Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Κυβερνητική αναδίπλωση για το τέμενος




Σε απόσυρση της, «προβληματικής» όπως χαρακτηρίστηκε, διάταξης αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης του νομικού προσώπου που θα διοικεί το υπό κατασκευήν ισλαμικό τέμενος της Αθήνας εξαναγκάστηκε χθες η κυβέρνηση ύστερα από παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη.

Σε μια ήδη πολιτικά φορτισμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, εξαιτίας και της επιλογής των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν συνολικά το άρθρο για το τέμενος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην Ολομέλεια κάλεσε τον υπουργό Παιδείας ή να αποσύρει τη σχετική με τη χρηματοδότηση διάταξη ή να την τροποποιήσει με τέτοιο τρόπο, «ώστε να υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση ότι ο κρατικός έλεγχος, ο οποίος είναι απαραίτητος σε αυτήν τη δομή, θα επεκτείνεται και στον έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης του τεμένους».

Ειλικρινής ανησυχία

Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά, ο κ. Κ. Γαβρόγλου είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης νομίζω ότι εξέφρασε μια ειλικρινή ανησυχία. Ως το τέλος της συνεδρίασης θα ήθελα να το εξετάσουμε και να δούμε πώς θα το κάνουμε». Από τις συνεννοήσεις, ωστόσο, δεν φάνηκε ότι θα ήταν δυνατόν να υπήρχε συμφωνία «έως το τέλος της συνεδρίασης» και έτσι, λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωνε πως οι σχετικές συζητήσεις θα συνεχίζονταν τις επόμενες ημέρες. Και ταυτόχρονα ανακοίνωσε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης. Υπενθυμίζεται πως η διάταξη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι «πόροι του τεμένους προέρχονται και από επιχορηγήσεις, χορηγίες, δωρεές, κληρονομίες ή και κάθε είδους εισφορές και προσφορές φυσικού ή νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή κράτους, ή άλλου διεθνούς οργανισμού».

Μετά την ανακοίνωση τη απόσυρσης, κύκλοι της Ν.Δ. σχολίαζαν ότι «η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη υπήρξε καταλυτική. Προστατεύσαμε τη διαδικασία και πλέον θα πάμε σε πλαίσιο ξεκάθαρο, που θα προστατεύει πλήρως τις συναλλαγές».

Στο περιθώριο της εξέλιξης αυτής, αντικείμενο σχολιασμού και χθες στη Βουλή ήταν η επιλογή των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν συνολικά το άρθρο για το τέμενος – το οποίο, ωστόσο, διά της υπογραφής του στηρίζει ο βουλευτής του συγκεκριμένου κόμματος Κων. Ζουράρις, από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας.

«Μόνον ως φάρσα μπορώ να εκλάβω τη στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι καταψηφίζουν το σχετικό άρθρο, την ώρα που ο υφυπουργός τους υπογράφει το νομοσχέδιο», σχολίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Το μόνο που δεν έχουμε δει ακόμη, κυρίες και κύριοι, είναι ο ίδιος ο βουλευτής να υπογράφει νομοσχέδιο ως υπουργός και να το καταψηφίζει ως βουλευτής. Ισως να το δούμε αυτό», είπε από την πλευρά της η κυρία Νίκη Κεραμέως.

«Εμείς στους ΑΝΕΛ έχουμε το προνόμιο του να ψηφίζουμε και να λειτουργούμε κατά συνείδηση», είπε κάποια στιγμή ο εισηγητής του κόμματος, Κ. Κατσίκης.



Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου