Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Το «αλισβερίσι» Μαξίμου - Σαββίδη και η… ρελάνς Μητσοτάκη



Σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για μια δημόσια παρέμβαση ενός επιχειρηματία, που επιδιώκει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας. Όσοι θεωρούν ότι ο Ιβάν Σαββίδης επέλεξε να μιλήσει δημόσια εφ' όλης της ύλης και να αναφερθεί ειδικά στην πολιτική κατάσταση, επειδή απλώς του έλειψε η δημοσιότητα, προφανώς και κάνουν λάθος. Οι επιχειρηματίες τέτοιου βεληνεκούς δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Δεν μιλούν ποτέ σε νεκρό χρόνο, δεν κάνουν κάτι αν δεν το έχουν μελετήσει με μεγάλη προσοχή.

Το «γιατί τώρα» λοιπόν επέλεξε ο κ. Σαββίδης να επιτεθεί με αυτόν τον τρόπο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού στη ΝΔ, μόλις «έκατσε η σκόνη» από το περιεχόμενο της συνέντευξης του στο protothema.gr.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι κομβικό ρόλο στη «θεαματική» ομολογουμένως κίνηση - συνέντευξη του ομογενούς επιχειρηματία έπαιξε το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ, η πλευρά Σαββίδη είναι σε ανοιχτή γραμμή με κυβερνητικούς παράγοντες για μια σειρά από ζητήματα, εδώ και αρκετούς μήνες. Είναι προφανές μάλιστα, όπως λένε, ότι η επικοινωνία αυτή υπήρχε πριν από την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως φάνηκε και εκ του αποτελέσματος. Θεωρούν λοιπόν ότι ο κ. Σαββίδης «έπαιξε» το ρόλο του, προκειμένου το φως της δημοσιότητας να στραφεί από τα σκληρά μέτρα σε ένα άλλο πεδίο. Ουσιαστικά εντάσσουν τη συνέντευξη Σαββίδη στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, για να απορροφηθούν (έως ένα βαθμό), οι κραδασμοί και τα ΜΜΕ να έχουν τροφή για σχόλια μακριά από τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα. «Είχε αποδεχτεί το ρόλο του λαγού στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σήμερα αποδέχεται το ρόλο του προσώπου που παίρνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη. Δεν μπορεί όλα να είναι τυχαία» τονίζει γαλάζιο στέλεχος που επιχειρεί να απαντήσει στο γιατί ο κ. Σαββίδης κινήθηκε με τόση ένταση εναντίον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνέντευξή του στον Alpha, ήταν ξεκάθαρος για το τι θεωρεί ότι οδήγησε τον Ιβάν Σαββίδη στο να του επιτεθεί, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα: «Η συνέντευξη ήταν ένα γραμμάτιο που εξαργυρώθηκε προς την κυβέρνηση, μετά τη χαριστική τροπολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας υπονοούμενα συναλλαγής.

Ορισμένοι εντός της ΝΔ βλέπουν μία ακόμα παράμετρο στην επιχείρηση «αναταραχή» που κάποια κέντρα επιχειρούν να δημιουργήσουν στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν είναι κρυφές οι πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί ο κ. Σαββίδης με τους περισσότερους βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Σχέσεις που επιβεβαιώνονται μέσα από δημόσιες εμφανίσεις και προεκλογικές παρουσίες, οι οποίες είναι γνωστές και στη γαλάζια ηγεσία.

Κάποιοι λοιπόν πιθανόν να ήθελαν μέσα από τη συνέντευξη Σαββίδη να προκαλέσουν εσωκομματική τριβή στην ΝΔ, πιέζοντας τους γαλάζιους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας να πάρουν θέση απέναντι στην κομματική γραμμή.

Γι' αυτό, όπως λένε, ο επιχειρηματίας έκανε το διαχωρισμό μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή, θέλοντας να κλείσει το μάτι στον πρώην πρωθυπουργό, προσδοκώντας σε εσωκομματικά μαχαιρώματα.

Οι γαλάζιοι βουλευτές που εκλέγονται στην Βόρεια Ελλάδα ήδη έχουν λάβει σχετικά μηνύματα από την ηγεσία της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία, οι όποιες αντιδράσεις και κινήσεις θα είναι συντεταγμένες και σε θεσμικό επίπεδο. «Προέχει η ενότητα και σε αυτό είμαστε όλοι μαζί» τονίζει γαλάζιο στέλεχος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε πάντως την ενόχλησή του για τη στάση ορισμένων βουλευτών στην επίμαχη ψηφοφορία, αν και φρόντισε να τους δικαιολογήσει δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha. «Δεν δέχομαι αποκλίσεις. Περιμένω να υπηρετηθεί από όλους τους βουλευτές», είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι, σε όποιον δεν ακολουθήσει την κεντρική γραμμή, θα επιβληθούν κυρώσεις.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης έριξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση προς την κυβέρνηση για επιστροφή του 0,5% του πλεονάσματος στην κοινωνία μέσα από στοχευμένες δράσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για κίνηση ρελάνς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έθεσε εκείνος την ατζέντα πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τη δύσκολη καθημερινότητα, απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία. «Ο κ. Τσίπρας με την υπερφορολόγηση παρήγαγε ένα πλεόνασμα. Γιατί σήμερα δεν επιστρέφει ένα μέρος του πλεονάσματος;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης καλώντας τον Πρωθυπουργό να επιστρέψει το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 750 εκατ. από την υπέρβαση του πλεονάσματος, στην κοινωνία. Μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως για είσοδο όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% και για κατάργηση του φόρου στο κρασί. Τα μέτρα αυτά βρίσκονται στον πυρήνα της λογικής της ΝΔ, αφού αγγίζουν το ευαίσθητο κομμάτι της μείωσης της φορολογίας που θέλει να κάνει πράξη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα, ενώ σημείωσε ότι δε πρόκειται να δεσμευθεί ως κόμμα εγγράφως για εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση Τσίπρα.



(Φωτογραφία: Sooc)
Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής
Πηγή : liberal.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου