Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή




Δεκατρείς νεκροί και τουλάχιστον 43 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των επιθέσεων που εξαπέλυσαν βομβιστές αυτοκτονίας στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Οι δράστες των επιθέσεων ήταν Ιρανοί, δήλωσε  ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Ρεζά Σαϊφολχαΐ, μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Η ανησυχία είναι έντονη για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά και τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν ευθέως στη Σαουδική Αραβία οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν. Σε ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να εμπλέκουν τη Σαουδική Αραβία στις επιθέσεις στην Τεχεράνη, περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε να βοηθήσει τα διάφορα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο εάν χρειάζεται», ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με τη τηλεφωνική συνδιάλεξη, Τραμπ με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί και ο ομόλογός του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικώς για τις επιθέσεις την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως ανέφερε ο προσωπάρχης του Ροχανί στο κρατικό ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB. Ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί δήλωσε στη δημόσια ιρανική τηλεόραση ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να «επεκτείνουν τη (σ.σ. διμερή) συνεργασία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Τέλος, ο εμίρης του Κουβέιτ αφίχθη την Τετάρτη στη Ντόχα, μετέδωσε το κουβεϊτιανό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA, στο πλαίσιο μιας αποστολής διαμεσολάβησης για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο Κατάρ και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).



Newsroom Αθήνα 9.84


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου