Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Τελειώνει ο χρόνος, απόπειρα για λύση σε Βρυξέλλες - Βερολίνο



Η βραδινή συνάντηση "κορυφής" στις Βρυξέλλες που γίνεται σήμερα με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θεωρείται από διαπραγματευτικές πηγές ως ένα από τα δύο μεγάλα "βήματα" για να μειωθεί το "χάσμα". Το δεύτερο είναι το ραντεβού Σόιμπλε –Ντάισελμπλουμ που έχει οριστεί για την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Οι διαπραγματεύσεις επιπέδου Brussels Group στις οποίες μετέχει η ελληνική αποστολή υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ (Eurogroup), Μοσκοβισί (Κομισιόν), Κερέ (ΕΚΤ), Ρέγκλινγκ (ESM) αλλά και εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιχειρούν να βρουν μία λύση σε ένα διπλό "χάσμα": σε αυτό που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τους θεσμούς, αλλά και σε αυτό που χωρίζει τους θεσμούς μεταξύ τους, με την στάση του ΔΝΤ να προκαλεί σήμερα και την δημόσια αντίδραση του Επιτρόπου Μοσκοβισί.

Από την τοποθέτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και από τις πληροφορίες ανώτατου αξιωματούχου της Ε.Ε. νωρίτερα σήμερα, έγινε σαφές ότι εξακολουθούν να μαίνονται τα μέτωπα σε αφορολόγητο και συντάξεις (δηλαδή τα μέτρα αξίας 2% του ΑΕΠ που ζητά το ΔΝΤ να ληφθούν το 2019 αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν σταδιακά το 2019-2020), στο εργασιακό, αλλά και (σε μικρότερο βαθμό) στο ενεργειακό πεδίο.

Στόχος είναι να βρεθούν συγκλίσεις πριν από την σύνοδο του Eurogroup στη Μάλτα την Παρασκευή, έχοντας πλέον ως δεδομένο (με βάση τις τοποθετήσεις του αξιωματούχου) ότι μία SLA (τεχνική συμφωνία) έως τότε δεν θα είναι εφικτή. Και τούτο όταν ο ίδιος αξιωματούχος έκανε σαφές ότι θα ανοίξουν "όλα από την αρχή" αν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση καθώς θα αλλάξουν δραματικά στο μεσοδιάστημα τα οικονομικά δεδομένα.

Καμπανάκι Μοσκοβισί

"Θέλουμε να καταλήξουμε σύντομα σε μία δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία" ανέφερε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Έκανε λόγο για προσπάθεια μίας ταχείας συμφωνίας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ, ενώ έκανε σαφές ότι πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από κάποια χρόνια και να γίνουν πράξη οι παρεμβάσεις για το χρέος. Εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση έως το Eurogroup της Μάλτας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι "για να καταλήξουμε σε SLA απαιτείται πραγματική θέληση και βούληση από πλευράς όλων, επιμένω στο όλων". 

Προανήγγειλε επίσης πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3% του ΑΕΠ το 2016, υπό την αίρεση της πιστοποίησης των στοιχείων που αναμένεται από την Eurostat μέσα στον Απρίλιο.

Οι διαπραγματεύσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο θα συνοδευθούν από σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών που ήδη ξεδιπλώνονται σε "εμφανές" και μη επίπεδο (σ.σ. ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνικές επαφές ενώ ο Ντόναλτ Τούσκ καταφθάνει στην Αθήνα αύριο).

Στην ελληνική αποστολή πέραν του κ. Τσακαλώτου συμμετέχουν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης.

Πλέον, στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (Staff Level Agreement) το ταχύτερο δυνατό, με τελικό στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονίου με την Ε.Ε. (SMoU). Αλλά θα πρέπει να "προχωρήσει" παράλληλα και το μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP). Η ανάγκη να υπάρξει πρόοδος μέσα στην εβδομάδα σχετίζεται με την μεγάλη σύνοδο στην Ουάσιγκτον την 21η -23η Απριλίου στην οποία επιχειρείται να τεθεί το θέμα ελληνικό χρέος. Καθώς μεσολαβούν οι διακοπές για το Πάσχα, εκτιμάται ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να σημειωθεί πρόοδος.



Της Δήμητρας Καδδά
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου