Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Βερολίνο: Δεν υπάρχει προετοιμασία για καμία ελάφρυνση χρέους



Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμία προετοιμασία μέτρων για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας το βράδυ της Πέμπτης, διαψεύδοντας δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt περί του αντιθέτου.

«Δεν γίνεται προετοιμασία για καμία ελάφρυνση χρέους», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε γραπτή δήλωσή του, η οποία εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. 

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι μεταρρυθμίσεις, στην εφαρμογή των οποίων συμφώνησε η Ελλάδα, θα εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους της.

«Σε ό,τι αφορά πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε σαφή συμφωνία (η οποία συμπεριλαμβάνεται) στην ανακοίνωση του Eurogroup του Μαΐου του 2016. 

»Σύμφωνα με αυτήν, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα γίνει εκτίμηση για το εάν είναι αναγκαία τα όποια μέτρα για το χρέος. Αυτό ισχύει ακόμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου.

Handelsblatt: Εγγραφο των θεσμών 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ESM, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προετοίμασαν διάφορα μέτρα για το χρέος σε έγγραφο που θα σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης για περαιτέρω συζήτηση, ανέφερε η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές με γνώση του εγγράφου.

Κεντρικό στοιχείο της πρότασης είναι η αγορά από τον ESM 13 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος που πιθανόν δεν θα χρειαστούν. 

Ο ΕΣΜ θα μείωνε τα επιτόκια και θα έδινε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής για τα δάνεια αυτά, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα.

Αλλες επιλογές περιλαμβάνουν την επέκταση των λήξεων του ελληνικού χρέους κατά 10 - 15 χρόνια, καθώς και επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα.

Για την εξαγορά δανείων του ΔΝΤ από τον ESM η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στην ιδέα αυτή κατ' αρχήν, ανέφερε το δημοσίευμα. 

Το Βερολίνο θεωρεί την πρόταση ως μία επιλογή μεταξύ πολλών άλλων, αλλά απόφαση δεν θα ληφθεί έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του επόμενου έτους. 

Για την ώρα, προσθέτει η Handelsblatt, το Βερολίνο θέλει να εστιάσει στο τρέχον πακέτο βοήθειας και τους όρους που η Ελλάδα πρέπει ακόμη να υλοποιήσει. Μόνο μετά θα μπορούσε να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ΔΝΤ εξετάζει να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο βοήθειας με διάρκεια ενός έτους.



Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου