Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Διεθνώς η ξεφτίλα συνεχίζεται : Τσίπρας και Μαδούρο λιγότερο δημοφιλής απο τον Τράμπ



Στην λίστα με τους πέντε ηγέτες παγκοσμίως που είναι λιγότερο δημοφιλείς ακόμα και από τον Ντόναλντ Τραμπ, περιλαμβάνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Time. 

Ειδικότερα, το άρθρο επεσήμανε ότι ο κ. Ντόναλντ Τραμπ είχε μία «ιστορικά κακή σειρά ειδήσεων αυτό το μήνα», πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στο εξωτερικό. Αλλά, είτε το πιστεύετε, είτε όχι ο κ. Τραμπ -με ένα ποσοστό έγκρισης λίγο κάτω από το 40%- είναι σε καλή κατάσταση σε σχέση με άλλους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων διεθνώς.

Λιγότερο δημοφιλείς, επεσήμανε το «ΤΙΜΕ», είναι:

Ο Νίκολας Μαδούρο της Βενεζουελας.
Ο Μισέλ Τέμερ της Βραζιλίας.
Ο Τζέικομπ Ζούμα της Νοτίου Αφρικής.
Ο Νατζίμπ Ράζακ της Μαλαισίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας της Ελλάδας.

Ειδικότερα, για τον κ. Τσίπρα, το περιοδικό ανέφερε ότι:

Συνεχίζει να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις καθώς αναγκάζεται να αποδεχθεί όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας για να διατηρήσει την χώρα του στην επιφάνεια. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας ξεκίνησε πολύ πριν ο κ. Τσίπρας αναλάβει τα ηνία (η χώρα έχασε 25% του ΑΕΠ από την απαρχή της κρίσης το 2010).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την χώρα σε εκλογές μετά από την στρατηγική στάση του στο ζήτημα εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, σε μία περίοδο η ελληνική οικονομία έβρισκε τα πατήματά της», σχολιάζει το Time.

Τότε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν να «λυγίσει το Βερολίνο στην βούλησή του, πείθοντας του Γερμανούς να ρυθμίσουν το ελληνικό χρέος - «κάτι που ακόμα το περιμένει» δύο χρόνια μετά.

Όμως αυτό που ακολούθησε ήταν η ‘θορυβώδης θητεία’ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που η ρητορική του μείωσε την πιθανότητα κάποιας παραχώρησης προς την Ελλάδα από μία «κουρασμένη Ευρωπαϊκή Ένωση», και ύστερα ήρθε το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη της τότε προτεινόμενης συμφωνίας διάσωσης από τους δανειστές.

«Οι Έλληνες ψήφισαν όχι, αλλά ο Τσίπρας υπέγραψε συμφωνία παρ’ όλα αυτά», σχολιάζει ο αρθρογράφος Ίαν Μπρέμερ. 

Σύμφωνα με το περιοδικό τα «αντι-καθεστωτικά διαπιστευτήρια» του Τσίπρα σε συνδυασμό με τη ρητορική του, τον κάνουν τον μόνο Έλληνα πολιτικό που ήταν ικανός να προχωρήσει σε μία σειρά αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας, πάνω σε μία εξαντλημένη και «θολωμένη» ελληνική κοινωνία, με ελάχιστη κοινωνική κατακραυγή. 

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων και με το Μαξίμου να κυνηγά ακόμα μία ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ενώ υποσχόταν προεκλογικά ελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων, δρομολογεί τελικά νέα μέτρα ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων, με ορίζοντα που ξεπερνά χρονικά την λήξη τη θητεία της. Μεταξύ των πλέον επίπονων είναι και οι μειώσεις στις συντάξεις - επικουρικές και κύριες, αρχής γενομένης από το 2019 - προοπτική που πλήττει περαιτέρω τα ποσοστά αποδοχής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου