Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

EWG: Εφαρμόστε την συμφωνία και… βλέπουμε για χρέος



Δρομολόγηση των εφαρμοστικών Νόμων (πολυνομοσχεδίου αλλά και πολυετούς προϋπολογισμού) και των υπόλοιπων πράξεων για να έρθουν- μετά - οι αποφάσεις για τις δόσεις, αλλά και μία προσεκτικά διατυπωμένη υπόσχεση το Eurogroup "να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016" ήταν το αποτέλεσμα του EWG που συνεδρίασε εκτάκτως χθες στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.

Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν τα τελικά κείμενα των μνημονίων, όπως αυτά "προσαρμόσθηκαν" στην Αθήνα, μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Πληροφορίες από ελληνικές πηγές κάνουν λόγο για αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής μέτρων – αντίμετρων το 2019: την κάλυψη τυχόν "κενού" μέσα από την λήψη λιγότερων σε αξία αντίμετρων και όχι από την εμπροσθοβαρή λήψη των μέτρων του 2020 (δηλαδή από την εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου μαζί με την περικοπή των συντάξεων που θα εφαρμοσθεί σε κάθε περίπτωση το 2019).

Οι ίδιες πηγές περιγράφουν και μία άλλη σειρά από "προσαρμογές" που περιλαμβάνουν από το "πλαφόν" στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, τις τελικές αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά ενέργειας και το δημόσιο.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Το ζήτημα είναι, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ότι πολλά σημεία των μνημονίων είναι έτσι "διαμορφωμένα" ώστε να απαιτούν επιπλέον αποσαφήνιση στην "καταιγίδα" εφαρμοστικών διατάξεων που… έρχεται. Δηλαδή, στους εφαρμοστικούς νόμους της επόμενης εβδομάδας αλλά και στις υπουργικές αποφάσεις και στις υπόλοιπες διατάξεις δευτερογενούς δικαίου (που θα πρέπει να εκδοθούν για να καλύψουν τα προαπαιτούμενα) θα πρέπει να αποτυπώνεται η "συμφωνία" με τους θεσμούς. Και η "αποσαφήνιση" αυτή συνεχίζεται σε πολλά πεδία με εξ αποστάσεως ανταλλαγή νομικών πλέον κειμένων. Με τους θεσμούς να περιμένουν τις τελικές διατάξεις για να "τσεκάρουν" την πληρότητά τους προκειμένου να δοθεί το "πράσινο φως" για τα επόμενα στάδια, αυτά των δόσεων/υποδόσεων και βεβαίως του χρέους.

Ειδικά στο χρέος η ασάφεια παραμένει μετά και την απάντηση/διάψευση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ότι προετοιμάζονται μέτρα για την ελάφρυνσή του. Χθες το βράδυ, το Βερολίνο διέψευσε σχετικό δημοσίευμα της Handelsblatt λέγοντας ότι μετά την λήξη του προγράμματος θα εξεταστεί εάν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους.

Η νέα γενιά από προαπαιτούμενα

Το EWG επικύρωσε και τις λίστες" με τα προαπαιτούμενα. Δηλαδή τον "διαχωρισμό" των παρεμβάσεων που θα πρέπει να κάνει πράξη έως τις 15 Μαΐου η κυβέρνηση (σ.σ. τότε συνεδριάζει εκ  νέου το EWG και θα πρέπει να έχει εικόνα των διατάξεων ακόμη και αν δεν έχει ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο) ως μέρος της πρώτης πολιτικής απόφασης για την δεύτερη αξιολόγηση και αυτών που θα γίνουν αργότερα είτε ως "κομμάτι" υποδόσεων ή άλλων αποφάσεων αναφορικά με το ΔΝΤ (σ.σ. στο προσωρινό κείμενο του ΔΝΤ καταγράφονται μ ία σειρά από ορόσημα για τον Ιούλιο) είτε ως μέρος των επόμενων αξιολογήσεων.

Οι αποφάσεις για τις δόσεις και για το χρέος

Αν δεν υπάρξει "ατύχημα", δηλαδή αν θεωρηθούν επαρκείς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και συμβατές με τοις μνημονιακές υποχρεώσεις, τότε το Eurogroup θα πρέπει αφ ενός να δρομολογήσει την διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων και αφ εταίρου της "αποσαφήνισης" των μέτρων για το χρέος με τρόπο που να "ξεκλειδώνει" τις αποφάσεις για το ΔΝΤ και για την ΕΚΤ. Εδώ ο οδικός χάρτης είναι ακόμη "ασαφής" ειδικά προς το σκέλος του χρέους. Και μένει να αποσαφηνιστεί στα επόμενα πολιτικά "ραντεβού". Περιλαμβάνουν την σύνοδο των G7 στην Ιταλία (11-13/5) όπου αναμένεται να συγκληθεί Washington Group για την Ελλάδα και το χρέος. Επίσης σχεδιάζεται να γίνει ένα επιπλέον τακτικό EWG (στις 15/5) με στόχο το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Στο Eurogroup θα παρουσιαστεί το Compliance Report στο οποίο θα καταγράψουν οι θεσμοί τη "συμμόρφωση" της κυβέρνησης.

Η θέση του EWG

Χθες, η κοινή δήλωση των θεσμών μετά την σύνοδο ανέφερε ότι "το EWG έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Το EWG καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΣΜ.

Μετά την εφαρμογή των προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους της επόμενης εκταμίευσης, αλλά και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016".


Της Δήμητρας Καδδά
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου