Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Νεκροί στην Βενεζουέλα και ακόμα να καταδικάσουν τον εκλεκτό τους δικτάκτορα Μαδούρο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας




Διαβάζουμε το ρεπορτάζ του Γιώργου Σκαφίδα στο ethnos.gr

Βία και αίμα στη «μητέρα των διαδηλώσεων» στη Βενεζουέλα

Ξεκίνησε ως «η μητέρα όλων των διαδηλώσεων» για να εξελιχθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, σε «μητέρα όλων των μαχών».

Γιατί μάχες, με χαρακτηριστικά μάλιστα εμφυλίου, ήταν εκείνες που έλαβαν χώρα χθες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας ανάμεσα σε διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και υποστηρικτές της κυβέρνησης του προέδρου Νίκολας Μαδούρο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων της χώρας, με τις προσυγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα να ξεκινούν μάλιστα από 26 διαφορετικά σημεία, με κοινό προορισμό τα κεντρικά γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η ένταση έμελλε να χτυπήσει κόκκινο εν μέσω βίαιων επεισοδίων, με έναν 18χρονο φοιτητή να χάνει τη ζωή του από σφαίρα στο κεφάλι προερχόμενη από το φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για 24χρονη γυναίκα νεκρή σε πόλη στα σύνορα με την Κολομβία. Σημειώνεται ότι μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Βενεζουέλα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον άλλοι πέντε πολίτες στο πλαίσιο βίαιων συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις. Από την αρχή δε της πολιτικοοικονομικής κρίσης, εδώ και τρία χρόνια, στη χώρα έχουν συνολικά πέσει νεκροί πάνω από 64 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί χιλιάδες.

Για την αντιπολίτευση, η χθεσινή πορεία ήταν «η μητέρα όλων των διαδηλώσεων», που θα οδηγήσει στην ανατροπή του καθεστώτος. «Η κυβέρνηση είναι στα τελευταία της. Η κλιμάκωση θα αναγκάσει τον Μαδούρο να πάει σε ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές», διακήρυξε ο 44χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Ακόμη και η ημερομηνία της καλούμενης «μητέρας των διαδηλώσεων» δεν ήταν τυχαία, καθώς χθες ήταν η επέτειος της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την επίσημη άνοδο του Μαδούρο στην προεδρία.

Για τον ίδιο βέβαια, οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες αποτελούν απόπειρα πραξικοπήματος πίσω από την οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ. «Η ώρα της μάχης έχει φτάσει. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη μοίρα του έθνους μας», διακήρυξε προχθές ο 54χρονος πρόεδρος, καλώντας τους υποστηρικτές του να πάρουν τα όπλα «ενάντια στους προδότες της πατρίδας».

Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση

Στην πραγματικότητα ωστόσο, το καθεστώς Μαδούρο βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν συνδυασμό κρίσεων: Με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων 15 ετών (από το πραξικόπημα του 2002 και μετά), αλλά και με τη χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου των τελευταίων 23 ετών.

Κι όλα αυτά, μέσα σε ένα περιβάλλον έτοιμο να «σκάσει», με τον πληθωρισμό να καλπάζει, το εθνικό σύστημα υγείας (το «καμάρι» της κληρονομιάς του Τσάβες) να καταρρέει, τα ράφια στα σούπερ-μάρκετ να μένουν άδεια από βασικά αγαθά, τα έσοδα από το πετρέλαιο να έχουν μειωθεί (από 80 δισ. δολ. το 2013 σε μόλις 20 δισ. δολ. το 2016)... και τα ταμειακά αποθέματα να στερεύουν.

Η αντιπολίτευση βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους με βασικό αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών (οι επόμενες προεδρικές είναι κανονικά προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2018). Οι κυβερνήσεις έντεκα χωρών της Λατινικής Αμερικής έχουν επίσης, με κοινή τους ανακοίνωση, απευθύνει έκκληση για εκλογές «προκειμένου η Βενεζουέλα να βγει από την κρίση».

Το καθεστώς Μαδούρο, ωστόσο, απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και βγαίνει στην αντεπίθεση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιχείρησε, με απόφασή του τον περασμένο μήνα, να «αφαιρέσει» κάθε εξουσία από την εθνοσυνέλευση (την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση από το 2015), προκαλώντας σάλο εντός και εκτός των συνόρων. Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, οι Αρχές πήραν την απόφαση προ εβδομάδων να επιβάλουν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην υποψήφιο για την προεδρία, Ενρίκε Καπρίλες, ποινή αποκλεισμού 15 ετών από κάθε δημόσιο αξίωμα.

Οι περιφερειακές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για το 2016 δεν έγιναν επίσης με απόφαση των Αρχών, ενώ φρένο μπήκε και στο δημοψήφισμα για την αποπομπή Μαδούρο. Κι όλα αυτά στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου