Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Πότε θα γίνουν οι εκλογές;




Ο πρωθυπουργός, όπως και οι υπόλοιποι 152 βουλευτές της συμπολίτευσης, ψηφίζοντας το τέταρτο, βαρύ Μνημόνιο των 920 σελίδων, έδειξαν και πάλι ότι βάζουν πάνω από όλα τις καρέκλες τους.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία έχει βυθιστεί στην ύφεση. Αντί αν σκίσουν τα Μνημόνια, έχουν υπογράψει κιόλας δύο νέα, φορτώνοντας με αχρείαστα βάρη τους πολίτες και ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη απέναντι από την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατρακυλήσει δημοσκοπικά. Πότε όμως θα γίνουν οι εκλογές; Με την ψήφιση του Μνημονίου ο κ. Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Οχι μεγάλο όμως. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Ούτε καν δηλαδή τον Μάιο του 2019, όταν έχουν προγραμματιστεί οι διπλές εκλογές, για την ευρωβουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σίγουρα, ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του θέλουν να μείνουν στην εξουσία μέχρι την τελευταία ημέρα, γιατί η ήττα στις εκλογές θα είναι μεγάλη και τουλάχιστον η μισή από τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρεθεί ξανά στα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Ομως για να φθάσουμε στο 2019 μεσολαβεί το 2018. Η ελληνική οικονομία ήδη φέτος έχει χάσει το τρένο της ανάπτυξης. Ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 2,7%, ο νέος στόχος στο μεσοπρόθεσμο έπεσε στο 1,8% και η ύφεση 0,5% που καταγράφηκε το α’ τρίμηνο του έτους δείχνει ότι δύσκολα θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 1%.

Στα μέσα του 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ειδάλλως τον Αύγουστο του ίδιου έτους η κυβέρνηση θα κληθεί να υπογράψει ένα πέμπτο Μνημόνιο με πακέτο χρηματοδότησης και συμπληρωματικά μέτρα. Επίσης από 1-1-2019 οι συνταξιούχοι θα βρεθούν ενώπιον των νέων μειώσεων στις αποδοχές τους και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να γλιτώσει από την μήνιν τους μπροστά στα ΑΤΜ.

Οσο και να θέλει ο πρωθυπουργός να κρατηθεί στην εξουσία, ο πιθανότερος χρόνος εκλογών είναι την άνοιξη ή το αργότερο το φθινόπωρο του 2018, πριν δηλαδή την εφαρμογή των μέτρων. Ο κ. Τσίπρας έδωσε πάρα πολλά για να κρατηθεί λίγους μήνες παραπάνω στην εξουσία, όμως θα φύγει πολύ νωρίτερα από τη λήξη της τετραετίας.


Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου