα με πληροφορίες  στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται πως  τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ.Παπαντωνίου και της κα Κουράκου παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους και το τίμημα για την αγορά 4 ακινήτων (Κηφισιά, Κολωνάκι 2 γραφεία και βίλα στη Σύρο που πουλήθηκε).

Οι εισαγγελείς έκριναν ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι καταθέσεις – αγορές (αν όχι όλες, κάποιες από αυτές) να έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες σε εξοπλιστικά και όχι από μία ενδεχόμενη φοροδιαφυγή καθώς Παπαντωνίου – Κουράκου είναι αμειβόμενοι από το Δημόσιο, δεν ασκούν δηλαδή κάποια πχ επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα.


Του Παναγιώτη Στάθη
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου