Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Πάνω από 26 δισ. έχασαν οι Έλληνες με Τσίπρα λέει η ΝΔ



Όπως λένε στελέχη της Πειραιώς, για πρώτη φορά, λόγω του μεσοπρόθεσμου που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή φαίνεται καθαρά το μεγάλο κόστος που είχε για τους Έλληνες η διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Επί δύο χρόνια, λένε, παρουσίαζαν «δημιουργική λογιστική» για να στηρίξουν το επιχείρημα ότι οι ίδιοι γλίτωσαν τους Έλληνες από μεγάλα βάρη και θα ρύθμιζαν και το χρέος. Με το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, προσθέτουν, όλα πια είναι στο φως. Πρώτο συγκρίσιμο μέγεθος το ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή το εισόδημά της, ο παραγόμενος πλούτος. Με βάση τις ψηφισμένες από την κυβέρνηση τώρα προβλέψεις, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι το 2021 (τέλος του μεσοπρόθεσμου) στα 211,2 δισ. ευρώ. Ο ίδιος ακριβώς πίνακας με τις προβλέψεις, ψηφισμένες και αποδεκτές από όλουςτο 2014, έδιναν για μία χρονιά μετά, το 2022 ΑΕΠ στα 259 δισ. ευρώ. 

Σήμερα στην τριετία έχουν χαθεί ήδη πάνω από 26 δισ. ευρώ από τις τσέπες των Έλλήνων. Αυτά, επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ τα επικαλούνται και από το μέγαρο Μαξίμου με τους πίνακες στο nοnpaper που έδωσαν νωρίς χθες το πρωί. 

Τι άλλο λένε στη ΝΔ για την σύγκριση «τότε» και «τώρα»: 

Οι υπολογισμοί για το ΑΕΠ της χώρας που χάθηκε είναι αυτοί που ανεβάζουν το κόστος του λογαριασμού για την κυβέρνηση ώστε μακροπρόθεσμα , ως το 2022 να έχει αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα με τις περικοπές. Η τρόικα υπολόγισε ότι το κόστος στα έσοδα του κράτους στην οκταετία από το 2014 έως το 2022 θα είναι περίπου 77 δισ. ευρώ. 

Ακριβώς τόση υπολογίζεται και η λιτότητα που ψηφίζει σήμερα η κυβέρνηση μέχρι το 2022: 

Είναι 76 δισ. ευρώ. Στους πίνακες του Τσακαλώτου όλα αυτά. Το χρέος υπολογιζόταν στα τέλη του 2014, να φτάσει το 2022 στα 272 δισ. ευρώ. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι μαζί με το ελληνικό ΥΠΟΙΚ υπολογίζουν ότι το χρέος το 2022 θα φτάσει στα 369 δισ. ευρώ. Δηλαδή στο 170% του ΑΕΠ. Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος όπου πράγματι το χρέος σήμερα ΔΕΝ είναι βιώσιμο. Ενώ το 2014, οι προβλέψεις για την μείωσή του στο 105% του ΑΕΠ το 2022 το καθιστούσαν βιώσιμο. Θα έφτανε δηλαδή περίπου εκεί απ όπου ξεκίνησε το πρόβλημα με την εκτόξευσή του το 2010 ( άσχετα με το αν το φούσκωσε ο Παπανδρέου ή όχι αφού τελικάτο μέγεθος έγινε αποδεκτό). 

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που το ΔΝΤ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν κάνει πίσω ούτε βήμα για την διευθέτηση του χρέους. Διότι υπολόγισε πόσο πολύ ξέφυγε στα δύο χρόνια. Και το κατέταξε στην κατηγορία «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Οσο για την ανάπτυξη μόλις προχθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η οικονομία παραμένει σε ύφεση 0,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αντίθετα με τις προβλέψεις για ανάπτυξη που είχαν γίνει πέρυσι.



Χρηστάκος Γιάννης
Πηγή : dikaiologitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου