Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Προσωρινή ονομασία για ένταξη στο ΝΑΤΟ εξετάζει η ΠΓΔΜ! Κυβέρνηση Καραμανλή και Ντόρα Μπακογιάννη είχαν μπλοκάρει την ένταξη το 2008



Η έκρυθμη κατάσταση στα Βαλκάνια και για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα Σκόπια προσπαθεί η νέα κυβέρνηση της χώρας να βρεί μια προσωρινή ονομασία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα το 2008 ασκεί βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά την Εαρινή Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είπε ΟΧΙ στην είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ βάζοντας βέτο μέχρι να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων το μείζον για την Ελλάδα θέμα της ονομασίας του κράτους αυτού.


Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις τόσο απ’ τα Σκόπια, όσο και από τους περισσότερους εταίρους μας το ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο σε καμιά περίπτωση να αλλάξει αυτή η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Ίσα-ίσα μάλιστα, η τότε κυβέρνησή μας έκανε σαφές ότι την ίδια στάση θα τηρήσει και σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της FYROM με την Ε.Ε.

«Η Ελλάδα δεν συναίνεσε στην πρόσκληση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο». Με τη φράση αυτή η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

 Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση των Σκοπίων, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι «το μέλλον δεν κερδίζεται με λογικές και πολιτικές του παρελθόντος» και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της FYROM «να κάνει το βήμα που με ευθύνη, πολιτικό θάρρος αλλά και πολιτικό ρίσκο έχει ήδη κάνει η ελληνική κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι τα Σκόπια «δεν μπορούν να μονοπωλήσουν το όνομα της Μακεδονίας, η οποία ανήκει τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία».

Τώρα σύμφωνα με τους Financial Times η ΠΓΔΜ θα εξετάσει νέες προτάσεις για την προσωρινή της ονομασία σε μια προσπάθεια να άρει την αντίθεση της Ελλάδας στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ», επικαλούμενη η εφημερίδα τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο κ. Ντιμιτρόφ σε συνάντηση που θα έχει σήμερα Δευτέρα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα επισημάνει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην ύπαρξη κλίματος ηρεμίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε, σύμφωνα με τους FT, ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για το όνομα, όμως σημείωσε πως την Τετάρτη θα έχει επαφές με Έλληνες υπουργούς, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει- θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία» λέει ο κ. Ντιμιτρόφ.

Οι FT γράφουν ακόμη πως ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει διακομματική συναίνεση πριν θέσει σε ψηφοφορία το θέμα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου