Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Το Υπουργείο Οικονομικών αυτογελοιοποιείται



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
           
«Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται μαθήματα από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα για το πως λειτουργεί η οικονομία της αγοράς και που εκλέχτηκαν με λαϊκίστικες υποσχέσεις παροχών 12 δις ευρώ για να πάρουν τελικά μέτρα λιτότητας 12,5 δις ευρώ!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι η διάθεση του 0,5% του Α.Ε.Π. από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 2016, επιβαρύνει τον τρέχοντα Προϋπολογισμό. Το γνωρίζει, η Νέα Δημοκρατία το έχει ήδη κάνει το 2014, όταν δόθηκε κοινωνικό μέρισμα, μειώθηκαν μια σειρά φόρων, ο Φ.Π.Α. στην  εστίαση, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι ασφαλιστικές εισφορές και ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης, από την υπεραπόδοση του 2013, σε συνεννόηση με τους εταίρους και δανειστές.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, λοιπόν, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 3,9% του Α.Ε.Π. ή 6,937 δις ευρώ. Κατά πρόγραμμα μάλιστα, ίσως να είναι και λίγο υψηλότερο. Συνεπώς, η υπέρβαση έναντι του στόχου του 2016 ήταν τουλάχιστον 6 δις ευρώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει να διατεθεί, το 2017, μικρό αλλά ουσιαστικό μέρος αυτής της υπέρβασης, ίσο με 865.000.000 ευρώ ή 0,5% του Α.Ε.Π., ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2017, που ανέρχεται σε 1,75% του Α.Ε.Π. ή 3,2 δις ευρώ περίπου. Οι προτάσεις του είναι σε πλήρη αρμονία με τις προβλέψεις του τρίτου και Συμπληρωματικού Μνημονίου και με τις δεσμεύσεις του στη Συμφωνία Αλήθειας, που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο 2016 στη Δ.Ε.Θ.

Το Υπουργείο Οικονομικών, με τη σημερινή του ανακοίνωση, αμφισβητεί ότι θα επιτύχει το στόχο του 2017, παρά την υπερφορολόγηση και την στάση πληρωμών που εφαρμόζει.

Παραδέχεται, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, για το οποίο κατά τα άλλα πανηγυρίζει, είναι προσωρινό, μη επαναλαμβανόμενο! 

Ταυτόχρονα, αυτογελοιοποιείται, καθώς δήθεν “εγκαλεί” την Αντιπολίτευση, γιατί δεν ψήφισε το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, στο τέλος του 2016, όταν το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι τα αποτελέσματα του 2016 θα τα ξέρουμε στο… τέλος του 2017!».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου