Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Σε φύλαξη στόχων οι μισοί «μάχιμοι» αστυνομικοί




Περισσότεροι από τους μισούς αστυνομικούς που υπηρετούν στις «μάχιμες» μονάδες της ΕΛ.ΑΣ., όπως οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) απασχολούνται, όχι στην αντιμετώπιση του εγκλήματος αλλά στη φρούρηση στόχων, όπως γραφεία κομμάτων, σταθμοί μετρό και ηλεκτρικού, σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια κ.ά. 

Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα, στα «πάρεργα» των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. και της ΟΠΚΕ που έχουν ως βασική αποστολή τους τη δίωξη της λεγόμενης «βαριάς» εγκληματικότητας, έχει προστεθεί η 24ωρη φρούρηση της «βίλας Ζωγράφου» και του κτιρίου στην οδό Αλκιβιάδου, που μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό κατάληψη και εκκενώθηκαν από την αστυνομία. Καθημερινά, υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. και της ΟΠΚΕ απασχολούνται εκτός του «τομέα» ευθύνης τους, ενώ τα Σαββατοκύριακα το ποσοστό αγγίζει το 80% λόγω των αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Το θέμα ανέδειξε με χθεσινή καταγγελία του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΕΦΕΑΑ). «Οι υπηρεσίες εποχούμενης περιπολίας (ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ) έχουν απολέσει κάθε επαφή με την αποστολή τους και τον λόγο δημιουργίας τους, απουσιάζουν από τις γειτονιές και μαζί τους απουσιάζει και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ειδικών φρουρών και καταλήγουν με την επισήμανση - προτροπή: «Οι λίγες αστυνομικές δυνάμεις που απέμειναν για την προστασία των ανυπεράσπιστων πολιτών πρέπει να επιστρέψουν σ’ αυτούς».

Ενδεικτικά, στη φρούρηση των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, απασχολούνται τις ημέρες που δεν διατίθεται διμοιρία των ΜΑΤ, δύο ομάδες ΔΙ.ΑΣ. σε κάθε βάρδια, δηλαδή οκτώ αστυνομικοί με τέσσερις μηχανές. Αντίστοιχα, τρεις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. επιτηρούν σε 24ωρη βάση τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ., στην Πειραιώς. Δικυκλιστές της ίδιας μονάδας διατίθενται ως στατική φρουρά στα σπίτια και στα γραφεία αξιωματούχων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, ενώ τα Σαββατοκύριακα εννέα «σταθμοί» (ομάδες) της ΔΙ.ΑΣ. σταθμεύουν έξω από σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού, υπό τον φόβο επεισοδίων μεταξύ οπαδών αντίπαλων ομάδων, βανδαλισμών επικυρωτικών μηχανημάτων κ.ά. Τις τελευταίες εβδομάδες στον κατάλογο των «στόχων» έχει προστεθεί σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια (έχει γίνει στόχος επιθέσεων) αλλά και το κτίριο του «Ερυθρού Σταυρού» στην Αλκιβιάδου που εκκενώθηκε και υπάρχει ανησυχία για ανακατάληψή του. Αντίστοιχα, τη «βίλα Ζωγράφου» επιτηρεί μια ΟΠΚΕ, ενώ αστυνομικοί της ίδιας υπηρεσίας φρουρούν το Μέγαρο Μαξίμου και το σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια. Οι εναπομείνασες ΟΠΚΕ περιπολούν σε Ζεφύρι, Μενίδι, Λιόσια και Καματερό.




Πηγή: kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου